Många unga passade på att gunga i hängmattorna. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Uppväxt är namnet på Frida Jorups väggmålning som har rosen som en symbol för att vårda det gemensamma.
Förskolebarnens husdrömmar ligger bakom Josefine Borgströms skapelse ”Town”.
Leo Ardils collage handlar om världen som en stor lekplats för ”The selfish man”.
Linnea Fröjd har utgått från husen runtom i sin betongskulptur ”Zoom”.

Vila i en hängmatta på konstutställning

MALMÖ Vila i en hängmatta eller stanna till och titta på ett konstverk på väggen i Zlatans hemmskvarter. Just nu ställer elever från Östra Grevie folkhögskola ut offentlig konst på Törnrosen på Rosengård i ett samarbete med MKB.

– Det är helt fantastiskt vilken respons som vi har fått från folk i området redan ett dygn efter att vi har ställt ut, säger Lisa Grubb, en av de elva studenterna som ställer ut.
Tillsammans med Amanda Moberg och Sofie Karlsson har hon skapat det textila konstverket ”Det textila arvet” med hängmattor i olika mönster från delar av världen.
På och i hängmattorna var det fullt med barn på lördagen som gungade och hade roligt. Alla var glada över installationen.
Hängmattorna ligger precis bredvid Zlatan Court på Bennets väg. I den lägenheten där fotbollsproffset växte upp visas i helgen också fotografier av Leo Ahlgren och Frida Wrangå.
På nio platser i Törnrosen kan man hitta allt från skulpturer till väggmålningar. Bredvid förskolan Sparven har Josefine Borgström på konstlinjen skapat små hus i betong som har inspirerats från barnens teckningar.
– De har fått rita sina drömhus på teckning som jag sedan har återskapat tredimensionella. Tanken är att konstverket ska stå kvar över sommaren i alla fall, förklarar Josefine Borgström.
Sub Rosa är namnet på konstutställningen, som arrangeras för fjärde gången i samarbete mellan MKB Fastighets AB och Östra Grevie folkhögskola.
– Genom Sub Rosa får de boende och besökarna nya spännande platser att upptäcka. Vi vill göra Törnrosen till det mest konsttäta området i Malmö, vilket anknyter till områdets ursprung, då offentlig konst var o fokus redan när området byggdes. En del av konsten från tidigare utställningar finns också kvar, berättar Åse Dannestam, projektledare hos MKB.
Elever på folkhögskolans konst- och designutbildningar har fått lämna in sina idéer och en jury har sedan valt ut de konstverk som man tycker passar bäst in i miljön på Törnrosen.
Anna Wessman, projektledare på Östra Grevie folkhögskola förklarar att eleverna både har skapat tillfälliga och permanenta installationer och att man hoppas att de ska få vara kvar i området.
– Alla är hjärtligt välkomna att komma och titta och uppleva. Det är gratis och ger en fin möjlighet att ta del av vad dagens unga konstnärer arbetar med och hur de tänker, säger Anna Wessman.
Det finns en karta som man gå efter med information om de olika konstverken. Dessutom samarbetar man med Malmö konsthall och Moderna Museet, där det också finns cykelkartor för dem som vill ta sig vidare till Rosengård.
Mer information om utställningen som fortsätter under söndagen finns på:
Facebook: 2015 SubRosa
Blogg: subrosa15.blogspot.se

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×