Lina Larsson är glad för priset hon får för sitt arbete mot främlingsfientlighet, men arg över att människor inte accepteras för dem de är. Här i glasentrén på Ica överfölls hon och hennes pojkvän av nazister för två månader sedan. Foto: Stefan Persson

Prisas för arbete mot rasism

Kävlinge För två månader sedan gick Lina Larsson och hennes pojkvän emellan när ett ungdomsgäng hon beskriver som nazister attackerade två tiggare på Mårtensgatan i Kävlinge.
En vecka senare blev de själva attackerade av samma gäng när de skulle handla på Ica, pojkvännen fysiskt och Lina Larsson verbalt.

Nu får Lina Larsson, som driver LL Dance Studio, Kävlinge kommuns pris för sitt arbete för att motverka våld, rasism, nazism och främlingsfientlighet.
– Helt fantastiskt roligt är det, en otroligt stor ära. Vi har bedrivit ett hårt arbete i studion där vi har kampanjen ”Vi gillar olika” sedan förra sommaren. Jag är väldigt noga med att alla människor har samma värde, att alla ska vara med, säger Lina Larsson.

Kommunens egen motivering till att hon får priset är att ”Lina Larsson tydligt tagit ställning för att alla människor ska behandlas med respekt och att alla har ett lika värde”.
Den motiveringen gäller arbetet hon lägger ner i sin dansstudio, där hon har 300 dansare från ett år till över 75 år.
Händelsen på Mårtensgatan i mitten av mars visar att Lina Larsson är beredd att gå från ord till handling när hon själv blir vittne till främlingsfientlighet.

Hon och pojkvännen kom körande på gatan när de såg ett större gäng nazister. Samtidigt kom det par som brukar sitta utanför Ica och tigga gående mot gänget.
– Sedan såg jag hur de sprang mot paret. Jag hoppade ur bilen och gick emellan. Sedan kom min pojkvän springande.
Stämningen blev snabbt hotfull, men gick aldrig till handgripligheter. I stället fick Lina Larsson och hennes pojkvän ta emot en rad hot.

– De pratade om den ariska rasen, att vi var förrädare och att något skulle hända. De gjorde även Hitlerhälsningar.
Efter en kvarts bråk gick de därifrån och följde det tiggande paret till tåget.
En vecka senare var Lina Larsson och hennes pojkvän på Ica för att handla. Precis innanför entrédörrarna blev de plötsligt överfallna av samma nazistgäng. Hennes pojkvän misshandlades, men Lina Larsson klarade sig undan med verbala hot.

Efter det som hände har Lina Larsson känt en stor oro, inte minst för att hennes elever ska drabbas när de deltar i kampanjen ”Vi gillar olika”.
– När det hände ville jag lägga ner kampanjen. Här finns elever som är små. Men då kom föräldrarna och visade sitt stöd. Det känns jätteroligt, efter det som hänt.
Efter att hon polisanmält nazistgänget har hon fått ta emot hot mot både sitt hem och dansstudion.
Själv ångrar Lina Larsson inte att hon ingrep när tiggarna attackerades.
– Det är viktigt att stå upp. Jag trodde aldrig att det skulle hända i Kävlinge. Men vad jag förstår finns här mycket främlingsfientlighet, även på högstadieskolan.

Inte minst tycker hon det är viktigt att visa att hon, som förebild för många unga, visar vägen.
– Det är en stor förmån jag har, att barn och ungdomar lyssnar på mig. Jag vill förvalta det väl och sprida ett bra budskap. Ju mer jag sprider det, desto större spridning får det när barnen i sin tur för det vidare. Det är min förhoppning.

Att hon berättar öppet om det som hänt är ett led i den strategin.
– Jag vill att alla ska veta vad som hänt. Tiger jag vinner de.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...