Livet kan ses som ett parti schack, där varje drag kan motsvara en riktning i livet. Foto: Stefan Persson
Christina Karlsson läste sin egen dikt ”En röd tråd av ord” framför sitt estetiska kaffebord.

Livet som ett parti schack

Svedala Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något, hävdade en gång pastor Jansson gestaltad av Hasse Alfredsson.
Konstnären Christina Karlsson ser hellre på livet som ett schackspel, där man ständigt funderar över nästa drag.

– Vad händer när man flyttar pjäserna på ett sätt man inte får? Jag har lekt lite med det, funderat över normer, vad man får göra och hur man tar sig vidare i livet.
I ett av rummen finns ett schackparti uppställt. På väggarna hänger målningar av schackpartier där pjäserna står i inbördes icke tillåtna positioner.

I går hade Christina Karlsson vernissage på sin utställning Estetiska ögonblick och poesi på Galleri Kvis i Svedala, där schack bara är ett sätt att beskriva livet.
– Den handlar om att stanna upp i det lilla i vardagen, att njuta av exempelvis en poetisk stund.
Christina Karlsson tar en så enkel sak som att dricka en kopp kaffe som exempel. Du kan dricka den utan tanke på vare sig smak eller miljö, eller så kan du göra kaffestunden till något speciellt.
– När du dricker ditt kaffe kan du skapa ett estetiskt ögonblick, arrangera någon som är vackert för ögat.

Utställningen består av flera olika delar; foto, måleri och tre olika installationer. Fotografierna har Christina Karlsson själv tagit. Därefter har hon bearbetat dem i datorn för att skapa flera lager.
– Jag fotograferar först vardagliga ögonblick, som till exempel en skog. Sedan lägger jag dem på varandra och skapar flera berättelser i ett fotografi.

Dagens fråga

Är du orolig över att SD nu är det näst största partiet?

Loading ... Loading ...