Svedala

Livet som ett parti schack

Livet kan ses som ett parti schack, där varje drag kan motsvara en riktning i livet. Foto: Stefan Persson
Svedala
Svedala Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något, hävdade en gång pastor Jansson gestaltad av Hasse Alfredsson. Konstnären Christina Karlsson ser hellre på livet som ett schackspel, där man ständigt funderar över nästa drag.

– Vad händer när man flyttar pjäserna på ett sätt man inte får? Jag har lekt lite med det, funderat över normer, vad man får göra och hur man tar sig vidare i livet. I ett av rummen finns ett schackparti uppställt. På väggarna hänger målningar av schackpartier där pjäserna står i inbördes icke tillåtna positioner.

I går hade Christina Karlsson vernissage på sin utställning Estetiska ögonblick och poesi på Galleri Kvis i Svedala, där schack bara är ett sätt att beskriva livet. – Den handlar om att stanna upp i det lilla i vardagen, att njuta av exempelvis en poetisk stund. Christina Karlsson tar en så enkel sak som att dricka en kopp kaffe som exempel. Du kan dricka den utan tanke på vare sig smak eller miljö, eller så kan du göra kaffestunden till något speciellt. – När du dricker ditt kaffe kan du skapa ett estetiskt ögonblick, arrangera någon som är vackert för ögat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Nye kommunpolisen redo att möta Svedalaborna

Paul Nilsson, kommunpolis Svedala.
Foto: Wojciech Welc
Foto: Polisen
Svedala
SVEDALA Paul Nilsson är på plats och har som ny kommunpolis börjat möta invånarna och arbeta med att synliggöra polisen, gripa inbrottsligorna som siktat in sig på äldre invånare liksom att få Svedalaborna att höra av sig med tips.

– Många vet vad som sker i deras kvarter och får vi bara reda på vad så kommer vi ut direkt och gör en koll, säger Paul Nilsson, som nu formellt tillträtt tjänsten som Svedalas nye kommunpolis efter pensionerade Jan-Ingvar Nilsson.

Till Svedala kommer han efter att ha arbetat som både ingripandepolis och områdespolis i Malmö i tio år. Förra sommaren övergick han till att tjänstgöra i lokalpolisområde Trelleborg och under det senaste halvåret har han hunnit bekanta sig med kommunerna på Söderslätt.

Man i rutig skjorta samtalar med uniformerad polis.
Paul Nilsson är stationerad i Vellinge där även Alexander Lindblom är en av områdespoliserna som ska bli fler och kompletteras med nya aspiranter.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Mötet med Svedalaborna

– Det är alltid roligt med fart och fläkt och i Malmö ser problematiken helt annorlunda ut än på landsbygden. Men nu vill jag prova på något nytt och arbeta med det förebyggande arbetet där man kan faktisk ser att man gör skillnad, säger Paul Nilsson, som fyllt 45 år och ser fram emot att möta Svedalaborna.

Avgörande menar han är kontinuitet och förankring i samhället, att röra sig ute prata med invånarna och att ge sig ut på skolorna, utan att det för den sakens skull har hänt något.

Viktig länk

– Jag har redan varit ute och patrullerat och pratat med handlarna och människor för att höra hur de har det, berättar han, som inte ser det som negativt att plötsligt bli ”Paul-polis” med hela Svedala, som han tycker att han redan har rätt bra koll på.

Polisman står och håller i en öppen dörr till en polisbil.
Paul Nilsson, har redan börjat röra sig runt i Svedala för att knyta kontakter med både allmänhet och handlare.
Foto: Wojciech Welc
Foto: Polisen

– Att vara länken mellan kommunen och polisen i samarbeten med trygghetsvärdar, fritidspersonal och andra, det ser jag fram emot. Jag har alltid haft ett intresse för brottsförebyggande arbete eftersom det är så oerhört viktigt, säger Paul Nilsson.

Lite klick missbrukar

Han påpekar att Svedala kommun är en bra, säker och trygg kommun, men att det alltid finns att arbeta med i alla kommuner. Som trafik, ungdomar och narkotika i framför allt tätorterna.

– Det är ett problem med unga missbrukare, men det är en i förhållandevis liten klick i Svedala som är i det här, merparten är bra och skötsamma. Men det är viktigt att arbeta så att alla känner sig trygga.

Fler poliser på väg

Paul Nilsson har under åren som områdespolis skaffat sig en stor vana vid att arbeta med ungdomar i samverkan med både skolor och socialtjänst, ett samarbete som han nu siktar på att utveckla vidare i Svedala.

– Jag ser fram emot att bygga upp organisationen med områdespoliser som nu är på väg in till både Trelleborg och hela region syd. Det bidrar till att vi kan arbeta både här och nu men även för framtiden.

Vad är den största utmaningen?

– Just nu är det inbrotten som vi ser drabbat framför allt personer som är 65 år och äldre. Men vi har ganska klart för oss vem vi har att göra med. Det här är organiserat av ligor och vi ser hur även Trelleborg, men också Lund drabbats.

Polisen har innan jul satsat rejält på det strategiska platserna vid Svedala och Baras infarter och i områdena som drabbats av bostadsinbrotten. Cyklande poliser men även på häst kommer att synas ute i kommunens tätorter framöver berättar Paul Nilsson.

Uppmanar till samverkan

– Fredagar är den dag då flest inbrott har skett och därefter lördag och söndag, alltid på dagtid mellan 8 och 14-tiden. Vi behöver hjälp av uppmärksamma invånare som kan se när en person inte hör hemma på en gata. Grannsamverkan är jätteviktigt och det är något som jag verkligen efterlyser mer av eftersom det är väldigt effektivt. Är någon intresserad av det, hör av er till kommunen så kommer jag ut, även om det är covidtid, så löser vi det, utlovar den nye kommunpolisen avslutningsvis.

Man står utanför byggnad med polisens emblem på väggen.
På polisstationen i Vellinge har Paul Nilsson sin placering tillsammans med Trelleborgs kommunpolis Mats Rindborgn Grahl och Vellinges kommunpolis, som tillträder sin tjänst den 1 mars.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Svedala

Personbil krockade med träd

Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala
Klågerup En personbil körde under fredageseftermiddagen in ett träd på Malmövägen i Klågerup.

Larmet inkom 13.43. Räddningstjänsten, ambulans och polis ryckte ut till olyckan på Malmövägen.

– En person har förts till sjukhus med ambulans, säger Sara Andersson, presstalesperson vid polisen.

Hur pass allvarligt skadad personen blev i samband med olyckan var under fredagen oklart. Bilen fick bärgas från platsen.

Svedala

Kranbil körde av vägen

Svedala
Svedala Vid tio minuter i elva-tiden på torsdagen körde en kranbil av vägen på E65 i höjd med Sturupskorset.

Polis skickas till platsen för kontroll och trafikdirigering.

Inga personer uppges ha kommit till skada vid olyckan men kranbilen måste bärgas från platsen och det kommer att leda till trafikstörningar.

Trafikverket meddelar att det kommer att råda begränsad framkomlighet på vägen från cirkulationsplats Börringe kloster till Olsbjär i riktning mot Malmö fram till och med klockan 15.

Svedala

Första dosen nu i armen på vårdpersonal

Harriet Nilsson, till vardags distriktssköterska på Bokskogens vårdcentral i Bara, ansvarar för att blanda rätt dos av vaccinet med koksalt.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
KLÅGERUP 75 procent av vård- och omsorgspersonalen i Svedala kommun har tackat ja till vaccinering mot covid-19. Nu är den logistiskt lite trixiga organisationen sjösatt och vaccineringen av både personal och de äldre på kommunens särskilda boenden har dragit igång.

– Det är klart det är lite nervöst, vaccinet är ju så nytt och man vet inte så mycket om det, säger Natalie Olsson, undersköterska på Solgården i Klågerup, där 21 av de 31 fast anställda vaccinerades på onsdagen i en första omgång.

Kollegan Sylvia Legic, som sitter i korridoren och väntar på att kallas in i ett av mötesrummen som får tjäna som vaccinationscentral, konstaterar att det är viktigt att vårdpersonalen står upp för vaccineringen och säger:

– Vi vill ju att coronan ska försvinna.

75 procent av vård- och omsorgspersonalen i Svedala kommun har tackat ja till att vaccineras mot covid-19. Två av dem undersköterskorna Sylvia Legiec och Natalie Olsson, som medgav att de var lite nervösa inför sticket.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Högt deltagande

Totalt har runt 75 procent av Svedala kommuns personal inom vård- och omsorgsverksamheten tackat ja till vaccinet, både fast anställda och långtidsvikarier. Det ser Anita Persson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, som oerhört positivt.

– Vi kan inte tvinga någon att vaccinera sig, men vad jag förstår har vi ett hög deltagande i Svedala. Det talas om att 60 procent i snitt i landet sagt ja, säger Anita Persson, som den här första veckan räknar med att vaccinera 145 boende tillsammans med 160 personal.

Mycket logistik

Hon var på plats på Solgården när nu Svedala kommun dragit igång den första omgång av vaccineringar av de sköra äldre på boenden men samtidigt även personalen.

- Vaccineringen kräver mycket mer logistik än man kan tro, konstaterar Anita Persson, Svedala kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Det krävs mer logistik än man kanske förstår för att få ihop det här. Vi inventerar och meddelar sen vårdcentralen hur många doser vi vill ha. Först några dagar innan får vi besked om antalet och kan då organisera själva vaccinationen på olika platser.

– Men vi är glada att få börja vaccinera, det är ett steg i riktning mot att stoppa pandemin, konstaterar Anita Persson, samtidigt som hon meddelar enhetschef Camilla Gren att fem ytterligare personer kommer för att vaccineras under dagen.

Vi är glada för att få börja vaccinera, det är ett steg i riktning mot att stoppa pandemin.

I korridoren utanför det mötesrum som för dagen tjänar som vaccinationscentral stod och satt personal med munskydd i väntan på att bli inkallade till läkare Mattias Nimmermark från Bokskogens vårdcentral i Bara som tillsammans med pensionerade sjuksköterskan Margaret Fritz som ansvarar för själva vaccinationen.

En bit bort, i ett helt annat rum sitter distriktssköterska Harriet Nilsson med ansvar för att blandar och sedan iordningställa sprutorna med det eftertraktade vaccinet.

Läkare Magnus Nimmermark ansvarar för inskrivningen av patienterna liksom övervakar dem efter vaccinationen om det skulle ske någon reaktion, vilket han konstaterar är mycket ovanligt.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Det sker med stor noggrannhet och jag spritar och torkar av mellan varje spruta, berättar hon, som till vardags också har sin tjänst på Bokskogens vårdcentral.

På tur i fas två efter de särskilda boendena är vaccinering av Svedalas äldre som bor i eget boende med hemsjukvård. Därefter vaccineras äldre i eget boende som enbart har hemtjänst i en sista fas.

Om fyra veckor ges alla en andra dos.

Svedala

Ungdomar spred Hitlerbilder på flicka

Via appen Snapchat misstänks två 15-åringar ha spridit förvrängda bilder på en jämårig klasskamrat.
Foto: Jessica Gow/TT
Svedala
BARA Ett foto på en skoltjej från Bara med Hitlermustach spreds på Snapchat tillsammans med rasistiska slagord mot judar. Nu är två 15-åringar pojkar polisanmälda för hets mot folkgrupp och förtal.

De två pojkarna misstänks för att ha spridit en bild på en jämnårig flicka med en ditmålad Hitlermustasch.

15-åringarna ska även ha spridit en bild på en flagga med texten ”Black and white together against jews” och nu misstänks de för missaktning för en folkgrupp,

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Svedala

Bil körde in i mitträcket – mycket halt på E65

Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala
Trafik Under tisdagsmorgonen körde en personbil in i mitträcket på E65:an, i höjd med Lemmeströ i riktning mot Ystad.

Larmet inkom 09.48. Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte ut till olycksplatsen.

Det finns inga uppgifter om några personskador.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Plan på Sturup utsatt för luftsabotage

Hand som håller i en laserpekare som sänder ut grönt ljus.
Foto: Terje Bendiksby
Svedala
STURUP När transportplanet skulle landa på Malmö airport riktade en okänd person en grön laser rakt mot förarkabinen.

En flygledare vid Malmö airport har efter incidenten i fredags gjort en anmälan till polisen som utreder brottet som ett luftfartssabotage.

Enligt anmälaren ska en okänd gärningsperson ha pekat med grön laser mot transportplanen när det var på väg att landa på Malmö airport. Grönt ljus riktades rakt in i förarkabinen från vänster sida, men ingen misstänkt ska ha setts på platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Polis haffade trafiksmitare i taxi

Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala
Svedala En man i 30-årsåldern, körde under måndagsmorgonen in i räcket på E65 vid Sturupskorset, Börringe, och smet från platsen. Mannen anträffades senare av polis i en taxi och misstänks för smitning från trafikolycka, rattfylleri och grov olovlig körning.

Strax efter klockan 04 på måndagsmorgonen ryckte räddningstjänsten och polis ut till E65 vid Sturupskorset, Börringe, i närheten av Malmö Airport, efter larm om en trafikolycka.

Men väl på plats möttes de av en tom bil som kört in i räcket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL