Isis kommer inte att besegras

Många blev upprörda i fjol när jag skrev en krönika på temat, Låt Isis få sitt kalifat. Min förutsägelse var att Isis militära styrka kommer att fortsätta öka och territoriella vinster växa samtidigt som omvärlden inte kommer att vara beredd till de enorma militära insatser som behövs – en krigsinsats med några hundratusen man under kanske tio års tid – för att krossa Isis. Inget talar emot det jag skrev då även om många som jag kallade ”skrivbordskrigare” var upprörda.

Mobiliseringen mot Isis från omvärldens sida har mest bestått av tomma ord. USA gör begränsade militära insatser från luften men sänder inte in trupper på marken eftersom det amerikanska folket inte kommer att stödja en ny militär invasion som leder till att tusentals amerikanska soldater ånyo skall stupa på slagfältet.

Isis lär ha en militär styrka på omkring 70 000 fanatiska krigare som i islams namn är beredda att offra sina liv och lemlästa och mörda människor på de områden som de erövrar. I dag behärskar de ett territorium som motsvarar ungefär hela Storbritannien och det växer nästan hela tiden.
Den senaste tidens offensiv har gjort att de står utanför Bagdad, har intagit den syriska gränsen mot Irak, kontrollerar större delen av gränsen mot Turkiet – som troligen i smyg stöder Isis med vapen och köp av olja som finansierar Isis krigsinsats.

Militant islamism runt om i världen utgör i dag världens fjärde militära supermakt. Isis framgångar på slagfältet kommer att fortsätta. Det kan vara en tidsfråga innan nästan hela Syrien och Irak faller i rörelsens händer.
Nästa steg efter det kan bli att Isis försöker fördriva eller begå folkmord på alla shiamuslimer, kristna, kurder och andra grupper på de territorier som de erövrar. Samtidigt kommer omvärldens passivitet att fortsätta.

Därför har min tidigare slutsats fått ännu större relevans, där jag förordade att omvärlden skall acceptera att Isis får skapa sitt kalifat inom ett betydande område i arabvärlden. Samtidigt måste omvärlden markera gränsen, hit men inte längre, genom att massivt stödja Iran, kurderna och Syriens regim militärt, så att kalifatets bortre gränser markeras.

Kanske finns det ändå en icke testad möjlighet att få Isis till förhandlingsbordet kring gränsdragning i arabvärlden. Erbjud en omritad karta i Syrien och Irak där sunnimuslimska Isis får bilda sitt kalifat i utbyte mot att de erkänner och accepterar gränser för en kurdisk stat och för shiamuslimska statsbildningar i rester av Syrien och Irak. FN skulle kunna leda en sådan process och garantera gränserna militärt.

Jag är inte alls övertygad om att det går, Isis framgångar har gått så långt att de kan ha gjort organisationen berusad av sin styrka och därför vill fortsätta sitt erövringskrig.
En sak är säker, med dagens passivitet från omvärlden kommer Isis att lägga nya militära framgångar till de redan vunna och fortsätta massmördandet.

Dagens fråga

Brukar du spela sällskapsspel under julen?

Loading ... Loading ...