Internationell fallskärmshoppning blir det 22-24 maj i Malmö. På plats för att förbereda allt på torsdagen var bland annat Håkan Dahlqvist, vice ordförande i Svenska Flygsportförbundet, Egon Ny, vice sekreterare i Skånes Flygsportförbund och tävlingsledaren Bo Olsson, Skånes Flygsportförbund. FOTO: Mona Forsell
De tävlande kommer från elva olika länder.
Chefsdomaren Percy Kristersson och Egon Ny granskar den elektroniska utrusningen. I precisionstävlingen gäller det för hopparna att sikta in sig på en gul mittpunkt som inte är större än två centimeter i diameter.
Tävlingen hålls mitt i natursköna Bulltofta rekreationsområde.
Avståndet till den lilla gula mittpunkten mäts helt elektroniskt.

Firar 60-år med fallskärmshoppning

MALMÖ För 60 år sedan började man med civil fallskärmshoppning i Sverige. Det firas 22 - 24 maj på Bulltofta rekreationsområde i Malmö. Då blir det internationell fallskärmstävling.
Uthoppen görs från helikopter på 1 000 meters höjd och landningen kommer att ske på den så kallade Cirkusplatsen.

På torsdagen var förberedelserna i full gång i Bulltofta. Det sattes upp tält, hämtades elektronisk mätutrustning och monterades flaggor från de länder som deltar i tävlingen. Och på kvällen anlände deltagarna till området.

– Tävlingen är unik på så sätt att den kommer att ske i stadsmiljö och inte på något avlägset flygfält, säger Egon Ny, vice sekreterare i Skånes Flygsportförbund.
– Men vi ville att jubileumstävlingen skulle hållas ”så nära publiken som möjligt.” Och det här området är idealiskt. För alla som är intresserade av att titta på fallskärmshoppning är det lätt att ta sig hit. Många av våra tävlanden kommer med flyg till Sturup eller Kastrup och kan också snabbt ta sig till Bulltofta.

Grenen det handlar om i Swedish Jubilee Open 2015 är precisionshoppning med fallskärm. Och precisionen i landningen mäts elektroniskt. Det gäller för hopparna att sikta in sig på en gul mittpunkt som inte är större än två centimeter i diameter. Den hoppare som har minst antal felcentimeter vinner. Och tävlingen omfattar tio hopp.
Träd och buskar runt Cirkusplatsen gör att det inte blåser lika mycket på sista sträckan mot marken som ute på ett öppet fält.
– I precisionshoppning gäller det att landa mitt i prick. Och på en elektronisk platta mäts var hopparen sätter ner hälen. För att få resultatet noll måste man träffa ”dead center,” berättar chefsdomaren Percy Kristersson från Svenska Fallskärmsförbundet.

Tävlingen är internationell. Deltagare från elva olika länder har anmält sig. Främst är det tävlanden från Skandinavien och Europa, men deltagarna kommer även från USA och Kanada.
Det största affischnamnet på deltagarlistan är Cheryl Stearns från USA. Hon har gjort över 20 000 fallskärmshopp och har i flera år tillhört USA:s uppvisningsteam ”The Golden Knights.”
Nuvarande världsettan Stefan Wiesner från Tyskland kommer också att delta och tävla i Malmö.

Från Sverige deltar veteranerna Tony Månsson från Göteborg och Uno Alpfors från Malmö, som både har tävlat i cirka 50 år.
Egon Ny tävlade själv i fallskärmshoppning på 1970-talet, men har hela tiden följt sporten på nära håll. Han har nu varit med och förberett inför tävlingen i Bulltofta. Och han är även med i föreningen Eslövs Unga Vingar, där ungdomar mellan sju och 17 år får lära sig allt från att segelflyga till att testa en simulator och prova på att själv spaka ett litet plan.

Dagens fråga

Har du drabbats av inbrott eller stöld?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev