Olof Samuelsson får Kävlinges kulturmiljöpris 2015 för sina insatser för kulturlivet i kommunen. Foto: Håkan Jacobsson/Arkiv

Musikprofil får första kulturmiljöpriset

Kävlinge 2011 startade Olof Samuelsson Musikföreningen i Kävlinge för att dra igång musiklivet i kommunen.
Fyra år senare prisas han med kulturmiljöpriset för sina insatser inom kulturområdet.

– Överraskande, men väldigt roligt. Det är kul att det vi gjort i föreningen uppskattas. Men det är inte bara jag. Vi är många som arbetar hårt, säger Olof Samuelsson.
Musikföreningen i Kävlinge bildades våren 2011. I augusti samma år ordnade den sitt första arrangemang, en konsertafton i Folkets park.

Sedan dess har föreningen anordnat otaliga festivaler, konserter, musikkvällar och berättaraftnar.
– Det gick inte jättefort i början. Men de senaste två åren har det lossnat, säger Olof Samuelsson.
Lyftet kom när kommunen öppnade Lilla Kulturhuset på Mejerigränd förra året. Då fick musikföreningen en fast lokal för sina arrangemang.
– Där har vi haft cirka 15 olika evenemang under våren.

Att på ideell basis hålla igång en förening kan vara krävande. Det behövs fler än en driftig ordförande för att få allt att rulla. Därför är Olof Samuelsson mån om att alla ska känna att de har inflytande, att det går att få gehör för sina idéer.
– Vi behöver jobba med organisationen, få fler involverade i föreningen på sikt. Det är väldigt viktigt nu, när jag får priset, att folk inte känner att det bara är några som bestämmer utan att de kan komma och få saker genomförda.

När vårens program avslutats inleds arbetet med den snart traditionsenliga musikfestivalen i slutet av augusti, den tredje i ordningen. Några månader senare anordnas en ny rootfestival. I fjor sålde den ut, och det kom folk långväga ifrån.
– Vi ska vara tidiga med bokningar och söka stipendium från kommunen och sparbanksstiftelser.
Just kommunen tycker Olof Samuelsson är allt för njuggt inställd till kultur på politisk nivå.
– Jag är lite förvånad över att kommunpolitiker inte är mer intresserade av att satsa på kulturen. När det görs mätningar kommer det fram att kulturen är väldigt viktig för invånarna.

Däremot hyllar han de tjänstemän som arbetar med kulturfrågor.
– De är väldigt positiva och trollar med de små medel som finns. Men man kunde satsa mer på kultur. Små medel hade gjort stor nytta.
På tal om pengar så är prissumman för kulturmiljöpriset, det första i ordningen i den formen, 27 000 kronor. Vad han ska göra för pengarna har Olof Samuelsson ännu inte bestämt. Åtminstone inte hela summan.
– En dröm jag haft är att spela in mina egna låtar. Så en del ska gå till det. Jag sjunger dåligt, men har rätt bra texter. Musiken är en blandning av Peps Persson och Nisse Hellberg.
Priset delas ut i samband med firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...