Krönika

I dag är svart humor enda ljuset

Stefan Bergmark. Foto: Olle Jansson
Artikel Krönika Om svart humor som i stort sett det enda ljuset i det nuvarande samhällstillståndet skriver Stefan Bergmark i sin krönika.

”När jag blir stor / ska jag ha marknad / Det ska vara marknad / för friska / och sjuka / När människor inte är på marknaden / ska det vara / för att de inte finns”. Jonas Gren inleder varje sida i sin nyutkomna diktsamling Överallt ska jag vara i centrum med orden ”När jag blir stor”. Formuleringar och bildspråk har han hämtat ur socialdemokraternas manifest Framtidskontraktet samt moderaternas Ansvar för hela Sverige. Resultatet är inget mindre än briljant samhällssatir.När man är liten önskar man ju inte avregleringar och ordning i finanserna. Inte tillväxt och arbetslinje. I de flesta fall inte bara önskar utan göder man nog också en from förhoppning om en ljusare framtid. För en själv och alla andra.

Jag växte exempelvis upp under kalla kriget och vuxenvärlden domedagspredikade om det snart förestående tredje, och för mänskligheten sista, världskriget. Men inte trodde jag och mina kompisar på det. I stunden kanske vi skrämdes men innerst inne visste vi ju att förnuftet skulle segra och därmed också freden och rättvisan. Dessa förhoppningar har jag svart på vitt i ett brev jag skrev under nyårsaftonen 1985. Förseglad med stearin och med texten ”Får ej öppnas förrän år 2000” följde det med mina föräldrars många flyttlass längs Norrlandskusten och vid millennieskiftet och tiden för öppnandet hade det nått Umeå. Tyvärr har inte många av mina spådomar besannats. Jag fick i och för sig rätt vad gäller att ”inget kärnvapenkrig kommer att ha inträffat” men mina andra obotligt optimistiska förhoppningar har helt kommit på skam. För inte kan vi heller i dag tala om bra levnadsvillkor i U-länderna och ”en semester till Australien” är ju femton år efter millennieskiftet fortfarande inte något ”de flesta har ekonomisk möjlighet till”. Brevet slutar också i en ännu mer utopisk yra, helt uppochnervänd från dagens verklighet: ”Jag tror att pengar inte ger lika mycket makt som nuförtiden – Kort sagt: Jag tror vi har det bättre”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Chris Rock har fått covid: "Vaccinera er"

Chris Rock uppmanar sina Twitterföljare att vaccinera sig. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 56-årige komikern och skådespelaren Chris Rock har drabbats av covid-19, rapporterar Deadline.

"Jag har just fått reda på att jag har covid. Tro mig, ni vill inte få det här. Vaccinera er", skriver Rock i ett Twitterinlägg på söndagen.

Chris Rock har förutom sin karriär som ståupp-komiker varit en del av tv-programmet "Saturday night live". Han har också gjort flera filmer genom åren, bland annat "Dödligt vapen 4", "Snuten i Hollywood 2", "Dogma" och "New jack city".

Inrikes

Äldre kvinna död efter brand i Kungsbacka

En kvinna har avlidit i en lägenhetsbrand. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 70-årsåldern har avlidit i samband med en lägenhetsbrand i Kungsbacka.

– Det är en lägenhet som är utbrunnen. Vi har inget skäl att tro att det är någon annan än den avlidna som varit på platsen när det skedde, säger polisens presstalesperson Andreas Odén.

Larmet om branden kom in vid 13.40 på söndagen. Lägenheten har spärrats av och polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi avvaktar för en teknisk undersökning under morgondagen.

Malmö

Notalgi när bevarare firade Pålssondagen

Sonja och Hans Allbäck började i princip sin linjoljekarriär med Pålssongårdens fönster. Nu exporteras deras färger till USA. Slotten Versalliles och Amalienborg har målats med deras kulörer.
Foto: Lena Breitner
Malmö
Käglinge Säsongens sista öppet hus i Pålssongården hölls på söndagen. Flera som var med om att återskapa gården i Käglinge i mitten på 1980-talet var på plats. Här i byn gick startskottet för en framgångsrik företagsverksamhet.

På söndagen firades Pålssondagen. Det är säsongens sista öppet hus för Käglinge egnahemsförening.

Många fick höra om ägaren Gustaf Pålsson, vars arvegård uppförts efter enskiftet 1806.

– Jag gissar att det stod klar 1810, säger Per Ragnarson.

Han stödjer sig på rollatorn. Ordförande var han under några avgörande år i Käglinge egnahemsförening. Han hade bott i byn sedan början på 1970-talet, men när landsvägen sänktes med 70 centimeter fick han plötsligt en dag 1985 upp ögonen för den övergivna gården som höll på att förfalla.

Per Ragnarson var med om att driva igenom en restaurering på 1980-talet av Pålssonhuset. Malmö planterings- och försköningsförening gav en stor donation.
Foto: Lena Breitner

– Det var utdömt som bostad 1930. När vi såg det här sa vi att så här får det inte se ut.

Per Ragnarson var då chef för Tekniska museet i Malmö och hade kontakter med Malmö planerings- och försköningsförening, som ansåg att en liten oansenlig skånegård i utkanten av Malmö var värt att bevara.

– Anslagen vi fick 1985 är över en halv miljon kronor i dagens penningvärde. Det räckte till två års renoveringen.

Gustaf Pålsson ägde fastigheten och var överlycklig för att någon ville ta sig an gården. Lördagen den 9 maj 1987 satt han utanför huset och höll ett tre kvart långt tal, som avslutades med att han var så lycklig att hans morföräldrars gård skulle leva vidare.

Hans Allbäck tycker det är pedagogiskt man öppnat ett hål för att visa gammal byggteknik. Det är inte tegelsten utan skånsk lera blandad med sand som soltorkats. Är dock fuktkänsligt varför man täcker med kalkputs inne och ute.
Foto: Lena Breitner

Besökarna på Pålssondagen kunde lyssna på Sonja och Hans Allbäck. Paret hade blivit sjuka av att arbeta med lösningsmedel och moderna färger. Nu fick de uppdraget att restaurera Pålssonhusets fönster. Det blev ett av deras första arbeten med linoljefärger, som de tog fram med hushållsassistent.

Numera gör Allbäcks linoljefärger i Ystad större partier och har stor export till USA och har satt färg på både Versailles och Amalienborg.

– Den där ringen du ser på fönstret, säger Sonja Allbäck och pekar i en broschyr. Det är en originalfärg från 1680 som vi tagit fram. Så du kan beställa Versaillesgult.

Paret Allbäck är pensionärer och håller på att lämna över till en ny generation företagare.

– Tänk att kultur till och med kan vara lönsamt, myser Per Ragnarson.

Pålssongården i Käglinge är döpt efter Gustaf Pålsson, som var fjärdingsman, kyrkovärd och hembygdsvårdare.
Foto: Lena Breitner

Kultur och nöje

Olivia Rodrigo om första konserten: Overkligt

Olivia Rodrigo framförde 'Good 4 u' på MTV-galan 'Video music awards' den 12 september. Nu har hon hållit sin första konsert. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den amerikanska sångerskan Olivia Rodrigo har hållit sin första konsert, skriver Rolling Stone.

Det unga stjärnskottet har tagit världen och topplistor med storm sedan hon släppte sitt debutalbum "Sour" tidigare i år.

På lördagen höll världsstjärnan sin första konsert, vilken ägde rum på "Iheart radio music festival" i Las Vegas.

– Ni är bara den bästa publiken någonsin. Det här är fantastiskt. Tack till er alla för att ni kommit hit för att stödja mig, det här är verkligen den mest overkliga stunden någonsin, sade hon under sitt framförande, som varade 20 minuter.

Hon inledde med hitlåtarna "Brutal" och "Jealousy, jealousy" innan hon presenterade sig för den jublande publiken.

– Hej Vegas, hur mår ni? Mitt namn är Olivia. Tack så mycket för att ni kommit hit, säger hon, och fortsätter:

– Jag vet inte om ni känner till det, men det här är en väldigt speciell dag för mig eftersom det här är typ min första konsert. Och jag är så tacksam att ni är här och upplever den tillsammans med mig, säger hon.

Rodrigo framförde även sina hitlåtar "Traitor" och "Good 4 u" innan hon tackade för sig.

Sport

Turgotts hattrick bröt Elfsborgs långa svit

Östersunds tremålsskytt Blair Turgott firar med fansen.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport Den nio matcher långa förlustsviten bröts – och Elfsborg missade chansen att gå upp i allsvensk serieledning.
Det såg Östersund till.
Eller närmare bestämt Blair Turgott. Jamaicanens hattrick ger Östersund hopp i bottenstriden.
– Det är helt fantastiskt vad spelarna löper och gör det de ska göra, säger tränaren Per Joar Hansen.

AIK och klubbens anhängare har haft två bra dagar. Först spelade Malmö FF och Djurgården 1–1 i lördags och sedan sprattlade Östersund till ordentligt och fällde Elfsborg med sensationella 3–1.

Det var jumbons första allsvenska seger på fyra månader.

Det innebär att AIK – vid seger hemma mot IFK Göteborg – kan gå upp i ensam serieledning på måndagskvällen.

Bjöds på målet

Turgott tog tacksamt emot en bjudning från Elfsborgs Christopher McVey och kunde med minimal ansträngning rulla in 1–0 på Jämtkraft arena.

– Jag gav bort det, helt klart. Jag passade rakt till honom. Det var för dåligt, säger McVey till Discovery plus.

Dagens andra mål, även det i första halvlek, var både vackert och helt egenhändigt producerat. Turgott drog till – och distansskottet smet i en båge förbi Tim Rönning.

– Jag hade bara en tanke i huvudet där och det var inte att passa. Tack och lov gick bollen in, säger han till Discovery plus.

När Elfsborg i slutet låg på för reducering kontrade Turgott in 3–0. Djupt in på tilläggstid reducerade Samuel Holmén.

– Jag är otroligt stolt över vad spelarna presterar i dag mot ett Elfsborg som fajtas om SM-guldet, säger Per Joar Hansen till Discovery plus.

Klar seger för Norrköping

Trots en emellanåt spelmässigt knackig prestation vann IFK Norrköping hemma mot Örebro SK med 3–0.

Oscar Jansson, värvad från just Örebro i vintras, ökade inte direkt sin popularitet bland ÖSK-fansen när han parerade Kevin Walkers distansskott. Där var Örebro nära ett tidigt ledningsmål.

Jansson fick mer att göra.

Norrköpings passiva försvar gav Richard Friday en fri nick – men nigerianen lyckades inte styra bollen åt något hörn. Mitt i målet stod Jansson och fick upp nävarna.

Fjolårets allsvenske skyttekung, lagkaptenen Christoffer Nyman, har haft en skadedrabbad säsong. Nu gick han sönder redan efter knappa 25 minuter och haltade ut med ett bandagerat lår.

– Jag vet faktiskt inte hur pass illa det är, säger Norrköpings tränare Rikard Norling till nt.se

Bjöd på ledningsmålet

Ledningsmålet kort senare var en gåva. På Linus Wahlqvist inspel från högerkanten slog Benjamin Hjertstrand bollen i eget mål – och mot matchens gång tog Norrköping ledningen.

Högerbacken Wahlqvist dömde ut den kollektiva insatsen de första 45.

– Örebro är bättre än vad vi är. Vi har det tufft, både offensivt och defensivt. Vi får inte grepp om dem defensivt och slarvar offensivt. Det är tungt och jag är tacksam för att vi leder med 1–0, säger han till Discovery plus.

Men Örebro saknar den individuella skicklighet som finns i Norrköping.

Skytteligaledaren Samuel Adegbenros 2–0 var nigerianens elfte mål för säsongen. Med minuter kvar ökade Henrik Castegren till 3–0.

Tungt för Halmstad

Mot Halmstad på Örjan vall tog sig Kalmar FF upp på samma poäng (30) som tabellfemman Norrköping.

Isak Jansson, 19, skickade in 1–0 på Jonathan Rings framspelning efter 20 minuter.

Det räckte för tre poäng.

Halmstad har tre raka förluster – och lika många mållösa matcher. Avståndet ned till Mjällby och kvalplatsen är tre poäng.

– Det är ganska tungt just nu. Vi vet vad vi ska göra där ute, men vi gör det inte tillräckligt bra, säger Halmstads mittfältare Samuel Kroon.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Sport

De Gea hjälte för United – Chelsea i topp

Manchester United vann mot West Ham.
Foto: Ian Walton/AP/TT
Sport
Sport Manchester United, utan en sjuk Victor Nilsson Lindelöf, studsade tillbaka från Champions League-förlusten i veckan genom att vinna borta mot West Ham med 2–1.
David de Gea blev stor hjälte när han räddade en straff i slutminuten.
Chelsea besegrade Tottenham i Londonderbyt med 3–0 och leder Premier League.

Ett revanschsuget Manchester United och ett obesegrat West Ham möttes på Olympiastadion i London. Hemmalaget var de som spräckte nollan först. Said Benrahmas kanon gick via Raphael Varane och ställde helt David de Gea i bortamålet. 1–0 var ett faktum efter en halvtimmes spel.

Mumma för hemmatränaren David Moyes, som ju fick sparken från just Manchester United under uppmärksammade former 2014.

Men en tidig ledning innebär inte alltid en seger, och Moyes satte nog jublet i halsen. Fem minuter senare var ledningen nämligen borta. Cristiano Ronaldo skickade in returen på sitt eget skott, hans fjärde mål sedan återkomsten till Manchester United.

Ingen straff för Ronaldo

Ronaldo försökte igen och igen, men trots några misstänkta straffsituationer blev det inga fler mål för portugisen.

Men det blev straff för West Ham. Bara minuter efter att Jesse Lingard skickat in ledningen för Manchester United fick Luke Shaw bollen på handen och hemmalaget fick ett gyllene tillfälle att kvittera.

In från bänken kom då veteranen Mark Noble, men han gav inte publiken tillfälle att jubla. De Gea räddade säkert den dåligt slagna straffen och även segern för Manchester United.

– Jag tänkte: rädda bollen, rädda straffen och hjälp laget. Det är alltid svårt att spela här mot West Ham, så jag är väldigt glad, sade de Gea efter matchen till Sky.

Trio i topp

Chelsea vann Londonderbyt borta mot Tottenham med 3–0. Två fullträffar direkt efter paus avgjorde.

Veteranbacken Thiago Silva, som fyller 37 år på onsdag, nickade in 1–0 efter hörna i 49:e minuten och åtta minuter senare sköt N'Golo Kanté 2–0 med ett skott som ändrade riktning på hemmabacken Eric Dier och ställde målvakten Hugo Lloris.

Antonio Rüdiger fastställde 3–0 på tilläggstid.

Topptrion Chelsea, Liverpool och Manchester United har alla 13 inspelade poäng – Chelsea och Liverpool har dessutom exakt samma målskillnad, men Londonlaget är före tack vare begynnelsebokstav.

Brighton fortsätter också att imponera och skuggar trion en poäng bakom. I hemmamatchen mot Leicester tog man kommando direkt och hade 2–0 efter 50 spelade minuter. Leicester reducerade via målkungen Jamie Vardy tio minuter senare och i den 67:e matchminuten trodde Ademola Lookman att han kvitterat för gästerna, men efter en VAR-granskning dömdes målet bort för offside. Slutresultatet skrevs därmed till 2–1.

Linnéa Engholm/TT

Göran Sundberg/TT

Inrikes

Veteran om Afghanistan: Skapade litet andrum

Mikael Wallentin Åström har varit iväg på insats utomlands fyra gånger – tre vändor i Afghanistan och en gång till Mali.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Över 7 000 svenska soldater har tjänstgjort i Afghanistan sedan början på 2000-talet. Alla bär de på en egen historia.
För Mikael Wallentin Åström är upplevelserna där en viktig anledning till att han valde att fortsätta inom Försvarsmakten.

Minnesbilderna från tiden i Afghanistan är många. Även dofterna finns kvar: den nästan metalliska lukten av sand som låg i luften, odören av sopor när människor eldade för att hålla värmen på kvällarna och doften av bröd från bagerierna under morgonpatrullen.

Den svenska basen låg i Mazar-e-Sharif, en stad med hysterisk trafik och folkmyller, så som Mikael Wallentin Åström minns det.

Han minns även kontrasterna.

– Från sandiga, karga landskap kan man komma fram till en oas av en liten by som grönskar och blomstrar på olika sätt, berättar han.

2010 blev året för hans första internationella insats. Men inte den sista.

– Jag bestämde jag mig ganska tidigt för att jag ville fortsätta i Afghanistan.

Skillnad i det lilla

Sedan Sveriges insats i Afghanistan inleddes vid årsskiftet 2001–2002 har drygt 7 500 svenska soldater tjänstgjort i landet. Under Wallentin Åströms första vända dit stupade många och även den svenska styrkan fick uppleva förlust av liv. Det präglade synen på insatsen.

– Då var jag övertygad, och det är jag fortfarande, att det jag gjorde där och då gjorde en liten skillnad i alla fall. Sedan vet jag att det finns många som tänker att man vill sätta ett större avtryck, säger han och fortsätter:

– Men ganska snabbt slår verkligheten emot en. Om att det är det lilla du kan göra som är det avgörande.

Mikael Wallentin Åström återvände till Afghanistan 2011 och 2013 och även senare till Mali. Ingen insats är den andra lik och alla som har varit iväg, till Afghanistan eller någon annanstans, bär på en egen historia, på egna upplevelser.

Har man ingått i en så kallad internationell insats följer Försvarsmakten upp hur personen mår under fem år efter det att insatsen avslutats.

– Ofta ser vi en ganska stor stress innan man åker iväg då det kan vara mycket med familj och annat i vardagen som hastigt ställs om. Stressen går ofta ner under insatsen.

Försvarsmakten har även ett livslångt ansvar för vägledning och ibland ytterligare stöd om behov finns.

"Aldrig enkelt"

Men det är inte bara de utsända som påverkas. Bakom varje soldat står i många fall även flera anhöriga.

– Anhörigperspektivet är jätteviktigt. Livet fortsätter ju som vanligt där hemma och de har det ju minst lika tufft.

Själv upplever Mikael Wallentin Åström att han mår bra trots allt han sett och varit med om. Men att det inte skulle ha förändrat honom på något sätt är oundvikligt.

– Att se människor fara illa är aldrig enkelt. Det måste du förhålla dig till.

Hur man hanterar och förhåller sig till svåra saker som döden är ett arbete som startar redan under värnplikten. Det blir desto mer närvarande när man är utsänd. Fem svenska soldater som tjänstgjort i Afghanistan har dött sedan början på 2000-talet.

– Precis innan vi roterade ner 2010 hade två officerare stupat. Det var väl ett uppvaknande för mig i alla fall.

Livslånga band

Samtidigt går det inte att gå runt och tänka på döden, tillägger han. Det skulle göra det omöjligt att fungera.

Men tillåter man sig själv att vara rädd?

– Rädsla är ett sätt för mig att bli fokuserad, för att inte ta onödiga risker. Men man kan vara rädd och orolig för sina kamrater som kanske är ute på en längre tur. Eller när flyglarmet går i gång och man vet att det är en granat i luften någonstans.

Trots ständigt hot om granatattacker eller vägbomber fanns andra faror att förhålla sig till – inte alltid de mest uppenbara.

– Vad är det här för insekt? Eller för orm? Är den giftig? Jaha, den var tydligen jättegiftig. Det är inte bara det akuta hoten som du utsätts för. Hela miljön är ansträngande.

I dag arbetar Mikael Wallentin Åström på Försvarsmaktens veterancentrum, men han är inte främmande för att åka iväg på ännu en insats. Upplevelserna i Afghanistan är en stor anledning till att han fortsatt verka inom Försvarsmakten. De livslånga band som formades, människorna han mötte och som etsat sig fast i minnet.

– Det afghanska folket är helt underbart. Men det är tyvärr en minoritet som får definiera vad Afghanistan är just nu.

Frihet under hot

När han ser det som skett i landet den senaste tiden känner han en stor besvikelse. Samtidigt kunde man skapa ett litet andrum i det svåra, anser han.

– Fler fick gå till skolan, fler fick tillgång till teknologi, fler fick uppleva en ökad rörlighet – sådant som man själv tar för givet.

För en tid sedan hade han ett samtal med den tolk han arbetade med under sin tid i Afghanistan, och som nu bor i Sverige.

– Han var i alla fall då ganska hoppfull om att det vi gjorde var att ge människor ett alternativ till det leverne de levde i tidigare. Och den friheten är klart under hot. Men friheten i folks sinnen kommer att överleva ändå.

Malin Johanson/TT

'Att se människor fara illa är aldrig enkelt. Det måste du förhålla dig till', säger Mikael Wallentin Åström.
"Att se människor fara illa är aldrig enkelt. Det måste du förhålla dig till", säger Mikael Wallentin Åström.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges insats i Afghanistan

Sveriges insats i Afghanistan inleddes vid årsskiftet 2001–2002 med bidrag till den multinationella styrkan Isaf (International security assistance force).

Totalt arbetade fler än 7 000 personer på den svenska basen Camp Northern Light i Mazar-e-Sharif fram till 2014, då basen lämnades över till den afghanska staten. Därtill tillkom en mängd lokalanställda personer, bland annat tolkar.

Därefter bestod det svenska bidraget i Afghanistan av cirka 50 personer, de flesta grupperade på basen Camp Marmal utanför Mazar-e-Sharif.

I maj i år lämnade de sista svenska soldaterna landet.

Totalt har 7 515 svenska soldater tjänstgjort i Afghanistan sedan början av 2000-talet. Under insatsen stupade fem soldater och tjugofyra sårades.

Källa: Försvarsmakten

Utrikes

Terrorgruppen IS bakom ny attack i Jalalabad

Människor samlas på platsen där bombdådet inträffade under söndagen.
Foto: AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett fordon med flera talibaner utsattes på söndagen för ett bombdåd i staden Jalalabad i Afghanistan. Terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom attacken, men uppgiften har inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt vittnesuppgifter skadades flera av dem som färdades i pickupen och fördes till sjukhus.

I lördags dödades minst två människor och många skadades i flera explosioner i samma stad, i de första dödliga attackerna i landet efter USA lämnat Afghanistan den 30 augusti.

Jalalabad är huvudstad i provinsen Nangarhar, där den afghanska grenen av IS har en relativt stark närvaro.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL