Eva Grip i Jöns Henrikssons Minne och landsbygdsutvecklnigsprojektet Hotspot Kölleröd är fascinerad av historierna om kungahyllningens tillkomst. 8Foto: Claes Hall
150507: Trädbestigning i Östra Sallerup.
150507: Trädbestigning i Östra Sallerup. Karl IX Stenar.
CAROLVS XI MONARCHA SVECIÆ, står det i kungahyllningen. Kristina Lexmüller och Eva Grip förbereder sig för sommarens visningar av parken.
O:et i ”CAROLVS” i kungahyllningen syns tydligt mellan ett av träden. I sommar kan man se parken från ovan.
Prästgårdsparken i Östra Sallerup, och den säregna kungahyllningen i sten, kan nu ses från ovan.
Prästgårdsparken i Östra Sallerup, och den säregna kungahyllningen i sten, kan nu ses från ovan.
Prästgårdsparken i Östra Sallerup, och den säregna kungahyllningen i sten, kan nu ses från ovan.
Prästgårdsparken i Östra Sallerup, och den säregna kungahyllningen i sten, kan nu ses från ovan.
Prästgårdsparken anlades av den danske prästen Jöns Henriksson på 1600-talet och är i dag klassad som riksintresse.

Kungahyllningen sedd från ovan

ÖSTRA SALLERUP
Från trädkronorna i Prästgårdsparken är det lätt att känna historiens vingslag när man blickar ner över den märkliga kungahyllningen från 1600-talet.
Det är första gången som stenformationerna, som troligen byggdes för att hålla de svenska soldaterna på gott humör, visas från ovan.

När Skåne skulle försvenskas under andra hälften av 1600-talet kom den danske prästen Jöns Henriksson i Östra Sallerup på den briljanta idén att skapa en park med en dansk och en svensk sida.
Soldaterna från Danmark visades runt i den danska sidan av parken, där det fanns stensättningar med namn efter danska hjältar, medan de svenska trupperna gladde sig åt en stenformation som hyllade den dåvarande svenske kungen, kung Karl XI.
Stenarna bildade den latinska texten ”CAROLVS XI MONARCHA SVECIÆ”.
Genom denna manöver lyckades Jöns Henriksson skydda Östra Sallerup från förstörelse trots att det var orostider. Det är åtminstone en av teorierna som förs fram om kungahyllningens uppkomst av bevarandeföreningen Jöns Henrikssons Minne.
Vid två tillfällen i sommar (den 17 maj och 5 juli, – föranmälan krävs) finns det möjlighet att se Karl XI:s stenar från ovan.

Jöns Henrikssons Minne har inlett ett samarbete med arboristen Kristina Lexmüller, som hjälper besökarna upp i trädkronorna.
Tidningens reporter får följa med på förhandsvisningen – efter att fotografen bestämt sig för att stanna kvar på landbacken. Det är bara att haka fast repen och börja klättringen uppåt utmed en av de bastanta ekarna i parken.
Trots att mina erfarenheter från trädklättring är högst begränsade lyckas jag få på något sätt få ordning på både tekniken och repen och kan påbörja färden mot högre höjder.
– Det går ju fint det här! uppmuntrar Kristina Lexmüller, som leder dagens operation och följer med upp.
Sakta försvinner marken under oss och vi firar oss allt högre upp i trädet. Snart är vi uppe på 11-12 meters höjd.
Utsikten över parken härifrån är fantastisk. Fotografen, praktikanten Olle och Eva Grip från Jöns Henrikssons Minne syns som små prickar nere på marken långt under oss där de promenerar omkring i grönskan.
Härifrån ser man också bokstäverna i kungahyllningen. Några av bokstäverna är dolda bakom träd. Andra syns tydligt.
Det är första gången som det går att beskåda det märkliga budskapet från ovan.

Eva Grip berättar, när vi tagit oss ner igen, att idén till trädklättringen dök upp i fjol
– Vi hade ett arrangemang med act art-guider, och firade upp en spegel i ett av träden. Och kan man fira upp en spegel i trädet så kan man fira upp människor, kom vi att tänka på Jag har alltid funderat på hur det är att få en överblick över stenarna, i stället för att bara kliva runt bland bokstäverna på marken, säger Eva Grip.

Hon hoppas att många ska ta chansen att se stenformationerna från träden i sommar.
– Det känns jätteroligt. Vi har guider som visar parken varje söndag hela sommaren, ända fram till september, och vid två tillfällen kan man även klättra upp i ett av träden och se stenarna uppifrån.
Kristina Lexmüller, som driver Embla Träd och är den som kommer att leda trädklättringarna, hade aldrig hört talas om Karl XI:s stenar och Prästgårdsparken förut när Eva Grip kontaktade henne.
– Jag visste inget om parken. Den är verkligen speciell med sin historia och sina stenar och bokstäver. Enda sättet är få en överblick är att komma upp en bit.
– Det känns som ett roligt projekt att få hjälpa till här, och folk brukar tycka att det är roligt att ha ett mål med sin klättring, säger Kristina Lexmüller.

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss