– Det är en skandal, dundrar Bert Karlsson. Han menar att kommunen pressats att köpa Stensson-fastigheten för att omöjliggöra hans planer på asylboende i byggnaden. ARKIV

Bert Karlsson rasar efter Stenssonköpet

ESLÖV Kommunen har pressats att köpa Stensson-fastigheten för att man vill undvika att det blir asylboende. Det menar den före detta skivbolagsdirektören Bert Karlsson som ansökt om att starta ett asylboende med över 300 platser i hotellbyggnaden. Men efter att Ebo köpt fastigheten kan planerna grusas.
– Kommunen gör vad som helst för att slippa asylboenden.

Den före detta partiledaren i Ny Demokrati har långt framskridna planer på att starta ett asylboende med 320 platser i Stensson-fastigheten.
Bert Karlsson är vd i och ägare till Jokarjo AB som ansökt hos Migrationsverket om att starta ett tillfälligt asylboende i hotellbyggnaden.
I tisdags fick bolaget ett positivt förhandsbesked från Migrationsverket, som innebär att man kan gå vidare i upphandlingsprocessen med asylboendet i Eslövsfastigheten.

Bert Karlsson uppger till Skånskan att man har ett skriftligt avtal angående asylboendet med bolaget som nyligen sålde fastigheten till Eslövs kommunala fastighetsbolag Ebo.
– Vi har ett avtal med den förre ägaren. Annars hade vi inte fått någon tilldelning från Migrationsverket, säger Bert Karlsson.
Den han syftar på är Sven-Eric Hansson och hans bolag Hotellfastigheter i Stockholm AB. Bert Karlsson uppger att man ingick avtalet om asylboendet i mars i år. Kort därpå sålde ägaren alltså Stensson-fastigheten till EBO för 25 miljoner kronor och bolaget tar över ägarskapet den 1 juni.

Att kommunens bolag köpt hotellbyggnaden är en nyhet som gör Bert Karlsson mycket upprörd.
– Kommunen gör vad som helst för att slippa asylboenden. Jag blir så jäkla upprörd.
Bert Karlsson är övertygad om att hotellägaren utnyttjat hans planer på asylboende för att sätta press på kommunen.
– De har använt oss som en bricka i spelet för att hetsa kommunen att köpa hotellet. Det är en stor skandal. Kommunen har gjort det här för att stoppa det.

Migrationsverket har rangordnat de asylboende som kan bli aktuella för en upphandling. Det påtänkta boendet på Stensson-fastigheten har hamnat relativt högt upp och har fått plats 21 av 44 bland boendena i område syd.
Bert Karlsson tänker inte ge upp sina planer på asylboendet i Stensson-byggnaden.
– Vi ska titta på detta juridiskt. Vi har ett avtal, säger han.
Joakim Ahlin som är vd på Ebo menar att han inte känner till det avtal om asylboende som Bert Karlsson använt sig av i sin ansökan till Migrationsverket.
– Nej, jag har inte varit inblandad i det.
Istället hänvisar han till säljaren Sven-Eric Hansson.
– Vad han gjort på sin kant vet inte jag, säger Joakim Ahlin.
Enligt avtalet ska Sven-Eric Hansson fortsätta att driva hotellverksamheten i tre år även efter försäljningen.
Men Joakim Ahlin menar att det inte är en möjlighet att hotellverksamheten skulle kunna göras om till ett asylhotell.
– Nej, det kommer det inte bli.

Efter ett flertal kontaktförsök hör Sven-Eric Hansson, som sålt fastigheten, av sig till Skånskan.
Han bekräftar att det funnits kontakter mellan hans och Bert Karlssons bolag och som gått ut på att hyra ut Stensson-fastigheten för asylboende.
Dialogen mellan bolagets representanter ska även ha resulterat i att man upprättade ett första skriftligt avtal.
– Det fanns papper på att vi var intresserade. Det är inte så att Bert ljuger. Jag lät mina representanter prata med Bert, säger Sven-Eric Hansson.
Efter det ville Bert Karlssons bolag ha in ytterligare information om fastigheten. Då lät man bli att återkomma, eftersom affären med Ebo höll på att gå i lås, uppger Sven-Eric Hansson.

Han förnekar att han utnyttjat asylboendet för att sätta press på kommunen inför försäljningen.
– Det är inte så att vi satte press på Ebo.
Att Bert Karlsson ändå gått vidare med sin ansökan känns inte bra tycker Sven-Eric Hansson.
– Det här sista är inte så kul.
Hans representanter har nu kontaktat Bert Karlssons bolag. Att det skulle finnas något giltigt avtal om asylboendet stämmer inte, menar Hansson.
– Det finns inget som binder oss.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

  • Ja (81%, 635 Röster)
  • Nej (19%, 152 Röster)

Antal röster: 787

Loading ... Loading ...