Det är Tali’Zorah från datorspelet Mass Effect. Men det är samtidigt Fanny M. Bystedt, som är blond under peruken och har alldeles vanliga ögon bakom de rasterförsedda kontaktlinserna. Foto: Anna Lindblom
Fanny M. Bystedt som Tali’Zorah. Foto: Anna Lindblom
Cersei Lannister, Game of Thrones. Foto: Charles Darrell
Princess Bubblegum, Adventure Time. Foto: T Wadbro
Pärlan, Räddningspatrullen. Foto: Emilie Bendix Engmann
Kitty Pryde/Shadowcat, Xmen Evolution. Foto: Kajsa Nilsson
Hawke, Dragon Age 2. Foto: Charles Darrell
Derpy Hooves, My Little Pony. Foto: Kajsa Nilsson

En lek med identitet och fiktion

PERSONLIGT För Fanny M. Bystedt gick vägen till cosplay via tecknade filmer och serier. Genom cosplay kan hon testa helt nya identiteter – och samtidigt äntligen få vara precis den hon är.

Profilen

Namn: Fanny M. Bystedt
Ålder: 26
Familj: Sambo och hund
Bor: Malmö (uppvuxen i Staffanstorp)
Gör: Tar snart examen från civilekonomprogrammet vid Lunds universitet.
Aktuell: En av arrangörerna bakom Kodachicon 2015, ett stort konvent på temat japansk ungdomskultur på Polhemskolan i Lund i regi av föreningen Kodachikai och Sverok Skåne. Konventet pågår från torsdagen den 14 till söndagen den 17 maj, och beräknas locka 800 besökare. Här utlovas allehanda aktiviteter för den som är intresserad av så vitt skilda saker som att sjunga karaoke, spela tv-spel, bygga cosplaydräkter, och teckna manga.
Blogg: Den som är intresserad av Fannys olika cosplaymunderingar kan kolla här: marugittocosplay.tumblr.com/costumes.
Cosplay: Cosplay är en kortform av costume play, en subkultur där man medelst ambitiösa kostymer, peruker och sminkningar klär sig som fiktiva figurer. Begreppet har sina rötter i Japan, där det kallas kosupure. Förutom att helt enkelt visa upp sig i sin dress på konvent, där man även kan se och beundra andras dräkter, kan man också tävla i cosplay. Svenska tävlingar är oftast upplagda så att de tävlande helt enkelt går upp på en scen, visar sina dräkter och bedöms av en jury eller publiken.

När jag ringer på klockan i den stillsamma trappuppgången i Slottsstaden öppnas dörren av en reslig alienkvinna med korpsvarta lockar, ett rejält hagelgevär samt en besynnerligt beslöjad blick.
Det är Tali’Zorah från datorspelet Mass Effect. Men det är samtidigt Fanny M. Bystedt, som är blond under peruken och har alldeles vanliga ögon bakom de rasterförsedda kontaktlinserna.
Hon har sysslat med dräkt- och performancekonsten cosplay sedan gymnasiet, och hittade dit via det intresse för att läsa och rita serier som hon närt sedan tidig barndom.
– Ja, jag har alltid läst serier, allt från Asterix till Lucky Luke. På högstadiet upptäckte jag den japanska populärkulturen. Det var mitt under den svenska mangavågen, då tv sände serien Sailor Moon, och Pokémon var jättestort.

I de japanska tecknade serierna hittade hon en helt annan bredd än den hon tidigare mött i serievärlden.
– I Sverige fanns det serier för barn, och serier för vuxna. Punkt slut. Men i Japan är serier så stort att det finns genrer för allt. Där hittade jag serier som var specifikt riktade till just tonårstjejer. Som 14-årig tjej vill du ju varken läsa Bamse eller Fantomen.
Fanny M. Bystedt växte upp i Staffanstorp, och beskriver sig som ”en nörd” och ”en tönt”. Det förstnämnda begreppet är positivt, betonar hon. Att vara en nörd är att älska något med blind passion. Att verkligen snöa in på det man gillar mest. Det finns inget negativt i det.
– Men jag var töntig också. Absolut inte populär. I högstadiet hade jag en enda vän, som för övrigt fortfarande står mig väldigt nära.

När hon började på Spyken, och kom in på cosplay via föreningen Mangakai Lund, öppnades en helt ny värld, med helt nya sociala möjligheter.
– Jag har alltid gillat att sy och pyssla och bygga, så den biten, med kostymerna, var förstås rolig. Men det sociala var ännu större. Jag tror att det är precis så för många som håller på med cosplay. Man kanske är lite udda, lite nördig, lite töntig. Att gilla tecknade serier är inte så coolt i skolan, men på ett konvent är det inte ett dugg konstigt att en 25-årig man klär ut sig till ett djur, bara för att han gillar det. Tvärtom så får man uppskattning, och kan känna gemenskap.

Sitt första konvent var hon på 2006, klädd som Riza Hawkeye i den japanska serien Fullmetal Alchemist.
– Jag identifierade mig mycket med henne. Hon är cool. Tar ingen skit. Dessutom är hon blond, precis som jag. I början var jag oftast blonda karaktärer, för jag gillade inte att ha peruk.
Vi bläddrar igenom den fotobok hon lät trycka upp för ett par år sedan, med bilder av alla hennes utstyrslar. Här samsas obskyra figurer ur spel och serier med mer välkända ansikten ur till exempel Harry Potter, Game of thrones och Kill Bill.

För det måste inte vara just japanska karaktärer, för att få kallas cosplay, betonar Fanny M. Bystedt. Egentligen finns det inga gränser alls.
– Huvudsaken är att det är en häftig dräkt som man vill göra, att man gillar designen på dräkten. Det viktigaste är att man har roligt. En del brukar uttrycka det som att man ärar den man klär sig som. Att man vill uttrycka att man är ett jättestort fan.
Hon har som sagt ritat ända sedan hon var liten, och hoppades efter gymnasiet på att få igång en karriär som tecknare. Åren på Serieskolan i Malmö var givande, men livet som frilans visade sig passa henne ganska dåligt.
– Det blev för mycket press. Jag kan inte leva så. Jag kan inte jobba med min kreativitet på det sättet. Det hämmar den.

Så hon tänkte om. Tecknandet förpassades åter till hobbynivå (”fast jag har fortfarande en egen firma, och gör ett par jobb om året plus håller kurser för barn”) medan hon läste till civilekonom, med japansk språkinriktning.
– Efter alla år då jag har hållit i en massa konvent har jag märkt att jag är ganska bra på organisera. Delegera. Sådana saker. Jag ser vad som behöver göras. Som ekonom kan man få den typen av jobb.
Hon håller som bäst på att lägga sista handen vid sitt examensarbete, och hoppas därefter på någon form av anställning inom spelbranschen.
– Inte med att göra spel, och skriva kod och sådär, utan mer åt det organisatoriska hållet.
Cosplay må vara en ganska ungdomsdominerad subkultur, men Fanny M. Bystedt har inga som helst planer på att sluta.
– Visst, många som håller på går på högstadiet eller gymnasiet, men de som arrangerar konventen och går in mest för tävlingarna är oftast betydligt äldre. Jag ser fram emot att ha barn med mig en dag, och klä ut dem i små matchande dräkter, haha.

Profilen

Namn: Fanny M. Bystedt
Ålder: 26
Familj: Sambo och hund
Bor: Malmö (uppvuxen i Staffanstorp)
Gör: Tar snart examen från civilekonomprogrammet vid Lunds universitet.
Aktuell: En av arrangörerna bakom Kodachicon 2015, ett stort konvent på temat japansk ungdomskultur på Polhemskolan i Lund i regi av föreningen Kodachikai och Sverok Skåne. Konventet pågår från torsdagen den 14 till söndagen den 17 maj, och beräknas locka 800 besökare. Här utlovas allehanda aktiviteter för den som är intresserad av så vitt skilda saker som att sjunga karaoke, spela tv-spel, bygga cosplaydräkter, och teckna manga.
Blogg: Den som är intresserad av Fannys olika cosplaymunderingar kan kolla här: marugittocosplay.tumblr.com/costumes.
Cosplay: Cosplay är en kortform av costume play, en subkultur där man medelst ambitiösa kostymer, peruker och sminkningar klär sig som fiktiva figurer. Begreppet har sina rötter i Japan, där det kallas kosupure. Förutom att helt enkelt visa upp sig i sin dress på konvent, där man även kan se och beundra andras dräkter, kan man också tävla i cosplay. Svenska tävlingar är oftast upplagda så att de tävlande helt enkelt går upp på en scen, visar sina dräkter och bedöms av en jury eller publiken.