The Bandettes Foto: Ralph Bretzer
The Bandettes Foto: Ralph Bretzer
The Bandettes Foto: Ralph Bretzer
The Bandettes är aktuella med sin nya skiva The Joker. Från vänster: Anna Edström, Emeli Ek och Hannah Billing. Frånvarande är Kajsa Orreteg. Foto: Ralph Bretzer
The Bandettes Foto: Ralph Bretzer
The Bandettes Foto: Ralph Bretzer
The Bandettes Foto: Ralph Bretzer

Solskensamericana från den svenska södern

The Bandettes har delat ut en ny giv och sitter med jokern på handen.

Ep:n The Joker är The Bandettes andra skiva. Fem låtar med en distinkt ton av country – men ändå inte riktigt. Kanske är det att sångerskan Anna Edström inte försöker lägga sig till med någon tydlig sydstatsdialekt som så många svenska artister när de ska ge sig på country som gör att jag tycker att det skymtar en nordisk ton i musiken. Här finns inte heller det annars för genren typiska twanget.
– Det kommer sig av att vi aldrig sagt att vi ska spela country utan att det är mer att det dragit åt det hållet. Vi har följt vad låtarna har att säga, säger Anna Edström.

Vi möter henne, basisten Hannah Billing och trummisen Emeli Ek på restaurang Sájvva i Malmö. Bara några dagar tidigare har releasefesten för plattan gått av stapeln på scenen bara några meter ifrån vårt bord.

Hur har ni utvecklats sedan förra skivan?
– Vi har börjat tänka igenom allt mer. Byggt arrangemangen och gjort smådetaljer. Och det har vi gjort med de gamla låtarna nu också, säger Anna.
– Vi har blivit mer noggranna och spelat ihop oss mer. Vi har spelat mycket live och det var också ambitionen när vi började.
De har också börjat att i större utsträckning skriva tillsammans
– Vi känner varandra bättre både personligen och musikaliskt. Det faller sig mer naturligt då att det blir mer samarbete.

The Bandettes bildades för tre år sedan. Anna, Emeli och keyboardisten Kajsa Orreteg (som inte är närvarande vid intervjun) gick på musikhögskolan tillsammans.
– Hannah och jag är barndomskompisar och vi hade pratat om att starta band tillsammans, säger Anna.
Vi diskuterar tonen i bandets musik. Definitionen folk/countrypop med ett nordiskt skimmer dyker upp.
– Eller solskens-americana! säger Anna.
Att det blev just country var långt ifrån självklart.
– Vi jammade lite på några låtar som jag hade skrivit och Hannah sa – men det här är ju country!
– Jag är gammal hårdrocksfantast. Jag var väldigt reserverad mot det i början. Men sedan började vi spela mer och sjöng mycket i stämmor och det föll sig ganska naturligt. Det blev snabbt magiskt.
– Det låter så fånigt men det var verkligen som att det gnistrade till. När vi väl hade repat ihop en gång så var känslan att det verkligen var så här det skulle vara.
– Om någon hade sagt till mig för fem år sedan att jag skulle spela i ett americana- och countryband hade jag sagt: “Nej, det tror jag verkligen inte”. Det är skönt att upptäcka det långsamt inifrån och inte ha några förutfattade meningar utan komma med sina egna influenser, säger Emeli.

The Bandettes – bandnamnet en ordlek på Bandits – släppte sitt första album, ”Take me home” i augusti 2013. Sedan dess har mycket hänt. Bland annat har de deltagit i ett projekt på kvinnofängelset Hinseberg där de skrev sånger och spelade med intagna; ett projekt som de hoppas ska få en fortsättning.
– Det gav så häftiga möten, också rent musikaliskt. Framförallt en grupp där som skrev en helt fantastisk och oerhört stark låt. Alla de historierna som finns där … säger Hannah.
– Det har verkligen satt sig i en men det har inte resulterat i något konkret låtmaterial. Än, säger Emeli.

En av låtarna på skivan, The beard song, har fått en närmast osannolik spridning. Som en följd av den har de fått uppträda på skägg-SM, ett slovenskt punkband har gjort en cover av den och den har spelats av tv-bolaget CBS för sex miljoner tittare i samband med en amerikansk fotbollsmatch. Och även BBC är på gång att sända den.
– Låten bara kom bara till mig en dag. Det är en hyllning till skägget men också en pik, säger Anna.
– Jag var ihop med en kille när jag var yngre och vi spelade båda musik. Det blev som att jag fick stå tillbaka för det var han som var den musikskapande. Så tänkte jag att jag skriver en låt om de här skägg-gitarrspelarna. Sedan så vänder vi på det i videon och totalobjektifierar skägget. Det är roligt att blivit så omfamnat trots mina feministiska baktankar. Men ändå: all cred till skägg. Jag älskar skägg. “There’s nothing like a man with a good looking beard” säger hon med hänvisning till låtens refräng.
Frågan om framgången med den låten påverkat dem när de skrivit låtar till den nya plattan får ett unisont nekande svar.
– Inte mer än att folk verkar uppskatta att den är rolig. Att humor alltid går hem, säger Hannah.

Framöver kommer The Bandettes att få söka sig andra arbetsformer. Hannah ska flytta till Göteborg och Anna ska studera musikproduktion i countryns huvudstad, Nashville. Att lägga ned bandet är dock inte aktuellt.
– Vi har bestämt att aldrig splittras men det får ju bli på andra sätt, säger Hannah.
– Om 47 år ska vi ha 50-årsjubileum, säger Emeli.