Recension

Skön säsongsfinal för jazzen i Höör

Artikel Recension I fredags kväll hade föreningen Höörs Jazz säsongsavslutning och bjöd på sin 364:e konsert sedan starten för snart 30 år sedan.

På Kulturhuset Anders estrad stod Anna Pauline Andersson, en av svensk vokaljazz mest hörvärda och ambitiösa företrädare under senare år. Och givetvis hade Anna sin ytterst samspelta trio med sig, den som består av gitarristen Elias Källvik, trumslagaren Andreas Baw och basisten Simon Petersson, som vikarierade för ordinarie David Andersson.

Inte alldeles oväntat bjöd hon på diverse smakprov ur sin senaste, kritikerrosade platta, ”Give Me Time”, som gavs ut tidigare i år. Dessutom serverade hon några läckra delikatesser ur det outtömliga amerikanska sångskafferiet, bland dem en festlig hyllning till hundraåringen Billie Holiday i ”What a Little Moonlight Can Do”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Fick aldrig se filmen hon betalat för

Skurup
Skurup

En kvinna har polisanmält ett misstänkt bedrägeri. Hon har köpt en film av en person hon haft kontakt med via Facebook. Personen bor i en annan del av Sverige och skulle skicka en DVD-film som kvinnan betalat för via swish. Men det har inte kommit någon film och kvinnan kan inte komma i kontakt med säljaren. Den misstänkte är en man i 30-års åldern.

Kultur och nöje

Abbas ljudtekniker säljer kuriosa på auktion

Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus vann Eurovision Song Contest 1974. Arkivbild.
Foto: Olle Lindeborg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Michael B Tretow är en legendar inom Musiksverige, som ljudtekniker till bland andra Abba och Ted Gärdestad. Nu säljs delar ur hans privata samling musikmemorabilia på auktion.

Bland rariteterna finns en provskiva av låten "Dancing queen", med tre olika versioner av inspelningen som aldrig gavs ut. Enligt texten på auktionssajten ville "Stikkan Anderson inte ha så mycket trummor". Stikkan Anderson ägde Polar Music Studios, där Michael B Tretow var tekniker på samtliga inspelningar av Abba.

"Vi är naturligtvis väldigt stolta och glada över att få möjligheten att sälja denna samling som är helt unik i sitt slag. Försäljningen av denna samling ger samlare en unik möjlighet att äga en bit musikhistoria", säger Mats Bergstrand, vd på Crafoord Auktioner, i ett pressmeddelande.

Andra prylar till salu är flera guldskivor från Abba, Svenne & Lotta och andra artister. Där finns även ett kit som delades ut till alla som medföljde Abba när de vann Eurovision Song Contest 1974 i Brighton med "Waterloo".

"Sång till Görel", som Stikkan Anderson, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog spelade in till Görel Hansers (vice vd på Polar) 30-årsdag, och endast finns i 50 exemplar är ett annat föremål som går att buda hem.

Inrikes

TT-FLASH: Minskat stöd för S

Inrikes
Inrikes Stödet för S minskar i SCB:s partisympatiundersökning, från 33,7 procent i maj till 29,4 i november.

Sport

Mick Schumacher kör för Haas nästa år

Mick Schumacher kör för Haas i Formel 1 nästa år.
Foto: Matthias Schräder/AP/TT
Sport
Sport

Efter Michael kommer Mick. En Schumacher i yngre tappning sätter sig bakom ratten i Formel 1-cirkusen nästa säsong. 21-årige Mick har en framgångsrik säsong bakom sig i Formel 2 – han leder inför helgens sista tävling i Bahrain – och får chansen på högsta nivå 2021.

Mick Schumacher har skrivit ett flerårskontrakt med stallet Haas.

Pappan Michael Schumacher vann VM-titeln sju gånger och försvann från offentligheten efter en skidolycka 2013 som gjorde att han försattes i konstgjord koma.

Ekonomi

Volvo Cars fortsatte uppåt i november

Volvo Cars ökade försäljningen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Volvo Cars globala försäljning växte med 6,4 procent i november, jämfört med samma månad ifjol. Ökningen drevs upp av starka siffror i USA och Kina, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Totalt under årets elva första månader har dock Volvo sålt 7,6 procent färre bilar i år än samma period 2019.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Sjöbo

Smycken stals i nytt villainbrott

Sjöbo
SJÖBO Ännu ett villainbrott där tjuven har varit ute efter smycken inträffade under tisdagen.

Den här gången bröt sig någon in i en villa på Minusgatan någon mitt på dagen.

Tjuven tog sig in genom att bryta upp ett fönster på husets baksida och försvann med smycken av olika slag.

De senaste veckorna har liknande inbrott skett i Sjöbo. Polisen har varnat boende i östra Sjöbo för inbrottsrisken via sms.

Inbrott har bland annat skett på Baldersgränd, Orkestergatan, Grönsaksvägen, Musikgatan.

Inbrotten har skett under dagen.

Ystad

Person påkörd av truck

Ystad
Ystad Strax före klockan halv nio på onsdagsförmiddagen blev en person påkörd av en truck på Kommendörsgatan i Ystad.

Larmet kom klockan 08.25 och polis, räddningstjänst och ambulans skickades till platsen. Vägen stängdes av helt och den påkörda personen fördes till sjukhuset. Skadeläget är i nuläget oklart.

Utrikes

Storbritannien börjar vaccinera nästa vecka

Hälsominister Matt Hancock. Bild från London tidigare i veckan.
Foto: Alberto Pezzali/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien har, som första land i världen, godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccineringarna kan börja redan om en vecka, och blir ett jätteprojekt, säger hälsominister Matt Hancock.

"Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning", meddelar den brittiska regeringen.

MHRA har "dragit slutsatsen att vaccinet uppfyller strikta standarder för säkerhet, kvalitet och effekt", heter det.

Först i världen

Britterna blir därmed först i världen med att i full skala få tillgång till ett vaccin mot covid-19. Både Kina och Ryssland har visserligen börjat använda vaccin som utvecklas där, men enligt medieuppgifter riktas distributionen i de länderna än så länge endast till små riskgrupper.

– Från tidigt nästa vecka startar vi ett program för att vaccinera folk mot covid-19 här i landet, säger hälsominister Hancock.

Enligt ministern är det brittiska vårdsystemet, NHS, och sjukhusen redo. Men han påpekar att det blir en utmaning av historiska proportioner att få ut doser så det räcker till alla de 65 miljoner invånarna, "ett av de största civila projekten i historien".

Därför räknar regeringen med att behöva ta försvaret till hjälp med logistiken.

"Historiskt ögonblick"

Och alla de 65 miljoner invånarna kommer inte att kunna vaccineras på en gång. Bland de grupper som får ställa sig först i kön nämns vårdhemsboende, sjukvårdspersonal och äldre.

Pfizer-chefen Albert Bourla kallar Storbritanniens besked ett "historiskt ögonblick i kampen mot covid-19".

Godkännandet ökar pressen på ansvariga myndigheter på andra håll i världen att bedöma de kandidater till covid-vaccin som finns. Men vad gäller EU säger Frankrikes premiärminister Jean Castex enligt Reuters att det inte finns några mer detaljerade tidsprognoser än "snart".

Henrik Samuelsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL