I

Skön säsongsfinal för jazzen i Höör

Artikel I fredags kväll hade föreningen Höörs Jazz säsongsavslutning och bjöd på sin 364:e konsert sedan starten för snart 30 år sedan.

På Kulturhuset Anders estrad stod Anna Pauline Andersson, en av svensk vokaljazz mest hörvärda och ambitiösa företrädare under senare år. Och givetvis hade Anna sin ytterst samspelta trio med sig, den som består av gitarristen Elias Källvik, trumslagaren Andreas Baw och basisten Simon Petersson, som vikarierade för ordinarie David Andersson.

Inte alldeles oväntat bjöd hon på diverse smakprov ur sin senaste, kritikerrosade platta, ”Give Me Time”, som gavs ut tidigare i år. Dessutom serverade hon några läckra delikatesser ur det outtömliga amerikanska sångskafferiet, bland dem en festlig hyllning till hundraåringen Billie Holiday i ”What a Little Moonlight Can Do”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Carapaz vann stentufft linjelopp

Richard Carapaz firar sitt OS-guld på upploppet.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Sport
Sport Han fick ge sig i Tour de France – men i linjeloppet i OS kom revanschen för Richard Carapaz. Ecuadorianen vann det stenhårda OS-loppet.
– Jag har jobbat så hårt för att vara här och det är ett enormt stort ögonblick för mig, säger Carapaz.

Linjeloppet i Tokyo blev ett av de tuffaste som genomförts i OS-sammanhang med flera tunga stigningar upp på hög höjd.

Det blev också väldigt utslagsgivande där flera stjärncyklister fick ge sig under loppet. Bland annat favoriten Primoz Roglic, Slovenien, som släppte och kom långt ner i resultatlistan.

Richard Carapaz kom med i en lång utbrytning tillsammans med två andra cyklister när det återstod tre mil och med drygt fem kilometer kvar satsade han allt på ett kort och fick en ledning som höll in till mål.

Den stentuffa banan passade bergsspecialisten Carapaz som i vanliga fall kör för det brittiska Ineos-stallet. Han var en favoriterna i årets Tour de France, där han dock fick ge sig mot slutsegraren Tadej Pogacar. Han blev till slut trea.

I Tokyo blev rollerna ombytta. Bakom Carapaz blev slovenen Pogacar trea efter att ha förlorat en spurt om silvret mot Wout van Aert, Belgien.

Carapaz seger innebär att Ecuador tar sin blott andra olympiska guldmedalj i historien.

Inga svenska cyklister fanns med i startfältet.

Mikael Forsell/TT

Lagfarter SkD

148 kvadratmeter stort hus i Sjöbo sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 200 000 kronor fick Per Cristian Sterning, 42 år, från Blentarp ge för huset på Allégatan 16 i Sjöbo. Huset är byggt 1965 och har en boyta på 148 kvadratmeter. Köpet från säljaren Erling Svenssons dödsbo blev klart i juni 2021.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Norregatan 26. Där blev priset för det 116 kvadratmeter stora huset 1 600 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hon har haft migrän varje dag i tre år

Evelina Lindgren är sedan förra året sjukskriven på grund av sin migrän.
Foto: Privat
Inrikes
Inrikes Evelina Lindgren har inte haft en dag utan migrän på tre år. Nya läkemedel finns för personer med kronisk migrän – men hårda krav från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket gör att få får tillgång till dem.

31-åriga Evelina Lindgren har ätit över 20 olika läkemedel för att få bukt med sin migrän. Det finns inte några exakta studier på förekomsten av kronisk migrän men de flesta forskare är överens om att det drabbar ungefär 1,5 till 2 procent av befolkningen. Det innebär att i Sverige lider ungefär 200 000 svenskar av kronisk migrän och har fler dagar i månaden med migrän än utan.

– Min migrän kommer som akut sprängande huvudvärk och då måste jag ligga i ett mörkt och tyst rum eftersom jag blir ljud- och ljuskänslig. Jag blir illamående, kräks och får ofta flimrande ljusmönster framför ögonen. Eftersom jag har haft ont i så många år är jag hjärntrött och har svårt att hitta ord, säger hon.

Ny metod

Evelina fick migrän i tonåren ett par gånger i månaden, men den kroniska migränen debuterade 2018. Sedan dess har hon dagliga attacker som gör det svårt att fungera som förälder och klara vardagslivet.

Hennes neurolog har skrivit ut alla mediciner som finns och Evelina har även provat botox i panna, hårfäste och axlar. Den behandlingen fungerade till en början men har nu slutat ge effekt.

Sedan januari 2020 har hon varit sjukskriven från specialiststudierna till distriktssköterska.

– Jag har alltid varit en högpresterande människa. När jag var 23 var jag gravid med vårt första barn, var färdigutbildad sjuksköterska, hade hus och lantställe. Jag känner inte igen mig i den jag blivit. I dag fungerar jag två timmar per dag, berättar hon.

Lars Edvinsson är mannen som efter 30 års forskning hittade roten till det onda – signalsubstansen CGRP (kalcitonin gen-relaterad peptid) som frisätts vid migrän. Genom att antingen hämma eller binda CGRP kan sjukdomar som migrän lindras.

Metoden är ett relativt nytt sätt att förebygga kraftig huvudvärk och i Sverige finns tre varianter av CGRP-hämmare på marknaden, varav den första kom ut 2018.

– CGRP är som en nyckel. När den når en mottagare i trigeminussystemet sänder den en smärtsignal till hjärnan. Medicinen, en antikropp, fäster sig på nyckeln (CGRP) eller så binder den sig till mottagaren så att CGRP inte kan verka, säger Lars Edvinsson, professor i experimentell kärlforskning vid Lunds universitet.

"Fått livet tillbaka"

Medicinen får bara ges till personer med kronisk migrän som har provat minst två andra förebyggande behandlingar utan effekt. Den får bara skrivas ut av neurolog eller smärtläkare och tas av patienten själv i form av en spruta i benet eller magen.

Studier på patienter med kronisk migrän som fått behandlingen visar enligt Lars Edvinsson att tre av fyra med kronisk migrän blivit helt fria från migränattacker.

– De patienter jag har träffat som fått CGRP-hämmare beskriver att de har fått livet tillbaka, säger Lars Edvinsson.

Trots den goda effekten tycker han att för få patienter får tillgång till medicinen eftersom det ställs höga krav och tar lång tid att få den. Medicinen är dyr, men Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), som bestämmer vilka mediciner som ska ingå i läkemedelsförmånen, har bedömt att de ska ingå i högkostnadsskyddet – men med en begränsning.

– Det innebär att den här medicinen ska subventioneras, men bara om det inte finns några billigare läkemedel som fungerar tillfredsställande, säger Joakim Ramsberg vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Ställas i relation

Beslut om subventionering av nya läkemedel fattas enligt lagen om läkemedelsförmåner och ska baseras på om kostnaden är rimlig i förhållande till effekten.

– Kostnaden för det här läkemedlet ska ställas i relation till att annan vård också behöver bekostas, eftersom det inte finns oändliga resurser. Läkarna måste vara restriktiva med vilka de skriver ut till så att våra skattepengar kan ge så mycket hälsa som möjligt, säger han och fortsätter:

– Samtidigt riskerar system med lokala läkemedelsbudgetar att man släpper helhetsbilden. I det här fallet slipper neurologen kostnaden, men då kanske patienten springer på vårdcentralen och akuten i stället för att få hjälp och då kan ju det kosta ännu mer pengar, förutom att det orsakar patienten lidande.

Evelina Lindgren fick efter många om och men prova en CGRP-hämmarna. Den har dock inte hjälpt mot hennes migrän. Och några andra varianter av läkemedlet får hon inte testa. Det blir för dyrt för regionen är svaret hon fått.

– Mina barn har anpassat sig efter att jag inte fungerar. De är fem och sju år och frågar: Mamma orkar du spela fotboll eller har du för ont? Jag har ju nästan alltid för ont. Men jag ger inte upp, säger hon.

Åsa Karlsson/TT

Många svenskar lider av kronisk migrän. Arkivbild.
Många svenskar lider av kronisk migrän. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: CGRP-hämmare mot kronisk migrän

CGRP-mediciner hämmar ämnet kalcitonin gen-relaterad peptid och har visats förebygga migränanfall för tre av fyra patienter.

De mediciner som finns på den svenska marknaden tas i sprutform av patienten själv i mage eller lår en gång i månaden.

För att vara aktuell för en behandling med CGRP-hämmare måste patienten vara över 18 år, ha kronisk migrän och ha provat minst två andra förebyggande migränläkemedel utan att få effekt.

CGRP kan bara skrivas ut av neurolog eller smärtläkare och går under högkostnadsskyddet.

Källa: Lars Edvinsson och sbu.se

Inrikes

Misstänkt skottlossning i Fisksätra

Polisen utreder en misstänkt skottlossning i Fisksätra. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen är på plats med flera patruller i Fisksätra i Nacka kommun, efter samtal från personer som hört smällar utanför en restaurang.

Omständigheterna kring händelsen är oklara. Vittnen uppger att en person möjligtvis blivit misshandlad och möjligtvis blivit beskjuten.

Ingen skadad person har hittats och ingen har frihetsberövats.

– Vi fortsätter att söka efter personer, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

OS i Tokyo 2021

Australien kvitterar före paus

Sveriges Fridolina Rolfö gör 1–0.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Sverige och Hedvig Lindahl har släppt in sitt första mål i OS-turneringen i Japan. Australiens Sam Kerr visade sin klass när hon nickade in kvitteringen efter att Fridolina Rolfö först gett Sverige ledningen.

Sverige inledde visserligen inte lika bländande som mot USA. Australien bjöd inte på några ytor och svenskorna hittade inte samma flyt som i OS-premiären. Men i den 20:e minuten visade svenskorna prov på sin offensiva spets.

Kosovare Asllani vann bollen och spelade snyggt ut den till Sofia Jakobsson till höger. Inspelet från Jakobsson nådde Fridolina Rolfö som från nära håll inte gjorde något misstag när hon sköt in 1–0.

Men matchbilden fortsatte att vara jämn, och med en hel del stress och oflyt i det svenska spelet. I den 36:e minuten visade också Australiens Sam Kerr vilken toppspelare hon är när hon vann duellen mot Chelseakollegan Magdalena Eriksson och nickade in 1–1. Hedvig Lindahl var på bollen, men lyckades inte hålla den.

I den blågula startelvan är mittbacken Magdalena Eriksson tillbaka, medan tvåmålsskytten från USA-matchen, Stina Blackstenius, vilas och ersätts av Lina Hurtig.

Vinnaren i dagens match lär kunna räkna hem en plats i kvartsfinal då ettan och tvåan i de tre grupperna, samt de två bästa treorna, går vidare. Australien inledde precis som Sverige med seger, 2–1 mot Nya Zeeland, vilket var svenske förbundskaptenen Tony Gustavssons första seger sedan han tog över.

Matchen pågår, ställningen är 1–1 efter första halvlek.

Lasse Mannheimer/TT

Marie Carlsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Radhus totalförstört efter brand

Räddningstjänsten fick under lördagsmorgonen rycka ut till en brand i ett radhus i Växjö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett radhus har totalförstörts och tio personer fick evakueras i samband med en brand i Växjö under lördagsmorgonen.

Larmet kom vid 6.30-tiden i morse och totalt fick fyra sammanhängande radhus utrymmas. Två av dem har klarat sig helt från skador och ett av dem har lätta rök- och vattenskador efter branden i det fjärde huset. Branden var vid 11-tiden släckt och ingen person har kommit till skada.

– Det stod eldkvastar ut ur alla fönster när räddningstjänsten kom. Så det är ett fantastiskt bra arbete mina 15 brandmän har gjort, säger Hans Fransson, räddningschef i beredskap på Värens räddningstjänst.

Huset är en tegelbyggnad med brandskydd mellan varje radhus som avskiljer även vinden.

– Ofta är vinden öppen i sådana här hus och då är det lättare att branden sprider sig. Det var vindens konstruktion som gjorde att den här branden gick så bra, säger Hans Fransson.

Orsaken till branden är fortfarande okänd men en anmälan om mordbrand har upprättats.

Ekonomi

SD kallar Baylan till utskott om Cementa

Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.
Foto: Erik Simander /TT
Ekonomi
Ekonomi

Sverigedemokraterna kallar näringsminister Ibrahim Baylan (S) till näringsutskottet för att svara på frågor om stoppet för Cementas utvinning på Gotland, rapporterar Dagens Nyheter. Partiet vill se en konkret åtgärdsplan efter att Mark- och miljööverdomstolens avvisat Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite.

– Vi vill veta hur de bedömer de näringspolitiska konsekvenserna och vilken plan regeringen har för att lindra konsekvenserna eller lösa problemet. Om det finns någon plan över huvud taget, säger Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD, till tidningen.

Det befarade cementstoppet har oroat byggbranschen, som varnat för att det riskerar att leda till att bostäder inte kan byggstartas, att infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs och att cirka 280 000 jobb hotas.

På torsdagen träffade Ibrahim Baylan företrädare för branschen för att diskutera konsekvenserna, men industri- och byggbranschen vill ha tydligare besked om vad staten kan göra.

Baylan kommer att kallas till utfrågningen i slutet på augusti när utskottet sammanträder igen.

OS i Tokyo 2021

Svenskorna utslagna i OS-pingisen

Stina Källberg är utslagen ur bordtennisturneringen.
Foto: Björn Lindgren/TT
Sport
Sport

Stina Källberg var i ledning med 3–0 i set och såg ut att få en lugn färd till andra omgången i bordtennisturneringen.

Då vände hennes motståndare Jieni Shao på matchen och vann de fyra nästa seten. Portugisiskan vann 8–11, 9–11, 10–12, 11–6, 11–5, 11–8, 11–6.

Därmed har 21-åringen från Borlänge spelat klart i damsingeln i OS, och detsamma gäller för turneringens andra svenska, Linda Bergström.

26-åringen hade ledningen med 3–1 i set i den jämna matchen mot indiskan Sutirtha Mukherjee – men tappade till 3–3 och föll sedan i det avgörande sjunde setet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL