Stefan Löfven var arg i Sundsvall. Foto: TT

Löfven valtalar

Stefan Löfven valtalade i Sundsvall på 1 maj. Det handlade om att alliansen gjort ett dåligt jobb och vad socialdemokraterna kan göra bättre, som om de inte redan bildat regering. Talet inleddes med samma fras som Jonas Sjöstedt använde i sitt. Båda vänsterledarna fokuserade på att kritisera borgarna i stället för att berätta mer om sina egen politik. Vänstern saknar inte idéer. De är tydligen bara ganska få.
Löfvens tal beskrev med fog av en kommentator som ”flummigt”. Han skulle ”tillsätta resurser” ”stärka ungdomen” och alla skulle få vara ”inspirerade” på jobbet. Hur fann Löfven inte för gott att berätta. Även en borgare skulle nog hellre se att statsministern hade tydliga tankar om vad han ville göra som statschef.
Ett tag till går det att skylla på borgarna, kanske i förhoppning om att det inte märks att man har svårt att förmedla man själv vill med sin politik. En del av retoriken mot alliansen var dock såpass hätsk att man undrar om Löfven förstått att det finns risk för uppror mot decemberöverenskommelsen i de borgerliga leden, som knappast kommer att bli mindre efter detta?
En av de synder som tillskrevs borgarna var att de inte förstod att jobben skapades i företagen. Nog finns det tillräckligt för en socialdemokrat att invända mot i allianspolitik utan osanningar som att förra regeringen inte ville skapa jobb i privata företag?
Man får dock säga till Stefan Löfvens försvar att det är rakryggat att påminna om vallöften som inte eller sannolikt inte kommer att uppfyllas, som 90-dagarsgarantin. Han upprepade också att Sverige skulle få EU:s lägsta arbetslöshet. ”Detta lovar jag!” sade statsministern till en förtjust publik. Löfven är varken rädd för utmaningar eller för att svika löften. Han uppmanade att publiken inte skulle lyssna på ”förståsigpåare” som menar att det inte går. En skeptisk liberal ledarsida är väl just en sådan förståsigpåare, som tror att det inte kommer att gå så lätt.Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...