Kultur

Dold historia blev film i SVT

Gunborg (t. vä) arbetade på Botildenborgs mödra- och spädbarnshem och medverkar i Lena Friblicks (t. hö) dokumentärfilm Barnen af Botildenborg (i mitten Gunborgs man Rune).Foto: Jens Nordström
Artikel Kultur Dokumentärfilmen Barnen af Botildenborg visas i SVT på Valborgsmässoafton. Med utgångspunkt i ett gammalt hus i utkanten av Rosengård berättar den om en del av Sveriges historia som ingen velat prata om.

Mellan 1935 och 1971 var det vackra kråkslottet Botildenborg mödra- och spädbarnshem. Dit kom unga och ogifta kvinnor som blivit gravida men inte hade möjlighet att ta hand om sina barn. Syftet med verksamheten var att försöka hitta en möjlighet för mamma och barn att leva tillsammans men det slutade oftast med att barnen blev fosterbarn eller bortadopterade. I dag är Botildenborg ett tomt och övergivet hus i utkanten av Rosengård.– När det var klart att vi skulle ta över huset började folk höra av sig med sina historier om Botildenborg, berättar Lena Friblick.Att Botildenborg tidigare varit även barnhem kände Lena Friblick till men historien om mödra- och spädbarnshemmet som startades av den socialt engagerade prästen Hagbard Isberg från Malmö var helt ny.– Först blev jag helt fascinerad av den här prästen som var socialarbetare och dessutom feminist ut i fingerspetsarna, förklarar Lena Friblick. Tillsammans med Socialdemokraternas kvinnoförbund åkte han bland annat runt och pratade om behovet av mödra- och spädbarnshem där kvinnor som blev med barn utanför äktenskapet kunde få hjälp. Tidigare var alternativet kanske en änglamakerska.Lena Friblick och producenten Anneli Evers film Barnen af Botildenborg är ändå ingen dokumentär om Hagbard Isberg. I stället valde de att skildra husets historia genom ett antal människoöden – människor som varit barn, mammor eller personal på Botildenborg.

En av de första som hörde av sig till Lena Friblick var Carina som tillbringat sina första fem månader i livet på Botildenborg och gärna ville komma in i huset för att få en känsla för den del av sin livshistoria som hon tidigare betraktat som ett svart hål. I filmen får man vara med om Carinas besök på Botildenborg och följa henne till olika arkiv där hon letar fakta och minnen om sig själv och husets verksamhet. Med i filmen finns också Robert som även han var barn på Botildenborg tillsammans med sin mamma Aline. Roberts barndom kantades av fosterhem och barnhem. Även Aline får berätta sin historia i starka, känsloladdade scener. Ett annat perspektiv på verksamheten får man genom Gunborg som arbetade som barnsköterska på Botildenborg och fyller filmen med kärleksfulla minnen av alla de barn hon tagit hand om. I filmen möts också Gunborg och Carina och Carinas svarta hål får plötsligt innehåll.– När jag träffade Carina första gången så bara kände jag att det här är en berättelse som kommit till mig för att berättas vidare, förklarar Lena Friblick. Under arbetet med filmen fick vi också kontakt med många fler än vi kunde intervjua men i stället bjöd vi in alla till Botildenborg så att Botildenborgs-barnen fick träffa varandra och även träffa Gunborg. Det betydde mycket för många och träffen blev också en del av filmen.Att göra filmen om Botildenborg utifrån människoöden kändes självklart för Lena Friblick.– I stället för statistik och diagram ville vi visa människorna och deras historia. Det är ju historier som för oss närmre varandra.Lena Friblick är statsvetare och journalist i grunden och startade sitt företag Xenofilia 2008 med en ambition att verka direkt i Malmö och skapa en bättre framtid.– Xenofilia betyder att välkomnar det främmande, förklarar hon. Vi vill jobba med projekt som leder framåt och ger människor möjlighet att mötas.Ett av Xenofilias projekt är Kryddor från Rosengård där man genom tv-serie, kokbok och kryddvandringar i Rosengård vill skildra Rosengård som en plats med kompetens och kunskap och också har skapat både arbetstillfällen och matglädje. Just nu jobbar man också med Minnenas arv där man tillsammans med Judiska församlingen och Malmö museer gör en utställning (invigning 8 maj) kring det judiska arvet i Malmö. Som en del i utställningen ingår tio intervjuer med överlevare från koncentrationsläger och deras barn och barnbarn.Men först är det Barnen af Botildenborg som gäller. Förra veckan var det premiär på Panora i Malmö för alla inblandade och på valborgsmässoafton visas dokumentären i SVT 20.00.Lena Friblick är också noga med att betona att det här inte bara är historien om ett hus i Rosengårds utkant och en del av Malmös historia.– Barnen af Botildenborg är en film om en del av Sveriges historia som ingen velat prata om, säger hon. Det känns viktigt att berätta det här för barnens skull och kanske framförallt för mammornas skull.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bob Hund möter Bob Katt på scen

Tillsammans med bandkollegan Jonas Johansson på preparerat piano framförde Thomas Öberg Folkmusik för folk som inte är som folk på presskonfererensen.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Musikal Det började med en förfrågan om att få använda Bob Hunds låtar i en planerad musikal. Det slutade med ett fullfjädrat samarbete mellan teatern och rockbandet.
– Nästa år blir ett hundår på Helsingborgs stadsteater, säger teaterchef Kajsa Giertz.

Under fredagen pågick repetitionerna som bäst för Bob Hund och Helsingborgs symfoniorkester inför lördagskvällens streamade konsert. Under förmiddagen hann i alla fall bandmedlemmarna Thomas Öberg och Jonas Johansson smita ifrån tillräckligt länge för att hålla en presskonferens i Helsingborgs stadsteaters Bob Hund-pyntade foajé. Bland skivomslag, textcitat och trafikkoner presenterade de tillsammans med teaterchef Kajsa Giertz Bobhundmusikal som har premiär i oktober nästa år.

– Det finns tre starka skäl till att vi vill samarbeta med Bob Hund, berättar Giertz som också kommer att regissera musikalen, och fortsätter med att räkna upp bandets rykte som liveband och deras förändringsbenögenhet, deras mångbottnade texter och bandets lokala förankring.

Idén att göra musikal av Bob Hunds musik kom ursprungligen från dramatikern Hanna Nygren och bandet var inte sena att kasta sig över idén med hull och hår. Istället för att bara låna ut några gamla låtar skrev man också nya till föreställningen och kommer själva att medverka. Thomas Öberg utlovar ”gamla skramliga örhängen och nyskrivna hjärtekrossare”.

– Nu har vi skrivit manus och format det här tillsammans, säger Kajsa Giertz.

Pjäsen utspelar sig i en alternativ verklighet dit Bob Hund kommer som spöken utan att veta vad de gör där. Där träffar de ett annat band, Bob Katt, som håller på att splittras.

– Bob Hund-arna tar på sig uppgiften att hjälpa dem. De har hållit på i 30 år och vilka passar bättre då att hjälpa ett band i början av sin karriär att få ihop det med vänskapen, konsten, karriären? Men kan man rädda någon? Och vad är viktigt? Vad är framgång? berättar Hanna Nygren via länk.

Teaterchefen Kajsa Giertz med manusförfattaren Hanna Nygren på länk i famnen.
Foto: Ralph Bretzer

– Det känns som den här pjäsen passar den här världen som den är nu. Det handlar om otrygghet, om drömmar, konst och vilka värden i livet som verkligen är viktiga. Det känns som att det har förstärkts med coronan och att pjäsen fått skjutas upp på grund av den.

”Antagligen dåligt omdöme”. Så förklarar Thomas Öberg, Bob Hunds frontman, orsaken till att man nappade på teaterns idé om en musikal.

– Det är för att vi inte känner vår egen begränsning eller har förmågan att säga nej i tid, säger han.

– Vi har experimenterat från dag 1. Vi är rätt självlärda och vi hoppar mellan olika kulturella isflak. Det är opera, musik till stumfilm, vi har haft museum.

Han säger att vi befinner oss i en teatralisk tid

– Oavsett om man är USA:s nästa vicepresident eller om man tar en bild på sin farmor när hon äter en plantbaserad kanelbulle så kommunicerar du med en publik. Teatern är gjord för det, med proffs på alla platser, och vem kan säga nej till det?

Bob Hund har genom sin karriär tagit nya och ofta okonventionella vägar med sin musik.

– Vi insåg tidigt att med den här sammansättningen av figurer skulle vi aldrig fungera som poster boys, det är någonting som inte är strömlinjeformat. Vi har hela tiden fått arbeta med den ambitionen att vi inte kommer att slå igenom över en natt. Det gäller vår musik också. Den utmanade våra lyssnare. Vi sökte kreativa lyssnare redan 1992 men folk missförstod vad vi höll på med.

Foto: Ralph Bretzer

Han berättar om en katrastofal debutspelning. Han råkar trampa i någons pyttipanna, blev knuffad och höll på att ramla på en gravid kvinna och det höll på att bli slagsmål.

– Allting var dåligt så vi skrotade alla låtarna och hoppades på något nytt. På samma sätt, fast på andra plan, har det fortsatt att bölja fram. Det här kommer som en räddare i nöden under ett 2020 när ingen vet vad som ska hända. Då är det perfekt att vara på teatern.

Bob Hund bildades 1991 och fyller alltså 30 nästa år. Musikalens Bob Katt är ett ungt band som håller på att lösas upp. Hur har Hund-arna då gjort för att hålla samman?

– Vi försöker utöva demokrati. Ett möte med Bob Hund är 30 minuter gräl och 30 minuter att man ber om ursäkt för att man sa dumma saker. Först trodde vi att det var en nackdel men sedan har vi insett att det är det som gör oss stryktåliga. Vi är inte överens om någonting. Vi tjafsar om allting men det är också viktigt för sedan är vi klara och kan fokusera på musiken.

– Man måste kunna säga ”jag vet inte – jag har ingen aning om vad jag snackar om”. Jag tror att det är viktigt, speciellt när man håller på med kultur, att man inte är så dogmatisk. Men hur vi ska förmedla det, det har jag ingen aning om.

Lagfarter SkD

135 kvadratmeter stort hus i Höör sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nicklas Steenbeck, 28 år, har tagit över fastigheten på adressen Friluftsvägen 9 i Höör från Lisa Ivarsdottir och Peter Persson. Ägarbytet blev klart i juli 2020 och köpesumman blev 2 550 000 kronor. Huset byggdes 1971 och har en boyta på 135 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes i våras en fastighet, på Centralgatan 3. Priset blev där 4 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Intensivt arbete efter dödsskjutning i Rinkeby

Polis kallades på torsdagskvällen till Rinkeby i västra Stockholm efter larm om att en person blivit skjuten.
Polis kallades på torsdagskvällen till Rinkeby i västra Stockholm efter larm om att en person blivit skjuten.
Foto: Dennis Glennklev/TT
Inrikes
Inrikes Ett omfattande utredningsarbete pågår efter dödsskjutningen av en man i 20-årsåldern i Rinkeby i västra Stockholm under torsdagskvällen.
Men på fredagen hade fortfarande ingen misstänkt frihetsberövats.

Dagen efter den uppmärksammade dödsskjutningen i Rinkeby fortsätter polisen med ett intensivt arbete. Nu genomför man bland annat dörrknackningar, samlar in övervakningsfilmer och sammanställer förundersökningsmaterial.

Polisen har dessutom utökade resurser i området.

– Ja, det är i trygghetsskapande syfte, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Redan på torsdagskvällen hölls en rad förhör och fortfarande återstår flera förhör med personer som av olika skäl kan vara intressanta för utredningen.

Larmades efter 18

– Det var mycket folk ute så vi pratar med väldigt många, säger Fahlström.

Däremot vill han inte uttala sig kring vad som har framkommit i förhören.

– Det är för tidigt att uttala sig om. Det är väldigt många förhör som ska sammanställas och ytterligare förhör som ska hållas, säger Fahlström.

Polisen kallades till platsen strax efter klockan 18 i torsdags efter larm om att en person hade blivit skjuten.

När polisen kom dit hittades en skottskadad man som först fick vård på plats och sedan fördes till sjukhus i ambulans. Vid klockan 20 meddelade polisen att mannen hade avlidit av sina skador.

Enligt vittnen lämnade minst en person brottsplatsen på motorcykel i samband med skottlossningen. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse med anledning av dödsskjutningen, för att kunna frigöra resurser under insatsen.

Tio dödsskjutningar

Senare under natten misshandlades och rånades en person i Rinkeby av flera för denne okända personer. Huruvida händelsen kan kopplas till dödsskjutningen är inte fastställt.

– Det är självklart något man tittar på, men det är inget jag känner till, säger Per Fahlström.

Flera medier, däribland SVT , Dagens Nyheter och Expressen , rapporterade tidigt om att mannen som sköts till döds hade kopplingar till ett kriminellt gäng i Rinkeby. Ett gäng som i flera år legat i konflikt med ett annat kriminellt gäng.

Men det är uppgifter som polisen inte vill bekräfta.

– Det är ingenting vi kommenterar när det gäller den biten, säger Per Fahlström.

Under 2020 har hittills tio personer skjutits ihjäl i polisregion Stockholm, enligt polisen. Elva bekräftade skottlossningar har ägt rum i lokalpolisområde Rinkeby under året. I dem har två skadats och två avlidit.

Under 2019 sköts 17 människor ihjäl i regionen.

Robin Salomonsson/TT

Kultur och nöje

Topplistorna: Deep Purple stark nykomling

Brittiska rockbandet Deep Purples nya album 'Whoosh!' når en tredjeplats på veckans albumlista. På bilden bandets basist Roger Glover och sångare Ian Gillan. Arkivbild.
Brittiska rockbandet Deep Purples nya album "Whoosh!" når en tredjeplats på veckans albumlista. På bilden bandets basist Roger Glover och sångare Ian Gillan. Arkivbild.
Foto: Anthony Anex/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Deep Purple kniper en tredje plats på albumlistan med nya "Whoosh!". Singellistans topptrio är oförändrad med "Savage love" av Jawsh 685 och Jason Derulo som etta.

Album:

1. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

2. (2) Yasin: "98.01.11"

3. (Ny) Deep Purple: "Whoosh!"

4. (3) Dree Low: "Tunnelseende"

5. (5) Pop Smoke: "Shoot for the stars aim for the moon"

6. (4) The Weeknd: "After hours"

7. (7) Harry Styles: "Fine line"

8. (8) Juice Wrld: "Legends never die"

9. (9) Newkid: "Mount Jhun"

10. (31) Håkan Hellström: "Rampljus"

11. (6) Taylor Swift: "Folklore"

12. (10) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

13. (Ny) Skåningarna: "Hem till Skåne"

14. (12) Einár: "Welcome to Sweden"

15. (14) Hov1: "Vindar på Mars"

16. (11) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go"

17. (13) Dree Low: "Flawless"

18. (15) Dua Lipa: "Future nostalgia"

19. (16) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

20. (17) Jubël: "Strawtown"

Singlar:

1. (1) Jawsh 685 & Jason Derulo: "Savage love (Laxed – siren beat)"

2. (2) Victor Leksell: "Svag"

3. (3) Miss Li: "Komplicerad"

4. (4) The Weeknd: "Blinding lights"

5. (6) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

6. (7) Victor Leksell: "Bedövning"

7. (5) Einár, 5iftyy & Moewgli: "Pop smoke"

8. (8) Norlie & KKV och Junie: "Komma över dig"

9. (9) Harry Styles: "Watermelon sugar"

10. (10) Kygo & Tina Turner: "What's love got to do with it"

11. (13) Topic featuring A7S: "Breaking me"

12. (28) Joel Corry featuring MNEK: "Head & heart"

13. (11) Juice Wrld & Marshmello: "Come & go"

14. (15) Darin: "En säng av rosor"

15. (16) Saint Jhn: "Roses (Manbek remix)"

16. (14) Yasin: "Young & heartless"

17. (Ny) Juice Wrld & The Weeknd: "Smile"

18. (21) Macky: "Pa pa"

19. (25) Zara Larsson: "Love me land"

20. (17) Victor Leksell: "Ha dig igen"

Källa: GLF

Lund

Insatser krävs för minskad sjukfrånvaro

Lund
lund

Lunds kommuns mål är att få ner sjukfrånvaron till en låg och stabil nivå. För att uppnå detta ska kommunen arbeta systematiskt och långsiktigt. Medarbetarnas hälsa och arbetsmiljö ska förbättras med beprövade metoder, som det finns vetenskapligt stöd för.

En flerårig plan för att nå målen har tagits fram. Den antogs av kommunstyrelsen i veckan. Projektet finansieras med 2,5 miljoner från kommunstyrelsens reserverade medel.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Sport

Damernas Champions League sänds i Viaplay

Wolfsburgs Fridolina Rolfö, här i landslagströjan. Arkivbild.
Wolfsburgs Fridolina Rolfö, här i landslagströjan. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Damernas Champions League-slutspel kommer att visas i svensk tv. Nent Group säkrat rättigheterna till turneringen.

"Ligan i England och Frankrike spelades aldrig klart på grund av pandemin, så därför känns det extra kul att vi har lyckats säkra alla matcher som återstår i den mest åtråvärda av klubbturneringar. I fjol sände vi finalen men nu är vi med hela vägen från kvartsfinaler och framåt", säger Per Nunstedt, sportchef för Nent Group, i ett pressmeddelande.

Resten av slutspelet avgörs mellan den 21 och 30 augusti och sänds i Viaplay. Inför slutspelet har Viasat värvat in Radiosportens expert Johanna Frisk.

"Det ska bli roligt att få chansen att grotta ned mig i detaljer i studion, och det ska bli intressant att se hur gruppdynamiken fungerar. Det är ett nytt rum som man ska in", säger hon.

Inrikes

Larm om skottlossning i Haninge

Polisen har larmats till Haninge söder om Stockholm efter uppgifter om en misstänkt skottlossning. Arkivbild.
Polisen har larmats till Haninge söder om Stockholm efter uppgifter om en misstänkt skottlossning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har larmats till Haninge söder om Stockholm efter uppgifter om en misstänkt skottlossning. På platsen upptäckts två parkerade fordon med misstänkta skottskador.

– Flera personer uppfattade att det var skott så vi har en hel del resurser på plats. Vi pratar med väldigt många, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

Hon uppger att ingen person ännu har påträffats skadad. Ingen har heller inkommit med skottskador till akutsjukhuset i länet.

En annan bil ska enligt vittnesuppgifter ha lämnat området i hög fart i samband med att flera höga smällar hörts. Polisen har inlett en förundersökning om grovt vapenbrott.

Utrikes

Fortsatt oljeutsläpp i semesterparadis

Mauritier sluter upp för att bistå i arbetet med att sanera kustremsan längs öns sydöstkust. Arkivbild.
Mauritier sluter upp för att bistå i arbetet med att sanera kustremsan längs öns sydöstkust. Arkivbild.
Foto: Beekash Roopun/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vattnet är återigen svart av olja intill det strandade japanska fraktfartyget MW Wakashio som gick på grund utanför Mauritius sydöstkust i slutet av juli.

På onsdagen hade nästan 3 000 av de 4 000 ton olja som fartyget bar på innan olyckan bärgats. Då hade över 1 000 ton redan läckt ut och förorenat den känsliga marina miljön med koralrev och mangroveträsk.

Fredagens mindre läckage kommer från utrymmen i båten som varit omöjliga att sanera.

Skeppsbrottet präglas av många obesvarade frågor. Regeringen, som har kritiserats för att inte agera tillräckligt snabbt, har inlett en haveriutredning.

– Undersökningen kommer att kunna fastställa orsakerna till denna olycka, orsakerna till att båten kom så nära våra stränder och gick på grund, sade premiärministern Pravind Jugnauth till AFP på torsdagen.

NÄSTA ARTIKEL