För 50 år sedan byggdes den enorma anläggningen som Lantmännen nyttjade för spannmålshantering. Om någon månad är allt borta.
Erik Östlund är den som ser till att bygger rivs.
Det går fort att ta ner den enorma byggnaden.
Sorteringen är mycket noggrann. Allt var för sig.
Den här dörren ska man nog inte nyttja ...
Tonvis med armering pressas ihop.

Skamfläcken snart endast ett minne blott

SVALÖV 1965 byggdes Lantmännens enorma silosanläggningen mitt i Svalöv. Nu försvinner den samma i snabb takt och om en månad är sagan all.
4 000 ton betong, ansenliga kilo armering, plåt och järn försvinner bit för bit.

Ett smått imponerande arbete, där en specialbyggd grävmaskin äter sig in och plockar de enorma mängderna som bunkern innehåller.
– Det rullar på bra. Vi har varit på betydligt större rivningar, men all betong tar sin tid att få ner, säger Erik Östlund, grävmaskinist och ägare av Håltagarna i Skåne som ombesörjer rivningen.

Sedan några veckor tillbaka har rivningsarbetet pågått. Den första åtgärden blev att plocka ner ett jättelager bestående av plåt och järnkonstruktioner som nu forslats iväg.
All återvinning och sortering görs direkt på plats. En betongkross separerar betongen från armeringen, därefter tar en jättelik magnet hand om det sistnämnda som sedan pressas ihop till kuber som därefter forslas iväg på lastbilar.
Nästa mål blir fartyg som skeppar skroten vidare till länder som Indien och Bangladesh.
– För vår del är det mest lönsamt och mest skonsamt för miljön om vi gör allt på plats.
Det innebär färre transporter på vägarna och en mer noggrann sortering, förklarar Erik Östlund.
I dagsläget är det den stora betongbunkern som plockas ner. För varje timme som går blir den allt lägre och med hjälp av en betongsax klipps byggnaden i itu.
– Det bästa är att slå i sönder materialet, men det går inte här i centrum. Det skulle innebära för mycket buller och dammet skulle breda ut sig över samhället.
Istället används saxen och till detta en vattenbegjutning som finns monterad på den 30 (!) meter långa armen på grävskopan.

– Saxen har en enorm kraft. Som mest finns 2,8 ton i käften och det innebär att man kan plocka ner stora svårforcerat material, förklarar Erik Östlund.
Under de dagarna som Erik Östlund och de övriga på arbetsplatsen jobbat har man fått många reaktioner från Svalövsborna.
– Alla tycker det är bra att komplexet försvinner. En familj jag pratade med hade precis flyttat hit, bodde intill och såg fram emot att få en bättre utsikt från sitt hus.
– Tydligen har det varit tillhåll för ungdomar under en längre tid och här ser byborna det som bra att den problematiken försvinner.
Det var i början av året som det stod klart att Lantmännens gamla, fula och knappast iögonfallande anläggningen bytte ägare. Svalövs kommun köpte av KAABS till en summa av drygt fyra miljoner kronor.

Efter år av förhandlingar och ilskna reaktioner från Svalövsborna som retade upp sig på att anläggningen bara stod och förföll, kom politikerna äntligen till en lösning.
Och nu är framtida planering i full gång. Småindustri, boende, parkeringar och kanske en pågatågsstation står högt på önskelistan.
Inte minst Centern ligger på hårt för att få den placeringen, en lösning som kommunalrådet Olof Röstin (M) vill grunna på ett tag till.
– Det finns mycket att ta hänsyn till, men vi är i full gång och planerar. Var stationen ska placeras måste diskuteras vidare, men helt klart kommer hela området att bli fantastiskt. Här finns otroliga utvecklingsmöjligheter,

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...