Två väggar i utställningslokalen i Makeriet är fyllda av foton från Gisela Fleischers 365 dagar med olika karaktärer.Foto: Gunilla Wedding
Tio exemplar av sin bok har Gisela Fleischer sparat för att sälja under utställningen. Foto: Gunilla Wedding
Gisela Fleischer ställer också ut en hel del av den rekvisita hon använde under sitt projekt - och en del är till och med till salu. Foto: Gunilla Wedding

Knyter ihop maskeradsäcken

Kultur 365 maskerader under 365 dagar. Så blev 2014 för konstnären Gisela Fleischer. Nu avslutar hon projektet som blev en stor succé på sociala medier med en utställning på Makeriet i Malmö och en bok – som är nästintill slutsåld redan innan utställningen öppnar.

Gisela Fleischer:
Född: 1981 i Halmstad Bakgrund: Bor i Malmö och arbetar som konstpedagog på Moderna Museet. Är också konstnär och musiker och startade 1/1 2014 ”365 Masquerades” på Instagram och Facebook där hon porträtterade sig själv som olika karaktärer varje dag under hela året. Kontona blev snabbt populära och kom upp i över 7000 följare. Aktuell: Med boken och utställningen ”365 Masquerades – every day is a Masquerade”. Utställningen kan man se på Makeriet i Malmö och den pågår till och med 3/5. 1/5 blir det Finissage 18-21 med maskerad, artist talk och performance.

Konstprojektet ”365 masquerades – every day is a masquerade” kom Gisela Fleischer på några dagar före nyår 2013/2014.
När idén väl var född skapade hon snabbt konton på Instagram och Facebook och den första januari 2014 la hon upp det första porträttet av sig själv omvandlad till en annan karaktär, Edward Scissorhands.
Hon följde sedan upp med en ny karaktär varje dag hela året utan att idéerna tog slut. Antalet följare växte snabbt men Gisela Fleischer kände sig aldrig pressad eller tom på idéer.
– Jag har skapat saker hela mitt liv, förklarar hon när vi träffas på Makeriet. Att göra sådant här är som en dynamo, det genererar mer än det tar. Jag planerade inte heller långt i förväg utan kom oftast på karaktärerna från dag till dag – ibland om det var någon speciell kostym planerade jag lite längre.
När Gisela Fleischer efterlyste förslag på hur hon skulle avsluta projektet var det många som föreslog att hon skulle vara sig själv. Det hade hon dock varit redan på Halloween så avslutningen blev i stället Janus – guden med två ansikten som både är början och slutet.
– Min gräns för att göra sådant här finns inte, det flyter in i mig, säger Gisela Fleischer. Jag är uppvuxen med utklädningslåda och har alltid spela teater. Och som tonåring var jag sådan att om alla hade en sorts skor så skulle jag ha något annat – trotsig helt enkelt.
Känner du dig nöjd med projektet nu när du kan se tillbaka på 2014?
– Jag är så nöjd och kan också se att det utvecklade mina färdigheter. Jag fick damma av många gamla kunskaper som teatersminkning till exempel. Och jag tycker att det blev en väldigt fin helhet där jag verkligen fick pusha mig och tillåta mig att vara ful, fånig, konstig och obekväm.
I utställningslokalen har Gisela Fleischer fyllt två väggar med foton av sina olika karaktärer och två väggare med rekvisita – Edward Scissorhandsdräkten dinglar från en krok, i fönstret hänger hemmafrudräkten och en tvångströja och på en annan vägg samsas en Ewok-mask med helgonet St Nicholaus rödguldiga dräkt och ett par bara bröst.
– Det är så abstrakt att ha tusentals följare, säger Gisela Fleischer. Man ser dem inte men får massor av feedback och blir peppad. Men nu är jag väldigt nyfiken på om det kommer någon hit som följt mig. Och om jag följt mig hade jag velat se rekvisitan – den har man inte sett innan.

Att det skulle bli en utställning av projektet kom Gisela Fleischer på först i oktober förra året. Då sökte hon utställningsplats på Makeriet – ett ickekommersiellt galleri på Möllevångsvägen i Malmö. Idén till en bok kom ännu senare.
– Det var först i januari. Då började jag kolla runt hur jag skulle kunna lösa det. Jag hittade ett ställe i USA men det var väldigt dyrt så jag frågade mina följare om de skulle kunna tänka sig att betala i förväg för en bok.
Det var det många som ville och Gisela gjorde sedan boken själv på bara åtta dagar. Den sålde slut nästan direkt men 10 exemplar har hon sparat för att sälja och visar hur de ligger vackert förpackade i en gammal barnvagn som tillhör karaktären hemmafrun.
Med boken och utställningen avslutar Gisela Fleischer projektet som hon levt med under så lång tid och hon medger att det ska bli skönt att ta en paus och få distans till allt det här.
– Utställningen och boken är ett bra sätt att knyta ihop hela den här maskeradsäcken.

Gisela Fleischer:
Född: 1981 i Halmstad Bakgrund: Bor i Malmö och arbetar som konstpedagog på Moderna Museet. Är också konstnär och musiker och startade 1/1 2014 ”365 Masquerades” på Instagram och Facebook där hon porträtterade sig själv som olika karaktärer varje dag under hela året. Kontona blev snabbt populära och kom upp i över 7000 följare. Aktuell: Med boken och utställningen ”365 Masquerades – every day is a Masquerade”. Utställningen kan man se på Makeriet i Malmö och den pågår till och med 3/5. 1/5 blir det Finissage 18-21 med maskerad, artist talk och performance.