Claes Malmberg och Jan Malmsjö spelar för första gången tillsammans i Charleys tant. I höst kommer de till Malmö. Foto: Stefan Söderström
Marianne Mörck spelar den äkta tanten i Charleys tant. Foto: TT

Malmsjö, Mörck och Malmberg till Malmö i höst

Nöje Jan Malmsjö, Claes Malmberg och Marianne Mörck kommer till Malmö med Charleys tant i höst. Den 2 oktober drar de in på Slagthusets teater som då får tillbaka sitt gamla namn, Galateatern. Anders Aldgård regisserar och har skrivit om manus speciellt för de medverkande.

Operettintresserade Malmöbor minns säkert att det var 1991 som Glada Änkan med Jan Malmsjö och Marianne Mörck spelades just på Galateatern. Nu har Anders Aldgård skrivit in en bit av den historien i Charleys tant. Jan Malmsjös karaktär, Överste Rutger Wallentin, har en gång i tiden spelat greve Danilo i Glada Änkan. Den som spelade Änkan själv var förstås Marianne Mörcks karaktär.
– Och vi kommer att bjuda på ett litet potpurri med sånger ur operetten, säger Anders Aldgård.
Totalt medverkar nio skådespelare och tre dansare. På måndag börjar repetitionerna och den 1 juli är det premiär på Gunnebo slott utanför Göteborg, där man spelar fram till mitten av augusti. Föreställningen har nyskriven musik av Thomas Darelid.
– Det var Claes Malmbergs idé att vi skulle skriva in musik och göra något av en minimusikal av det hela, säger Aldgård.

Charleys tant handlar om två killar som ska träffa två flickor som de är kära i. Men eftersom det hela utspelar sig kring sekelskiftet 1900 måste ett ”förkläde” finnas med. En av killarna är Charley, och eftersom Charleys tant ska komma på besök blir det hon som får vara förkläde. Men tanten dyker inte upp. I handlingen finns då också en dålig skådespelar,
Melker Larsson, som ska spela dam i en pjäs och har fått sin kostym. Claes Malmberg spelar den falska tanten medan Marianne Mörck gör rollen som den äkta, som givetvis ändå dyker upp till slut.
Anders Aldgård som bearbetat manuset är nöjd med alla trådar han fått att löpa samman,
– Man kan säga att Jan Malmsjö och Marianne Mörck inviger Galateatern för andra gången, säger han. Jan Malmsjö är mycket entusiastisk inför detta och Claes Malmberg ser mycket fram emot att få jobba med Malmsjö, som är hans stora idol.

Anders Aldgård har regisserat Malmsjö åtskilliga gånger, bland annat i My fair lady, Me and my girl, Vita hästen och Victor och Victoria, som var deras senaste gemensamma föreställning för tolv år sedan.
I höstas drog Familjen Addams, med Claes Malmberg och i regi av Aldgård, inte tillräckligt stor publik för att går runt på Slagthuset, trots att det var en publiksuccé i Göteborg och trots lysande recensioner.
– Men jag tror att det här passar Malmöpubliken, med en klassisk pjäs som fortfarande håller och som fått ny kostym, säger Anders Aldgård.