Rumänsktalande Ioana (till höger i bild) från nätverket solidaritet med EU-migranter fanns på plats för att tolka de upprörda känslorna efter kommunens besked. Foto: Anna Lindblom

Kommunen avhyser lägret på Industrigatan

Malmö De EU-migranter som slagit sig ned på den stora ödetomten på Industrigatan får till den 27 april på sig att lämna området.

Lägret på Industrigatan har växt stadigt sedan det etablerades för ett drygt år sedan och har på senare tid tagit formen av en kåkstad. Men nu har Malmö kommun satt ned foten. Innan klockan tio på förmiddagen den 27 april, på måndag, ska de migranter som bosatt sig på ödetomten vara borta och ha tagit sina tillhörigheter med sig.

På torsdagen fanns företrädare för kommunen och polis på platsen för att kommunicera det budskapet och sätta upp skyltar som talade om att det råder förbud mot camping, boende och övernattning på fastigheten.
– Miljöförvaltningen har begärt hjälp från oss för att se till att allt ska gå lugnt till, säger Emily Garnheim, pressinformatör vid Skånepolisens länskommunikationscentral.

Avhysningen sker med stöd av miljöbalken.
– Eftersom fastigheten saknar sanitära anläggningar som vatten, avlopp, sophämtning och uppvärmning finns det allvarliga hälsorisker för de som bor i lägret. Dessutom påverkar nedskräpningen och brandröken miljön och omgivningen negativt, säger stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar i ett pressmeddelande.

– Naturligtvis är det en svår situation för människorna som bor i lägret och miljöförvaltningens primära uppgift är att se till att riskerna för hälsan försvinner. Riskerna gäller både de som bor där och de i den närmaste omgivningen

I samband med avhysningen öppnar Sociala resursförvaltningen 80 sovplatser för en del av dem som flyttar från boplatsen. Men bara i tre nätter närmast efter den 27 april. I pressmeddelandet nämns också att boende i lägret kan söka nödprövning enligt socialtjänstlagen och att EU-medborgare kan få akut hjälp med till exempel hemresa.

Dagens fråga

Brukar du vinterbada?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev