Jørn Lier Horst. Foto:Nordsveenfoto.no
Foto: Jesper Mageröy (nr3)
Foto: Christian Elguin (nr4)
Foto: Christian Elguin (nr1)

”Jag har alltid läst svensk krim”

Polisen och författaren Jørn Lier Horst har skrivit nio kriminalromaner om kriminalaren William Wisting från Larvik i Vestfold. Den tionde, Blindgang, kommer på norska i sommar.
I Sverige dröjde det innan vi fick lära känna honom. Bok nummer åtta, Jakthundarna, kom på svenska förra året och vann då Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta deckare. I går låg bok nummer nio, Grottmannen, på de svenska bokhandelsdiskarna. Lier Horst tror att den långa väntan kan ha att göra med att Sverige har så många bra inhemska deckarförfattare.
– Som norrman är det lite svårt att komma in på den svenska marknaden. Men en av orsakerna till att jag tagits emot så bra är nog att jag är väldigt påverkad av den svenska deckartraditionen från Sjöwall & Wahlöö och framåt. Jag har alltid läst mycket svensk krim och kanske känner svenskarna igen sig hos mig.
Sin alldeles egna röst har Jørn Lier Horst hittat i sin bakgrund som polis. Fram till hösten 2013 arbetade han som utredningsledare parallellt med författandet.
– Som författare vill jag ta med läsarna till insidan av polisarbetet. Som polis har jag gått i fotspåren efter människor som begått svåra brott och mött många offer och det skapar en autentisk närvaro i mina böcker.
När det gäller sin huvudpersonen, den numera 57-åriga William Wisting, har Jørn Lier Horst också gått egna vägar. Han ville absolut inte skriva om en klassiskt luggsliten, alkoholiserad ensamvarg till polis. På Lier Horsts hemsida beskrivs Wisting som: ”En man med samvete, integritet och mänsklighet, och tro på att han kan vara med och skapa en bättre värld,”
– Jag ville ha en polis som jag kände igen från min egen yrkesvardag och också en polis som du själv skulle vilja möta.
Parallellt med Wisting handlar Jørn Lier Horsts böcker också om Wistings dotter Line som är kriminalreporter och ofta inblandad i pappans utredningar. För att göra Lines arbetsliv lika autentiskt som Wistings praktiserade Jörn Lier Horst på Verdens Gang en vecka.
Jørn Lier Horst har alltid varit en flitig deckarläsare men att denne polis också blev författare i genren är en speciell historia.
– Det började en kväll när jag låg i min säng och läste en riktigt dålig deckare, berättar han. Till sist kastade jag den i väggen och sa att det här kan jag bättre själv. Sedan försökte jag sova men efter en stund gick jag upp och började skriva.
Två år tog det för Nökkelvitnet att bli färdig men sedan tackade Gyldendals förlag direkt ja och gav ut den 2004.

Naturligtvis har Jørn Lier Horst haft en rik källa att ösa ur men han betonar att det är framförallt miljöer, stämningar, personer och problematik från polisvardagen han använder.
– Fast nya Grottmanen inleds med att Wistings granne hittas efter att ha suttit död i sin villa i fyra månader och det bygger på den första döda person jag mötte som polis. Jag var aspirant och vi tog oss in i en villa och hittade en man som suttit död i sin fåtölj länge. Han hade inte bara levt ensam utan slutade också livet helt ensam.
Grottmannen skiljer sig från seriens övriga böcker eftersom den lämnar det vardagsrealistiska när Wisting tillsammans med FBI blir inblandad i jakten på en seriemördare.
– Seriemördare är inte speciellt vanligt i Norge men min seriemördare är i alla fall från USA.
Jakthundarna, boken före Grottmannen, är också speciell för Jørn Lier Horst. Wisting är denna gång suspenderad från jobbet medan det utreds om han fifflat med bevis i en mordutredning. Det är anklagelser som Horst själv utsatts för.
– Jag blev anklagad för att ha skaffat fram falska bevis när ett fall togs upp på nytt. Jag blev frikänd men det är en mycket speciell upplevelse som jag tog med i Jakthundarna och det blev en både tät och bra historia.

I Norge kommer den tionde boken om Wisting ut till sommaren. Titeln är Blindgang. Tio böcker om Wisting var också planen en gång men Jørn Lier Horst är inte trött på sin hjälte än och lovar mer. En av anledningarna till att han inte tröttnar är de deckare för barn och ungdomar som han också skriver.
– Det blir ett mentalt avbrott för mig där jag går över i ett annat modus beroende på målgrupp. Med böcker för unga vill jag återskapa känslan och läslusten som jag upplevde i den åldern när jag läste bröderna Harvey, Fem-böckerna och liknande.
Den 18 april kommer Jørn Lier Horst till Skåne för att ta emot Deckarakademins pris på Lunds Stadsbibliotek och svenska läsare kommer få njuta av fler av hans böcker framöver. I september kommer boken före Jakthundarna, Vinterstengt, på svenska och nästa år översätts Blindgang. Men först är det påsk och tid att läsa Grottmannen. Själv ska Jørn Lier Horst ägna sig åt den amerikanske deckarförfattaren Michael Connelly.
– Det är en författare som jag följer och det kommer en ny bok av honom i Norge alldeles lagom till påsk.