De vill ha prao tillbaka

Ett gäng elever på skolan har dragit igång en kampanj för att rädda sin praktik ute på arbetsplatserna.
Kampen förs under hashtaggen #horbyspraotillbaka på Facebook, Twitter och Instagram.
Men om de skulle lyckas övertyga makthavarna får deras prao bli under nian i stället. I år var det tänkt att praon skulle inledas i april så det är för sent att rädda den. Eleverna bakom kampanjen tänker på efterföljande årskurser också.

Eleverna som Skånskan träffar på Frostaskolan ser den avskaffade praon som ytterligare ett tecken på att skolan inte anses som så viktig i Hörby.
De är sedan tidigare varken nöjda med skolmaten eller lärarbemanningen. Nu ifrågasätter de varför de inte ska få den kontakt med arbetslivet som det talas så fint om i läroplanen.

Eleverna har gott om argument:
– Vi sitter i timmar och lär oss teoretiskt. Vi lär oss att det är för vår framtid i arbetslivet, men att få testa dessa teoretiska kunskaper i praktiken är något ni ska ta ifrån oss? har Nathalie Bredberg försökt övertyga skolchefen med.

De framhäver vikten av att få energi i att möta riktiga arbetsplatser, att knyta kontakter och få rutin inför ett sommarjobb, och att få chansen att kanske prova på ett yrke de funderar på för att känna om det känns rätt.

– Jag funderar på att jobba med barn i framtiden. Mamma vill gärna att jag får prova hur det känns innan jag bestämmer mig. Nu missar jag chansen att göra det på praon, säger Belinda Christensen.
– Skolan är sju procent av ens liv, men det är ju grunden till mycket, säger Moa Lundmark.
– De har praon kvar i Höör. Hur klarar de det? undrar Nathalie Bredberg.
Eleverna känner sig också svikna i och med att de aldrig informerades förrän beslutet var fattat.

I förlängningen
ser de en ond spiral där bristen på praktik ger mindre motiverade elever, som i sin tur presterar ännu sämre. Och om skolan i Hörby inte visar bra resultat – då finns det risk att folk varken vill flytta dit eller bo kvar …

Eleverna har också blivit lovade ett möte med kommunalrådet Susanne Meijer för att tala för sin prao.
Hörby har försökt propagera för att Framtidsnatten den 29 april kan vara en ersättning. Då ska kommunens 150 åttondeklassare besöka tolv olika Hörbyföretag under parollen ”Arbete åt ungdomar – arbetskraft till Hörbyföretagen!”.

Eleverna Skånskan träffar ser inte Framtidsnatten som en fullgod ersättning för praktiken.

Dagens fråga

Är du orolig över att SD nu är det näst största partiet?

Loading ... Loading ...