På tisdagskvällen förbereddes en manifestation som ska genomföras i samband med dagens kommunfullmäktigemöte. Foto: Lars Johansson
Percy Andersson med en av sina nya bekantskaper från fika-allmänningen. Sitt namn vill hon inte uppge.

Fika-allmänningen möter EU-migranter

– Det är en öppen mötesplats för alla Malmöbor där vi hjälper varandra utifrån behov och möjligheter, säger Martin Hansson, en av de aktiva i förbundet.
På tisdagskvällen kom ett 40-tal EU-migranter, varav många från boplatsen vid Industrigatan där oron nu ökat.
– Det har just satts upp en lapp med hot om vräkning – något som är helt lagstridigt och som ingen annan grupp i samhället skulle utsättas för, säger Martin Hansson.
Allmänningarna hölls inledningsvis på Sofielunds Folkets hus, där det tidigare funnits ett nattkafé, men den nuvarande lokalen är Kvarnby folkhögskola på Industrigatan, som samtidigt upplåter sitt datorrum för att underlätta kontakterna med Rumänien varifrån många kommer.
– Men det här är inte tiggare, utan arbetssökande som lagt sina sista pengar på att ta sig hit när andra möjligheter försvunnit, påpekar Martin Hansson.
Han jämför med situationen i Sverige för 100 år sedan:
– Den fattigdom och nöd som då rådde var utgångspunkten för Socialdemokraternas arbete och då är det bisarrt att se hur samma parti nu agerar – de borde ha lärt sig av historien.
Under fika-allmänningarna bjuds på kaffe och mat, delvis tack vare donationer från bagerier och restauranger.
– Stämningen är gemytlig och det skapas många intressanta möten, säger Martin Hansson.
Här överlämnas också insamlade kläder och filtar och exempelvis mobiltelefoner.
– Det är inte välgörenhet vi sysslar med men vi tar gärna emot mer saker att förmedla vidare, säger Martin Hansson.
Med hjälp av sitt nätverk kan Allt åt alla även hjälpa till med tolkning och juridiska spörsmål och här hålls också språkundervisning.
– Vi märker att det ofta finns en rädsla för polis och myndigheter – säkert befogad – men det innebär att hot och våld kanske inte anmäls, säger Martin Hansson.
Den här tisdagskvällen förbereddes plakat inför en planerad manifestation i samband med onsdagens kommunfullmäktigemöte.
Percy Andersson tillhör inte Allt åt alla men har kommit för att göra nya bekantskaper och se vad han kan bidra med.
– Jag har svårt att avstå från att hjälpa till – det han handla om praktiska saker som att samla ved – och samtidigt är jag bekymrad över rasismen, säger han.
En av de rumänska kvinnorna, som liksom de andra inte vill uppge sitt namn, förklarar att hon kommit till Sverige med sin man för att söka jobb, hittills utan framgång.

– Vi har tre söner hemma som vi inte träffat på tre månader, berättar hon.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev