Clemens Altgård är frilansande krönikör och kultur- och nöjesskribent på Skånska Dagbladet. Arkivbild

Censuren som aldrig sover

De senaste veckorna har jag dock undrat över hur det egentligen står till med denna omhuldade frihet i praktiken. Ett par av de största aktörerna på nätet, Facebook och Google, är inte främmande för att censurera sina forum. Facebook går aktivt in för att bevaka vilka bilder som läggs ut och den som blir upprörd över ett visst inlägg kan också anmäla detta. Nyligen drabbades till exempel Malmökonstnären Lena Mattsson då hon på Facebook publicerade en bild av ett kvinnobröst i närbild. Censuren slog till direkt och hon anmodades att själv gå igenom en lista över bilder hon publicerat på Facebook och ta bort olämpligt material. Annars väntade avstängning. Det verkar finnas något slags pedagogisk avsikt bakom ett sådant förfarande. Den som felat ska själv inse sina förbrytelser. Du erbjuds möjligheten att censurera dig själv. Nu var det ironiskt nog så att Lena Mattssons bild inte var någon porrbild eller något nakenfoto. Det var inte ens fråga om ett verkligt kvinnobröst utan ett skulpturobjekt. På ett foto som visar verket i sin helhet avbildas ett bröst upplagt som en bakelse på en tallrik. Verkets titel är: ”To eat or be eaten” – alltså att äta eller ätas. 

Konsten kan alltså komma rejält i kläm på Facebook. Censuren sover aldrig. Oavsett om det är Facebooks egna moralväktare som agerar eller om det är någon anonym anmälare som är i farten så har jag flera gånger noterat hur snabbt ett inlägg censureras. En annan censurdrabbad kulturpersonlighet är den legendariske förläggaren Bo I Cavefors som upprepade gånger stängts av då han publicerat material av homoerotisk karaktär. Det kan gå för sig på Facebook, men är konstbilderna alltför explicita så är det tvärstopp. Nu känner dessutom Lena och Bo varandra och det ligger nära till hands att tänka att Facebooks ordningsvakter vid det här laget håller ett extra vakande öga på vad de gör. Det hör till saken att ungefär samtidigt som både Bo och Lena var föremål för Facebooks ”omsorger” så meddelade min vän konstnären Ola Åstrand att han fått ett brev från Google där han som användare av företagets tjänst Blogger uppmanades att städa (alltså censurera) sin blogg. Bland annat var det ett inlägg om just Bo och Lena som inte skulle vara förenligt med Googles nya regler, från och med den 1 mars 2015, för vad som är tillåtet.

Efter en massiv proteststorm mot Googles nya regelverk backade emellertid företaget. På Google insåg man förmodligen i sista stund hur många användare som faktiskt skulle bli avhoppare och byta forum. En liten seger för yttrandefriheten måhända, men det är en villkorad frihet. Och på Facebook lär inte någon ökad frihet vara att vänta. Den får sökas på annat håll.