Malmö

Hon vill göra världen lite bättre med bilder

Felicia Malmström
Artikel Malmö Felicia Malmström bjuder på kaffe och bullar.

Felicia Malmström bjuder på kaffe och bullar. Den lilla lägenheten i Västra hamnen i Malmö är ljus och trevlig. Men den är inte hennes.– Nej, det är mina föräldrars. Jag bor på soffan. Jag har mina grejer i tre lådor i en garderob. Jag har alltid trivts ihop med min familj, den betyder väldigt mycket för mig, så jag är tacksam över att ha det såhär.Och det där med lådorna i garderoben är inget hon betraktar som ett problem. Tvärtom.– Jag trivs med att ha mitt liv i en väska, redo för nya äventyr. Jag vill inte tyngas ner av en massa saker. Känslan av att livets materiella aspekter mest är till besvär har följt henne ända sedan barndomen i Falsterbo, där hon alltid kände sig främmande inför omgivningens fokus på pengar, statusprylar och märkeskläder.– Falsterbo präglas av en väldigt speciell mentalitet. Det handlar mycket om att visa upp sig, om att erövra status utifrån vad du äger och har.Felicia Malmström, vars mamma är lärare och pappa kock och konstnär, levde ett liv med helt andra grundvärderingar. Hon kände aldrig någon lockelse i att försöka spela med i det spel som dominerade miljön omkring henne.– Nej. Och det är klart att det blev till priset av ett utanförskap.Uppväxten gick således mest ut på ”att invänta gymnasiet och få bryta sig loss”, som hon uttrycker saken. Och jo, gymnasiet blev precis den vändpunkt hon längtat efter.– Jag sökte en utbildning som bara fanns i Malmö. Det blev verkligen som att komma till en helt ny värld. Utbildningen var Bernadottegymnasiets program med inriktning mot en framtid inom poliskåren. Att bli polis var nämligen en dröm hon närt i många år.– Jag var bara 13 när jag första gången kom i kontakt med fenomenet trafficking. Jag kände direkt att ”detta vill jag jobba med”. Så min plan var att bli någon form av internationell polis, med inriktning mot den typen av frågor.Tiden på Bernadottegymnasiet, som hon sammanfattar som ”intressant och givande”, gjorde henne ännu säkrare på att hon skulle följa det spåret. Men så gjorde fotograferandet plötsligt entré i hennes liv.Hon skulle åka till New York och jobba som au-pair, när hennes nära och kära övertalade henne att köpa en kamera för att dokumentera sin resa. Hon lydde deras råd, men den spontana känslan när hon satt där med kameran i handen var skepsis.– Usch, tänkte jag, det här är ju alldeles för avancerat för mig. Men mina bröder övertalade mig att gå en runda och testa den. Hon kom tillbaka fem timmar senare. Fullkomligt euforisk.– Jag kände bara att oj, detta är det roligaste jag någonsin har gjort. Så det var där någonstans jag började vackla. Skulle jag verkligen bli polis?Efter året i New York, då hon ägnade massor av tid åt att fotografera, inte minst främlingar på gatan, läste hon en kort fotokurs på Malmö högskola.– Det var väl lite grand ett sätt att testa. Var fotograferandet bara ett intresse, eller var det något mer?Hon var fortfarande inte säker på hur den frågan skulle besvaras när hon, efter avslutad kurs, begav sig till Kambodja för att arbeta som volontär.– Jag tänkte att man måste ha levt lite, innan man kan bli en bra polis.Tiden i Kambodja följdes av en ny volontärresa, denna gång till Ghana.– Men där blev jag bara kvar i en månad, sedan fick jag malaria. Jag befann mig långt ute i ingenstans, med nio timmars resa till närmaste stad. Det var en väldigt traumatisk upplevelse, men det var ju desto mer underbart när jag äntligen lyckades ta mig hem. Fortfarande vacklade hon när det gällde framtiden. Arbetet som volontär hade stärkt hennes övertygelse om att hon skulle ha ett jobb där hon kunde hjälpa människor, samtidigt som kärleken till kameran hade vuxit sig ännu starkare. Hon testade att plugga statsvetenskap i en termin (”men det var lite för administrativt, lite för långt ifrån de där mötena med människor som jag vill ha”). Sedan kände hon äntligen att hon var redo att välja väg.– Ja. Jag kände att det är fotografin jag ska satsa på. Att den ska vara min grund i livet. Det som jag vill utveckla.För, hade hon kommit fram till, även en fotograf kan bidra till att göra livet bättre för andra.– Det finns så många sätt att hjälpa människor på. Att få dem att känna sig sedda. Att bekräfta dem, och berätta deras historia. Det är det jag vill göra som fotograf.Hon har arbetat mycket med gatufoto, alltså att bokstavligen närma sig människor på gatan och be att få fånga dem på bild, precis som de är. Ett annat uttryckssätt hon experimenterat mycket med är att måla på bilderna.– Min pappa är som sagt konstnär, så det där med färger och penslar har alltid funnits där. Hon har gått ett år på Kulturamas fotoutbildning i Stockholm (”den var fantastisk, väldigt konservativ och analog, man fick en djup förståelse för verktygen”), innan hon valde att börja på den tvååriga utbildningen i yrkesfotografi för reklam och magasin i småländska Gamleby. Att satsa på en så kommersiell inriktning låter en smula skevt för en fotograf som profilerat sig så starkt mot samhällsengagemang och äkthet, men Felicia Malmström tänkte tvärtom. Hon valde bort både Biskops-Arnös välrenommerade fotoutbildning och bildjournalistikprogrammet vid Mitthögskolan i Sundsvall, där hon också kommit in, för att i stället ge sig själv en riktig utmaning.– Just eftersom jag blir så provocerad av det perfekta och retuscherade kände jag att ”ja, det är här jag ska in, och kanske försöka bidra till en förändring”. Hon tar sin examen i maj, men agendan är redan full av nya projekt. Examensarbetet från Kulturama, en samling svartvita porträtt av människor vars stil hon fångats av på gatan, ska bli konstutställning och förhoppningsvis också bok. Hon har inlett ett samarbete med förintelseöverlevaren Lea Gleitman, ett annat med de hemlösas tidning Faktum där hon hoppas få publicera sina bilder på Barbiedockor, utklädda till hemlösa, och ett tredje med en butik i Stockholm som importerar hantverk av ursprungsbefolkningen i Peru. Idéerna bara sprutar, men pengarna då? Hur ska hon kunna leva på sitt fotande? Hon rycker stillsamt på axlarna. Hon ska extraknäcka lite som städerska på sin brors företag, och hon söker lite stipendier. Det ekonomiska är helt enkelt inget hon tänker så mycket på.– Det har aldrig varit viktigt för mig att kunna säga ”jag är fotograf på heltid”, eller att tjäna pengar på det jag gör. Jag trivs med att leva enkelt. Detta att göra sådant jag verkligen brinner för. Att drivas av ”det här vill jag säga”, eller ”de här människorna vill jag försöka hjälpa”. Det är själva kärnan för mig. Om jag inte höll fast vid den skulle jag riskera att tappa den. Och det vill jag inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Britter förlänger coronavirusets nödlagar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får förlängda nödlagar till sitt förfogande.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det brittiska parlamentet har godkänt en förlängning av de undantagslagar som ger regeringen omfattande möjligheter att införa restriktioner för att hindra spridningen av coronaviruset.

330 röstade för och 24 emot förlängningen av lagen, kallad coronavirus act.

Men den konservative premiärministern Boris Johnson hade då mötts av stark kritik från det egna partiets ledamöter som ansåg att lagen innebär inskränkningar i individens rättigheter, samt att regler införs via diktat.

Sport

Målfest för Chibuike i Falkenbergs storseger

John Chibuike måljublade hela fem gånger i Falkenbergs storseger mot Astrio i svenska cupen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Två mål i första halvlek, tre i andra. Anfallaren John Chibuike bjöd på en fin målfest och såg på egen hand till att Falkenbergs svenska cupen-möte med division 3-klubben Astrio slutade med en klar 9–0-seger.

31-åringen gav bortlaget Falkenberg ledningen i tionde minuten och satte sedan sitt femte mål i matchen med tre minuter kvar att spela.

Allsvenska kollegan Häcken vände 0–1 till seger med 3–1 borta mot division 3-laget Angered.

Därmed är Falkenberg och Häcken vidare till vårens gruppspel.

Utrikes

FN-chef vädjar om pengar till globalt vaccin

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar om internationellt stöd för global pandemibekämpning.
Foto: Rick Bajornas/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Världen måste samarbeta ekonomiskt för att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Uppmaningen från FN:s generalsekreterare António Guterres kommer med en akut prislapp på 15 miljarder dollar, runt 135 miljarder kronor.

FN-chefens vädjan på onsdagen kom i samband med ett virtuellt toppmöte där insatserna Act-accelerator och Covax diskuterades, båda är delar av försöken att forska fram och sprida ett globalt vaccin.

– Vi måste tänka stort. Det är hög tid för länder att använda finansiering från sina egna (coronarelaterade) insatser och program.

Målet är bland annat att två miljarder doser av ett möjligt coronavirusvaccin ska kunna levereras i slutet av nästa år. Även planer på att distribuera 500 miljoner provtagningsenheter finns med.

Hittills har 27 miljarder kronor samlats in för insatserna, men det beräknas att ytterligare runt 315 miljarder kronor kommer att behövas framöver.

Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vädjade om internationellt samarbete för att få kontroll över pandemin.

Kultur och nöje

Greta Thunberg-karikatyr möts av kritik

Greta Thunberg strejkar utanför riksdagshuset i Stockholm. Den brittiska dockshowen 'Spitting image' gjorde nyligen narr av den svenska klimataktivisten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det brittiska satirprogrammet "Spitting image" är välkänt för sina dockkarikatyrer av kända personer. Men när programmet gjorde narr av Greta Thunberg genom att porträttera klimataktivisten som en tv-meteorolog lät kritiken i sociala medier inte vänta på sig, skriver NME.

"Det faktum att 'Spitting image' har beslutat sig för att det är acceptabelt att göra narr av en 17-åring med autism är motbjudande", skriver bland annat den brittiska nyhetssajten Evolve Politics på Twitter.

Andra menar att det är fel att driva med ett barn och därmed slå nedåt i stället för, som "Spitting image" ofta gör genom att göra satir av ledande politiker, slå uppåt.

Reemah Sakaan, redaktionschef på ITV som sänder "Spitting image", försvarar dock programmets karikatyr av Thunberg.

"Det är ett väldigt enkelt och rakt skämt som inte har något att göra med henne som person", säger Sakaan i ett uttalande.

Inrikes

Ung kvinna omkom i lastbilskrock

En ung kvinna omkom i en olycka på E6 utanför Landskrona. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 20-årsåldern omkom i en trafikolycka på E6 utanför Landskrona på onsdagen. Tre lastbilar var enligt polisen inblandade i olyckan, som inträffade vid Saxtorpsskogen vid lunchtid.

Efter krocken stängdes vägen av, och trafiken leddes om. Men under eftermiddagen bärgades lastbilarna och vägen är nu öppen för trafik.

Polisen ska nu utreda vad som lett fram till olyckan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Sport

Nästan 5 000 får se Sveriges match

Portugiser får se Nations League-matchen mot Sverige på plats i Lissabon.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport

Fotbollslandslaget får spela inför publik i Nations League mot Portugal den 14 oktober.

Portugals fotbollsförbund har, tillsammans med regeringen och hälsomyndigheten, beslutat att tillåta publik på Jose Alvalade-arenan i Lissabon i matcherna mot Spanien den 7 oktober och Sverige en vecka senare.

I matchen mot Spanien får man ta in 5 procent av arenans kapacitet, och 10 procent i matchen mot Sverige. Jose Alvalade tar in nästan 50 000 åskådare vilket skulle innebära knappt 5 000 som får se Sverige-matchen.

Matcherna är ett test för att om möjligt kunna släppa in åskådare på ligamatcherna. I helgen ska det också testas med publik på en ligamatch på Azorerna mellan Santa Clara och Gil Vecente.

Sport

Granqvist tror på ny klubb: "Sista refräng"

Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II
Sport
Sport Henrik Lundqvist har gjort sitt i NY Rangers.
Experten Erik Granqvist tror dock att målvakten kommer att fortsätta spela i NHL.
– Jag tror att han får en sista refräng i kroppen, säger han.

Målvaktstränaren och Viasats expert Erik Granqvist säger att NY Rangers beslut att köpa ut Henrik Lundqvist från det sista året på kontraktet var väntat.

Däremot tror han inte NHL-klubbens agerande även blir slutpunkten för 38-årige Lundqvist.

– Det en stor möjlighet att han gör ett sista försök. Lundqvist har om och om igen visat att han är som bäst när det är avgörande matcher. Varje coach älskar att ha sådana spelare, säger han.

– Colorado, Washington och Vegas har alla behov av målvakt. Kanske ha honom tillsammans med (Philipp) Grubauer i Colorado. Möjligtvis Vegas, tillsammans med Robin Lehner. Att de två tillsammans skulle vinna Stanley Cup vore en sagolik avslutning.

Granqvist är säker på att "knoppen och kroppen" kommer att avgöra vilket beslut som tas, samt hur starkt suget är att gå hela vägen och vinna Stanley Cup.

– Han har en tävlingsinstinkt som sällan skådats. Det är inte för pengarna han i så fall gör det, det är för chansen att vinna Stanley Cup, säger han.

– En sak som är viktig att säga: om han kan skapa en bra plan och rytm, kanske inte spela lika mycket matcher. Och en plan för hur han ska träna och vara redo att starta. Det är den största nyckeln.

Anders Wallin/TT

Cesar Fältskär/TT

Sport

US Open-finalisten utslagen i Paris

Victoria Azarenka är utslagen i Franska mästerskapen.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Sport
Sport US Open-finalisten Victoria Azarenka frös i Paris och slogs ut i andra omgången.
För herrsegraren i New York, Dominic Thiem, gick det bättre i Franska mästerskapen.

Den tredjeseedade österrikaren Thiem besegrade Jack Sock, USA, med 6–1, 6–3, 7–6.

För den andraseedade Rafael Nadal gick det ännu lättare att ta sig till tredje omgången. Spanjoren, som är ute efter sin 13:e titel i tennisens grand slam på grus, förlorade bara fyra game i hela matchen mot amerikanen Mackenzie McDonald (6–1, 6–0, 6–3).

– Det var en bra match för mig i dag, jag är väldigt glad. Jag försöker alltid att spela så bra jag kan, säger storfavoriten på grus.

Det är inte många veckor sedan Victoria Azarenka tog sig till final i US Open. Men i nästa grand slam-turnering tog det stopp efter andra omgången. I den första matchen klagade den förra världsettan över kylan. Och på onsdagen förlorade den tiondeseedade belarusiskan mot den 161-rankade slovakiskan Anna Karolina Schmiedlova med 2–6, 2–6.

Utkörd i rullstol

Schmiedlova har visat strålande form efter att ha gjort comeback efter en knäskada i fjol och slog ut Venus Williams i första omgången.

Femteseedade Kiki Bertens fick köras ut i rullstol efter sin match mot Sara Errani efter att ha fått kramp i den tre timmar och elva minuter långa matchen. Nederländskan vann med 7–6, (7–5), 3–6, 9–7.

Errani hade en matchboll i matchen. I ilskan efter förlusten stormade hon ut, svärandes på italienska, från arenan och anklagade efteråt Bertens för att ha fejkat kramperna.

"Kunde inte röra fingrarna"

Bertens svar:

– Kramperna kom och gick i matchen. Jag kunde inte ens knyta näven i en segergest för jag kunde inte röra fingrarna, säger hon.

– Och det var fysion som hindrade mig från att gå själv av banan.

Först efter en halvtimmes behandling efter matchen släppte kramperna, berättar Bertens.

Grand slam-turneringen på grus flyttades från maj till september på grund av coronapandemin.

NÄSTA ARTIKEL