Svalöv/Landskrona

Företagarna rasar över igenbommad övergång

Söderåsbanan Svalöv
Artikel Svalöv/Landskrona Nu utökas den tiden till i slutet av samma månad och det har fått många att reagera.

Nu utökas den tiden till i slutet av samma månad och det har fått många att reagera. Bybor och inte minst företagen runt järnvägsspåret, får problem med transporterna och i det sedan i somras öppnade gatuköket är man inte alls nöjd.– Nej, definitivt inte. Vi överväger att dra ner på öppettiderna eller rent av stänga vissa dagar. Förlusterna blir för stora.

Innan stoppet körde många bilister igenom Svalöv för vidare färd norr eller söderöver. Nu kommer inte de längre och får istället köra omvägar som inte dras förbi gatuköket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Upphandlingars hållbarhet ska granskas

Riksrevisionen i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Varje år gör statliga myndigheter offentliga upphandlingar för flera hundra miljarder kronor. Nu ska Riksrevisionen granska hur myndigheterna jobbar för att se till att dessa upphandlingar är miljömässigt hållbara.

"Regeringen och riksdagen ställer höga krav på myndigheterna på det här området. Granskningen ska ge svar på frågan om de statliga myndigheterna arbetar effektivt för att uppnå en miljömässigt hållbar offentlig upphandling", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Granskningen kommer att ske genom fallstudier hos fyra myndigheter – Fortifikationsverket, Kammarkollegiet, Sjöfartsverket och Trafikverket – och resultatet väntas vara klart i oktober 2022.

De offentliga inköp som är upphandlingspliktiga uppgår i dag till 782 miljarder, eller omkring 18 procent av Sveriges BNP.

Ekonomi

Här är världens dyraste stad

Det kostar att bo i Israels ekonomiska nav Tel Aviv. Arkivbild.
Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Inflation, leveransproblem och pandemin påverkar levnadspriserna i världens städer. Allra högst kostnader finns numera i Tel Aviv, som utsetts till världens dyraste stad av EIU.

The Economist Intelligence Unit (EIU) gör årligen en undersökning av prisläget i några av världens största städer. Dyrt har blivit dyrare, med en inflationstakt i år på 3,5 procent i indexet, den högsta siffran på fem år.

Dyrast har det blivit i Tel Aviv, som tar ett skutt från förra årets femte plats till högstaplatsen. Därmed petar man ned förra årets dyraste stad Paris till en delad andraplats, i år med Singapore.

Dyr bensin i Stockholm

Att just den israeliska storstaden blivit så pass dyr beror delvis på att landets valuta shekel stärkts, liksom att priserna skjutit upp på matvaror och transport.

EIU:s index innehåller 173 städer världen över, och man tittar på levnadsomkostnader i respektive stad. Datan samlades in mellan den 16 augusti och 12 september i år.

Det som driver på inflationen är bland annat kraftigt stigande transportkostnader, framför allt kostnaden för blyfri bensin. Där dyker Stockholm upp, med världens åttonde högsta bensinpris. Men även Reykjavik, Helsingfors och Oslo finns med på topp tio-listan, där Hongkong har den allra dyraste bensinen.

Andra priser som stigit under året är de för tobak, personlig vård och rekreation.

Måttlig ökning väntar

Irans huvudstad Teheran stiger från 73:e till 29:e plats. Rejält mycket dyrare har det också blivit i Reykjavik, som klättrar 21 placeringar till en 35:e plats. Förutom transporter och andra varor, så har alkoholen under året blivit dyrare i den isländska huvudstaden.

Förhållandevis billigare har det däremot blivit att leva i Rom, där bland annat bra priser på kläder gjort att staden går från 32:a till 48:e plats.

Billigast bor man i de krigsdrabbade Damaskus i Syrien eller Tripoli i Libyen. Men de städerna står inför ett antal politiska och ekonomiska utmaningar, som EIU formulerar det.

De globala levnadsomkostnaderna lär öka 2022.

"Över kommande år väntar vi oss att se levnadskostnaderna öka ytterligare i många städer när löner ökar i många sektorer. Men vi väntar oss också att centralbanker höjer räntorna, försiktigt, för att bromsa inflationen. Så prisökningen borde bli mer måttlig jämfört med årets nivå", säger Upasna Dutt vid EIU.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Världens dyraste städer

1. Tel Aviv, Israel

2. Paris, Frankrike*

2. Singapore*

4. Zürich, Schweiz

5. Hongkong, Kina

6. New York, USA

7. Genève, Schweiz

8. Köpenhamn, Danmark

9. Los Angeles, USA

10. Osaka, Japan

Fotnot: Singapore och Paris är på delad andra plats.

Källa: EIU

Ekonomi

Tungt för australisk ekonomi

Nya nedstängningar gjorde att Australiens BNP krympte med 1,9 procent under tredje kvartalet. Arkivbild.
Foto: Mark Baker/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nya nedstängningar gjorde att Australiens BNP krympte med 1,9 procent under tredje kvartalet. Det var nu andra raka kvartalet med en nedgång när det gäller landets ekonomi och en motsatt utveckling mot USA och eurozonen där man i stället släppt på restriktioner under perioden.

Framförallt handlar det om en svag utveckling när det gäller tjänstesektorn som restaurangverksamhet men även hotellbranschen har blivit lidande i Australien.

Sport

Ministerns svar till Djokovic: “Ditt ansvar”

Novak Djokovic. Arkivbild.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Sport
Sport Novak Djokovics pappa kallade vaccinkravet under Australian Open för "utpressning".
Nu svarar Martin Pakula, idrottsminister i delstaten Victoria.
– Det handlar om ditt ansvar gentemot samhället som välkomnar dig, säger han.

Srdjan Djokovic, den serbiske världsettans pappa, uttryckte skarp kritik mot att tennisspelarna som ska delta i grand slam-turneringen Australian Open måste vara fullvaccinerade.

Novak Djokovic har vägrat berätta huruvida han är vaccinerad eller inte.

– Under den här utpressningen och de här förhållandena, så kommer han (Novak Djokovic) troligen inte att spela. Jag skulle inte göra det, sade hans pappa.

Men delstaten Victorias idrottsminister Martin Pakula motsätter sig att det skulle röra sig om någon form av utpressning.

– Om du är en internationell tennisspelare, eller internationell idrottare av något slag, så handlar det om ditt ansvar gentemot samhället som välkomnar dig, säger han.

– Det handlar inte om utpressning, det handlar om att se till att Victoria är skyddat.

Han håller tummarna för att Djokovic väljer att spela i Melbourne trots vaccinkravet.

– Jag vill göra det klart att jag hoppas att Novak Djokovic vaccinerar sig och att han spelar Australian Open. Men om han väljer att inte göra det, så är det en fråga för honom, säger Martin Pakula.

Djokovic är regerande mästare i Australian Open och har vunnit turneringen nio gånger i karriären. Han står på totalt 20 grand slam-titlar – lika många som Roger Federer och Rafael Nadal.

Australian Open inleds den 17 januari.

Ekonomi

Lyft på Asienbörserna

Analytiker räknar med svängande kurser de kommande dagarna. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen avslutade handelsdagen med stigande kurser. Såväl Nikkei 225-index som det bredare Topix-index lyfte båda med 0,4 procent under dagens handel.

Flera läkemedelsföreträdare har meddelat att man arbetar med ett vaccin som ska vara verksamt även mot den nya omikron-varianten.

En företrädare för Biontech som utarbetat vaccin tillsammans med Pfizer har också meddelat att man gör bedömningen att det nuvarande vaccinet ska skydda mot allvarliga symtom kopplade till den nya varianten.

Kospi-index i Seoul lyfte samtidigt kraftigt, upp 2,1 procent och Hang Seng-index i Hongkong är upp 1,1 procent i sluthandeln. Kompositindex i Shanghai backar svagt, minus 0,3 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Utrikes

Rekordfå trafikdöda i Norge

Allt färre omkommer i olyckor på de norska vägarna. Genrebild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes

Hittills i år har 80 personer mist livet i trafiken i Norge. Det är tre färre än förra året, och det lägsta antalet som registrerats i landet.

För tio år sedan var det många fler som dog på de norska vägarna. Helåret 2011 hade man 169 döda i trafiken.

– Vi vet inget om orsaken till nedgången, men det är dessvärre fortfarande för många människoliv som spills i trafiken, säger Morten Johansson, seniorrådgivare för trafiksäkerhetsorganisationen Trygg Trafikk.

Kultur och nöje

Mello-parodi mest sedd på Youtube 2021

Emil och Daniel Norberg är återigen högst upp på listan över mest sedda Youtubevideor i Sverige. Pressbild.
Foto: Robert Eldrim
Kultur och nöje
Kultur och nöje Bröderna Emil och Daniel Norbergs parodi på Melodifestivalen är återigen i topp när Youtube listar de mest sedda svenska klippen under året. Parodivideon har i skrivande stund över 1,8 miljoner visningar.

Näst flest visningar har Mauri Hermundssons "Uppdrag mat"-video där programledaren från "Lego Masters Sverige" hälsar på en dag hos Sveriges kortaste familj.

Även etablerade Youtubestjärnor som Jocke och Jonna Lundell, humorgruppen JLC och Therese Lindgren finns med på listan. Enligt Youtube går trenden mot längre videor och mer kvalitativt innehåll.

"Trots hård global konkurrens ser vi att svenskarna väljer att främst titta på innehåll skapat av just svenska YouTube-kreatörer", säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Youtube Sverige, i ett pressmeddelande.

Hela listan:

1. Melodifestivalenparodi 2021 – Bröderna Norberg

2. Lever en dag hos Sveriges kortaste familj – Uppdrag: Mat

3. 30 000 calorie challenge at 20 yers old – SampeV2

4. I spent 50 hours buried alive – Mr Beast

5. Puppet Master #1 – Familjen Lundell

6. Sidemen Tinder in real life – Sidemen

7. Lever en dag som bikini fitness modell – JLC

8. Delar med mig av nyheterna – allt kommer förändras! – Therese Lindgren

9. One year alone in forest of Sweden building log cabin like our forefathers – Erik Grankvist

10. Vila i frid mormor – Gordon Dewoon

Ekonomi

Restaurangkonkurser ökar

Fortsatt tufft för restaurangbranschen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Trots lättade restriktioner ökade hotell- och restaurangkonkurserna under november. Branschen står inför fortsatta utmaningar, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

"Utmaningarna som branschen stått inför att hitta kvalificerad arbetskraft fortgår och stora summor i coronastöd ska återbetalas inom en snar framtid, men optimismen är ändå fortsatt stark i branschen", säger Richard Damberg, ekonom hos UC i ett pressmeddelande.

I motsatt riktning går däremot fastighetssektorn där antalet konkurser minskade med 54 procent under samma period.

"Fastighetsbranschen känner tillförsikt efter återgången till kontoren och andra offentliga miljöer, efter att restriktionerna nu har hävts i Sverige", skriver Richard Damberg.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL