Malmö

Berättar om cancer på sin blogg

Catherine Bentzel funderar på att stänga sin blogg och starta en ny
Artikel Malmö ”Väldigt mycket tumör”.

”Väldigt mycket tumör”. Så berättar Catherine Bentzel att läkaren sade efter att hon hade blivit röntgad. Hon hade gått till vårdcentralen sedan hon upptäckt en hård klump under bröstkorgen. Kanske bråck, trodde hon – cancer tänkte hon inte på, eftersom hon inte mådde dåligt på något vis.Men läkaren på vårdcentralen skickade henne genast på vidare undersökning och det befanns att hon hade två stora tumörer i sin bukspottkörtel, 7 respektive 8 centimeter i diameter. Hon hade också tumörer i levern – det var dem hon hade känt.Utåt reagerade hon inte så starkt:– Jag kom väl i chock, drog mig inåt, stängde av väldigt mycket.– Det var väldigt svårt att förstå, i och med att jag inte kände något själv. Framtiden fick liksom stå på vänt de första månaderna efter att hon fått sin diagnos.– Först hade vi ett år av vänteläge, innan vi visste hur allt skulle bli.– Sedan stabiliserades det. Och man kan inte leva livet i pausläge hur länge som helst.Så i höstas flyttade hon, maken och sonen från lägenhet i centrala Malmö till villa i Klagshamn. Att hon vågade känna optimism igen berodde på att hon svarade så bra på behandlingen.Det är en ovanlig cancerform Catherine Bentzel har. Hon har fått veta att den drabbar ett knappt tiotal varje år.– De flesta är över 70 – jag var 31.– Det är en ganska dålig prognos, bara fem procents överlevnad. Men, menar hon, hon själv är inte med i statistiken, som säkert också påverkas av att de flesta som drabbas av sjukdomen får den när de är ganska gamla.– Mina tumörer är långsamt växande. Det är ingen aggressiv form – de har säkert hållit på att växa i femton år. Tumörerna sitter så till att operation inte var aktuell. Hon har bland annat fått cellgifter.– I tablettform, så jag har sluppit tappa håret. Medicineringen har gett resultat. På sin blogg berättar Catherine Bentzel att tumörer och metastaser minskade med 80 procent på mindre än ett halvår:”Numera går jag på tumörhämmande sprutor en gång i månaden med uppföljningsröntgen var tredje månad”, skriver hon där.Hon berättar att bloggen från början var tänkt som ett sätt att hålla släkt och vänner uppdaterade på hur det låg till – för att inte behöva prata om det jämt och ständigt.– Det var lite terapi också, upptäckte jag ganska snart.– Att skriva har periodvis varit en viktig del i mitt liv. Jag hanterar mycket genom skrift.Nu visade det sig att det var fler än släkt och vänner som var intresserade av hennes blogg. Inte bara sådana som lider av samma sak som hon själv, utan som kanske har någon i familjen med sjukdomen, Eller de som har en annan sjukdom. På sin blogg berättar Catherine Bentzel bland annat om böcker, tipsar om länkar som rör hennes ämne. I många fall handlar det om kost, för det är ett ämne hon har fördjupat sig i:– Jag har alltid varit lite stolt över att vara allätare och tyckt att de med lite preferenser varit lite jobbiga.Nu är hon själv där. Dricker till exempel en och en halv liter råsaft från pressade frukter och grönsaker om dagen.– Jag var väldigt sträng med kosten i början. Nu har jag väl hittat ett läge som fungerar bättre i vardagslivet. Jag har börjat äta kött igen, fisk och fågel.– Men gluten finns inte i mitt liv längre, och inte vitt socker. Och allt ska vara ekologiskt producerat.Bloggen om att leva med cancer är inte Catherine Bentzels första. När hennes man hade arbete i Japan ett år följde hon med och skrev om sitt liv där i ”Cattis lost in Tokyo”. Till våren är det dags för en Asienresa igen, med man och son.– Jag vill visa dem var jag växte upp.Som nyfödd flyttade hon nämligen till Bangkok, där hennes far hade en hög befattning inom Alfa Laval. Där bodde hon tills hon var 15 år, gick i amerikansk skola. Sedan flyttade hon till Sverige och gick nian och gymnasiet på internat i Sigtuna.Lite skamsen är hon över sina begränsade i språket thai, berättar att det gärna blir så att västerlänningarna lever i sin egen bubbla.19 år gammal flyttade hon till Skåne, först för studier i Lund. Sedan flera år arbetar hon – numera med marknadsföring – för ett företag som säljer mikrobiologiska produkter, exempelvis bakteriekulturer, till läkemedelstillverkare och forskare.Till en början skrev Catherine Bentzel på sin blogg mest varje dag, men nu blir det mera sällan. Faktum är att hon i höstas satte sig själv på en strikt diet när det gäller sin medverkan på sociala medier.– Det blev väldigt svårt att hålla mig borta från att lämna ut allting. Till slut fanns det inget som var privat längre, och jag märkte att det tog tid från min familj.– Jag tror att många bloggare kan känna igen sig i det, att man måste underhålla hela tiden. Det blir lite av ett beroende, som man måste släppa. Hon säger för övrigt att hon har funderingar på att avsluta sin nuvarande blogg och starta en annan:– Det är kanske dags att gå vidare och inte hänga upp det på att jag har en sjukdom.Visst finns det kanske de som i så fall kommer att sakna halsahoppkarlek.com.– En cancerdiagnos behöver inte vara en dödsdom. Det finns många som lever med en cancer som inte kommer att vara det de dör av. Men från livet har alla noll procents chans till överlevnad.Hon berättar att hon ställts inför ett erbjudande om en så kallad femorganstransplantation, det vill säga byta ut magsäck, lever, bukspottkörtel, tolvfingertarm och tunntarm. Men än så länge vill hon inte gå den vägen:– Man blir ju inte frisk – man blir av med cancertumörerna, men man blir transplantationspatient resten av livet.Nej, så länge nuvarande behandling håller hennes tumörer i schack vill hon vänta:– Målet är att köpa tid. Hon vill vänta ut forskningsprojekt som pågår kring hennes sjukdom, för övrigt samma som drabbade Applegrundaren Steve Jobs. Men, säger hon, den är så pass ovanlig att forskningen är beroende av donerade pengar och att den hamnar lite i skymundan när de stora insamlingarna görs.Det kan kännas lite bittert, tycker hon ibland, och ordnade, kanske som en markering, en egen insamling på sin hemsida. Hon hade en modest förhoppning att få ihop en tusenlapp, men det blev 9 000 kronor till Ung cancer.Hon tycker om att hålla sig i form, men berättar att hon i början av sin behandling fick träningsförbud av sina läkare. Så smått har hon kommit igång igen och berättar att hon och hennes man har gett varandra i nyårslöfte att ta vara på de fina möjligheterna till löpning i omgivningarna till det nya hemmet i Klagshamn.– Vi sprang sju kilometer härom dagen. Det var ganska chockande för mig också att jag klarade av det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Finland stoppar svenskar vid gränsen

Gränsövergången mellan Sverige och Finland i Haparanda. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Utrikes
Utrikes

Finland återinför inreserestriktioner för svenskar och resenärer från en rad andra länder, rapporterar Svenska Yle. Orsaken är att gränsvärdet på 25 nya coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna har passerats.

Bara en dryg vecka har gått sedan restriktionerna slopades för bland annat Sverige och Estland.

– Jag är väldigt glad över att det normala samspelet med Sverige kan börja, sade transport- och kommunikationsminister Timo Haraka då till tidningen Helsingin Sanomat.

Nu är det alltså annat ljud i skällan. Undantag från regeln om 14 dygns karantän för inresande medges dock för arbetsresor och daglig trafik i områden i norr där Finland har landgräns mot Sverige.

Förutom Sverige gäller de nya inreserestriktionerna för Estland, Tyskland, Norge, Island och Slovakien. Även invånare i vissa icke-EU/EES-länder berörs.

Inrikes

Personal fick belastningsskador av gasmask

Personal vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått belastningsskador av de gasmasker som användes tidigare under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Flera anställda vid centralintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala har blivit sjukskrivna sedan de fått besvär av gasmasker som använts under covid-19-pandemin, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Gasmaskerna har lånats in från Försvarsmakten och är så tunga att personal fått problem med nacke och axlar. Nu har dock personalen tillgång till andra masker som är bättre anpassade efter verksamheten.

Tre anställda har också fått eksem av den icke beprövade handspriten som beställdes in i brist på andra alternativ.

– Det har vi aldrig sett förut. Det var också en tid där man behövde ta till många udda lösningar – och ibland gick det lite fort, säger överläkaren Magnus von Seth till SVT.

Utrikes

Trump kallar skattegranskning "fake news"

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Trump har inte betalat någon federal inkomstskatt under tio av de senaste femton åren, rapporterar tidningen The New York Times.
Presidenten kallar avslöjandet för "fake news".

Donald Trump betalade 750 dollar (motsvarande knappt 7 000 kronor) i federal inkomstskatt per år 2016 och 2017, det vill säga året han blev vald till president samt hans första år i Vita huset. Det skriver The New York Times med uppgifter från Trumps deklarationer. Tidningen har inte några uppgifter om presidentens deklarationer för åren 2018 och 2019.

Trump kallar avslöjandet för "fake news".

– Först och främst, jag har betalat massor och massor av inkomstskatt också … allt kommer att avslöjas, säger Trump under en presskonferens.

20 års deklarationer

Tidningen, som har granskat över 20 års deklarationer, rapporterar också att presidenten inte har betalat någon inkomstskatt alls under tio av de femton senaste åren, med motiveringen att han förlorade mer pengar än vad han tjänade under de åren. I ett uttalande säger Trumps advokat Alan Garten att presidenten har betalat flera miljoner dollar i skatt de senaste tio åren.

The New York Times rapporterar också en långdragen granskning av Trump som skattemyndigheten IRS genomför. Det handlar om en skatteåterbetalning på 72,9 miljoner dollar för flera år sedan som Trump krävde med hänvisning till ekonomiska förluster. Om Trump fälls i den granskningen kan han bli skyldig att betala över 100 miljoner dollar, skriver tidningen.

"Räck upp handen"

Ledande demokrater var inte sena med att kritisera presidenten med anledning av tidningsuppgifterna. Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att det visar på "Trumps förakt för arbetande familjer i USA" och partikollegan Chuck Schumer (minoritetsledare i senaten) uppmanar i ett Twitterinlägg alla "som betalat mer i federal inkomstskatt än Trump" att räcka upp handen.

Twitterkontot för demokraten Joe Bidens presidentkampanj har ett inlägg publicerats som anger hur mycket olika yrkesgrupper i snitt betalar i federal inkomstskatt per år – lärare 7 239 dollar, brandmän 5 283 dollar och sjuksköterskor 10 216 dollar. På tisdag ska de två presidentkandidaterna mötas för den första presidentvalsdebatten och just Trumps deklarationer spås bli ett hett ämne då.

Tradition att offenliggöra

I USA har det varit tradition, dock inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som nekat att offentliggöra sina deklarationer, vilket har eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter.

Utrikes

Över sex miljoner smittade i Indien

Coronatestning vid en järnvägsstation i Ahmedabad, Indien, för ett par veckor sedan.
Foto: Ajit Solanki/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Över sex miljoner fall av coronasmitta har konstaterats i Indien, enligt landets hälsomyndigheter.

Landets smittoantal närmar sig det i USA, världens värst drabbade land sett till antal bekräftade fall av covid-19, där har över 7,1 miljoner fall bekräftats enligt Johns Hopkins-universitetet.

Dessutom har nära 100 000 coronasmittade personer avlidit i Indien.

Inrikes

Föräldrar nekar insatser för kriminella barn

'Ganska många föräldrar vill att vi ska bevisa vad deras barn gjort. Annars vill man inte tillstå att det finns problem i familjen, och då vill man inte ha någon hjälp och då kan det ju gå väldigt långt utför', säger Thereze Lundborg (tv) socialchef i Kalmar. Här tillsammans med kollegan Ann-Charlotte Hedström.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Inrikes
Inrikes Över hela landet kämpar socialtjänsten med att försöka hantera en ny grupp grovt kriminella barn och unga.
Men insatserna bygger ofta på frivillighet samtidigt som både de unga och deras föräldrar kan vara svåra att motivera.
Flera socialchefer pekar nu på att skarpare insatser behövs.

– Vår stora utmaning är att få vårdnadshavarna att inse att det deras barn sysslar med är ett problem, säger Thereze Lundborg, enhetschef för mottagningsenheten barn och familj i Kalmar.

– Föräldrarna ska ha koll på sina barn, de ska sätta gränser, om ens barn bär kniv och utgör ett hot mot andra ska föräldrarna ha barnet hemma. Men det är svårjobbat. Det är ganska många föräldrar som vill att vi ska bevisa vad deras barn gjort. Annars vill man inte tillstå att det finns problem i familjen, och då vill man inte ha någon hjälp och då kan det ju gå väldigt långt utför.

TT: Vad är problemet?

– Det finns individuella skillnader, men även kulturella inslag, i benägenheten att ta emot hjälp. I vissa kulturer är det svårt att ta emot hjälp, det innebär att visa svaghet och är skamfyllt.

Tackar nej

På flera håll i landet ökar antalet orosanmälningar om unga som dras in i gängkriminalitet, enligt en enkät till kommunerna från TT.

Tidig hjälp minskar risken för allvarlig problematik eller grövre brottslighet. Med nuvarande lagstiftning bygger dock socialtjänstens insatser på frivillighet. Om föräldrarna eller den unge själv säger nej kan socialtjänsten oftast inte tvinga dem att ta emot insatser.

– Det kan få allvarliga konsekvenser. Våldet eskalerar, otryggheten bland andra ökar. Ju längre det går desto svårare är det att bryta det. Man får mer identitet i sitt gäng och knyts kanske också till äldre mer etablerade kriminella, säger Thereze Lundborg.

En rad socialchefer vittnar om att det är ett problem att föräldrar i olika hög grad tackar nej till insatser.

– Ofta delar man inte bild av den unge. Den oro vi känner för den unge, den känner inte föräldrarna på samma sätt. Och då blir det ju inga insatser, om det inte är så allvarliga problem att vi kan gå in med tvång, säger Carina Eriksson Gadd, områdeschef på socialförvaltningen i Västra Hisingen i Göteborg.

– Vi kan göra en bedömning att den här killen kommer det inte att gå bra för. Men han förnekar och hans föräldrar förnekar. Så går det tre år och han är ännu mer inne i kriminalitet och det slutar med LVU på Sis-hem, säger Anna Bergström, enhetschef för barn och unga i Katrineholm.

Tvinga utan samtycke

Mer tvång behövs när unga begår brott, anser flera av socialcheferna. Insatser borde kunna vara obligatoriska även utan samtycke, anser Magnus Nordahl, sektionschef för barn och familj i Falun.

– Jag hade önskat bättre möjlighet att tvinga vårdnadshavare till insatser tidigare. Det skulle kunna handla om att tvinga dem till stödsamtal för att initialt få dem motiverade och få dem att förstå varför det är viktigt att hitta andra redskap för dem att ta hand om sina barn, säger han.

Redan i dag kan socialtjänsten under vissa förutsättningar ge öppna insatser utan samtycke, så kallat "mellantvång". Det kan exempelvis gå ut på att den unge får stöd i form av kontaktperson eller kontaktfamilj. Men möjligheterna är begränsade och regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att lämna förslag på hur möjligheterna att ge öppna insatser utan samtycke kan öka.

Anders Ljungberg, enhetschef för barn och unga i Skövde, pekar dels på att socialtjänsten skulle behöva utveckla metoder för att hantera gängkriminalitet, men också på ett ökat mellantvång.

– Man skulle vilja ha en möjlighet att säga till familjen att det här är så pass allvarligt, så pass stor risk, att ni måste delta i x antal möten hos oss, säger han.

TT: Men ni har väl möjlighet att gå in med tvångsåtgärder som LVU?

– Pratar vi om de här yngre så är det sällan så pass allvarligt och så pass grovt att vi kan ta till tvångsåtgärder, Anders Ljungberg.

Invänta nästa anmälan

Han framhåller samtidigt att ett ökat mellantvång innebär en balansgång.

– Frågan är hur bra effekt du får om familjen eller den unge själv inte är motiverad. Du kanske inte når fram eftersom personen bara sitter av tiden, säger Anders Ljungberg.

Magnus Nordahl i Falun är inne på samma linje.

– Det är en fråga hur man skulle lyckas med det. Men jag önskar att vi kunde markera att "du har inte ett val, utan du måste". I dag måste vi avsluta utredningar med att konstatera att vi saknar grund för tvång, vi ser en kvarstående oro, men familjen tar inte emot den hjälp som vi erbjuder. I de lägena skulle man vilja ha något ytterligare att ta till, istället för att avsluta och invänta nästa orosanmälan, säger han.

Som en sista åtgärd kan socialtjänsten tvångsomhänderta unga enligt LVU. Men att tvingas till vård på HVB-hem eller genom inlåsning på Sis-hem behöver inte vara ett framgångskoncept utan kan snarare förstärka den kriminella identiteten, påpekar socialchefer i enkäten.

– Ja absolut, det är så det fungerar i fängelser också, man får kontakter och det är ju aldrig bra, säger Marianne Gunnarsson, enhetschef barn och unga i Borås.

Slopad straffrabatt

Ungdomarna kan komma ut från Sis med ett större normbrytande beteende än före placering och kan samtidigt ha skapat sig nya kriminella vänner.

– Under en period stannar man ändå upp, kommer ifrån ett missbruk, stoppar upp kring att vara aktiv i kriminaliteten. Svårigheterna är när de ska komma tillbaka ut igen. Många plockas upp igen när de inte har styrkan att stå emot. Den enorma kraften som finns i de här gängen – med kompistillhörighet, att man är någon, att man tjänar ekonomiskt på det – har vi svårt att hävda oss emot, säger Marianne Gunnarsson.

I enkäten lyfts den nya påföljden ungdomsövervakning, som ska skötas av Kriminalvården, som lovande. Från Kalmars socialtjänst ser man positivt på förslaget om slopad straffrabatt för unga.

Thereze Lundborg konstaterar att det kanske är "lite ovanligt" med en sådan ståndpunkt från socialtjänsthåll.

– Vi har mycket stöd och insatser att ge som är bra för väldigt många. Men för den grupp individer som inte är mottagliga, som inte tar emot stödet, inte tillgodogör sig det, som verkligen lever i en kriminell livsstil från tidig ålder – då tycker vi att det exempel som varit i Danmark skulle vara tillämpbart och görbart i Sverige. Det handlar ju om andra människor också som blir drabbade av de här individerna, säger hon.

Anja Haglund/TT

Mer tvång behövs när unga begår brott, anser flera av socialcheferna. Insatser borde kunna vara obligatoriska även utan samtycke, anser Magnus Nordahl, sektionschef för barn och familj i Falun.
Mer tvång behövs när unga begår brott, anser flera av socialcheferna. Insatser borde kunna vara obligatoriska även utan samtycke, anser Magnus Nordahl, sektionschef för barn och familj i Falun.
Foto: Johan Nilsson/TT
Socialförvaltningens kontor i Kalmar. Här har man tidigare inte haft problem med barn och yngre som dras in i gäng, men nu har ett gäng dykt upp som socialtjänsten har hög oro för.
Socialförvaltningens kontor i Kalmar. Här har man tidigare inte haft problem med barn och yngre som dras in i gäng, men nu har ett gäng dykt upp som socialtjänsten har hög oro för.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT

FAKTA

Fakta: Tacka nej till insats

Om en familj tackar nej till erbjuden insats, kan socialtjänsten vanligen inte tvinga familjen att ta emot hjälpen/stödet.

Då åligger det socialtjänsten att bedöma hur allvarliga bristerna är i hemmet och hur det påverkar barnet nu och i sin kommande utveckling. Är bedömningen att bristerna är stora kan socialtjänsten ansöka om LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Är bristerna inte är så stora att det uppenbart påverkar barnet så allvarligt som anges i LVU, måste socialtjänsten avsluta ärendet utan åtgärd om föräldrarna inte samtycker till de föreslagna insatserna.

Under vissa förutsättningar kan dock öppna insatser ges utan samtycke, så kallat "mellantvång". Det kan exempelvis gå ut på att den unge får stöd i form av kontaktperson eller kontaktfamilj.

Den som bryter mot detta riskerar att bli omhändertagen enligt LVU.

Källa: Malmö stads socialrådgivning på nätet, Socialstyrelsen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Grön framgång i franska senatsvalet

Senaten i Paris.
Foto: Lewis Joly/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes gröna parti EELV gick framåt i helgens senatsval och har nu tillräckligt många platser för att bilda en egen grupp. Men mitten-högerblocket fick flest röster och har fortsatt majoritet.

Mitten-högerblocket behåller som väntat majoriteten i Frankrikes senat efter söndagens val, då nära hälften av de 348 platserna stod på spel, rapporterar lokala medier.

"Detta val, under ett aldrig tidigare skådat hälso-, ekonomiskt och socialt sammanhang, förstärker höger-mittens senatoriska majoritet", skriver senatens ledare, Gérard Larcher från Frankrikes största borgerliga parti Republikanerna (LR), i ett uttalande enligt Le Monde.

Samtidigt går gröna partiet EELV framåt, precis som vid kommunalvalen i juni.

– Vi börjar få närvaro på landsbygden, även om vi ofta har kritiserats för att vara snobbiga tjänstemän från innerstaden, säger EELV:s Esther Benbassa, enligt LCI.

President Emmanuel Macrons parti Republiken på väg (LREM) lyckades undvika en upprepning av fiaskot vid kommunalvalen.

Senaten i Frankrike har inte lika mycket makt som den lägre kammaren, nationalförsamlingen, där LREM har majoritet. I de fall då de båda kamrarna tycker olika är det nationalförsamlingen som har den avgörande rösten.

Emma Gyllestad/TT

Veckans lunch

Veckans lunch
Veckans lunch

Hörby

Personliga ombuden vill synas mer

Ulrika Walter och Jessica Danielsson, personligt ombud i Hörby respektive Höör, vill att fler ska få upp ögonen för deras verksamhet.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
Höör
HÖRBY De personliga ombuden ordnar i veckan en höstkampanj för att informera om sitt arbete och kommer att delta på torgdagarna i Hörby och Höör.
– Vi gör detta för att synas, snacka med folk, dela ut broschyrer och uppmärksamma att vi finns, säger Jessica Danielsson, personligt ombud i Höör.

Ett personligt ombud hjälper personer med långvarig psykisk ohälsa i kontakterna med myndigheter och sjukvården och ser till de att de får den vård och det stöd som de har rätt till.

Kommunerna är visserligen huvudmän för verksamheten, men ombudet har en fristående och självständig roll och jobbar på uppdrag av sina klienter. Hjälpen är gratis och det personliga ombudet har tystnadsplikt.

Jessica Danielsson är personligt ombud i Höörs kommun och Ulrika Walter har motsvarande syssla i Hörby.

– Vårt huvudmål är att nå dem som inte samhället når. Vi jobbar uppsökande för att hitta personer som inte får den hjälp som de har rätt till, och vi jobbar alltid på klienternas uppdrag, säger Ulrika Walter.

Många problem att ta itu med

Akut bostadsbrist, långa handläggningstider hos myndigheter och domstolar, läkarbrist inom psykiatrin och budgetbesparingar hos kommunerna är bara några exempel på problem som kan dyka upp och som de personliga ombuden försöker lösa för sina klienter.

– Myndighets-Sverige är väldigt oflexibelt. Vi har till exempel en extremt nedbantad Arbetsförmedling, som nästan har slaktats. Detta samtidigt som det är fler arbetssökande än någonsin på grund av coronan. Arbetsförmedlingen hinner inte med sina prioriterade klienter. Långtidsarbetslösa får inte ens en tid hos dem, säger Jessica Danielsson.

Coronapandemin har blivit ytterligare en börda att bära för personer med psykisk funktionsnedsättning. I ett läge när de redan befinner sig en utsatt situation, och kämpar för att få vardagen att gå ihop, har många av mötesplatserna för målgruppen bommats igen på grund av coronaviruset och kontakterna med myndigheterna blivit ännu besvärligare.

– Många har redan så enormt stora problem att hantera att coronan kommer långt ner på listan över saker som de oroar sig för. De kanske inte har någonstans att bo eller saknar pengar till mat. Det är saker som tar all deras energi och tankekraft, säger Jessica.

Känner sig ensamma

– Det är en del klienter som ringer och säger att de känner sig ensamma och vill prata om corona. Allt fler har börjat slappna av och orkar inte isolera sig längre. Många saknar Elvans Träffpunkt i Hörby som är stängd sedan i mars på grund av coronaviruset. Men de uppskattar promenaderna som Träffpunkten ordnar för dem, berättar Ulrika.

Brukarföreningen Solglimten i Hörby är en annan ljusglimt. Föreningen vänder sig till personer med psykisk ohälsa och arbetar för att bryta stigmat kring psykiska ohälsa genom att ordna aktiviteter och föreläsningar.

I Höör finns Mötesplats Solrosen som ordnar regelbundna aktiviteter för olika målgrupper.

Ordnar höstaktivitet

I veckan genomför de personliga ombuden i Hörby och Höör en gemensam höstkampanj för första gången.

Jessica Danielsson och Ulrika Walter kommer att finnas på plats på torgdagen i Höör på onsdag klockan 10-13 och på torgdagen i Hörby på torsdag på Nya torg klockan 10-14.

Syftet med aktiviteten är att informera om verksamheten och dela ut broschyrer och uppmärksamma att man finns.

– Man måste inte ha en psykisk funktionsnedsättning för att komma fram och prata med oss. Vem som helst som är intresserad av vår verksamhet är välkommen att ställa frågor och få information, hälsar Jessica Danielsson och Ulrika Walter.

NÄSTA ARTIKEL