Helena Burman blickar ut över grustaget som håller på att förvandlas till en kuperad travbana.
Riddarsalen med tolv meter i takhöjd har hittills mest använts för privata arrangemang. Helena Burman har funderingar på att låta flera komma in i salen.
Helena Burman tränar 20 travhästar och har nyligen tagit ut proffslicens.

Grustaget blir travbane-satsning

Alla som kör Malmövägen till och från Klågerup har säkert inte kunnat undgå att se förändringen. Grustaget som inte använts på flera år ska få en helt ny uppgift. Den nya banan kommer att komplettera den sandbana som redan finns på den intilliggande travanläggningen som drivs av Göran Falk och Helena Burman. Framgångarna inom travsporten är och har varit många.
Helena Burman har nyligen tagit ut proffslicens och tränar 20 travhästar. Senaste segern var i ett lopp på Jägersro i lördags med Divine Miss F.

Snart utökas träningsmöjligheterna vilket man givetvis ser fram emot. Göran Falk köpte det 20 tunnland stora grustaget förra året och så fort vädret tillåter kommer arbetena med banan att återupptas. I april kommer man troligen att kunna se hästar trava runt här med en speedcart efter sig.
Vid kanten står redan ett hus på plats, en hästägarstuga. Här ska intresserade kunna följa travträningen genom stora fönster.
– Alla hästintresserade är välkomna hit. Det här är en öppen anläggning för den som vill. Vi kommer att sätta upp ett staket mot vägen för att inte riskera att hästarna springer ut där.
– Den nya travbanan har vi valt att bygga med naturen. Vi har följt det kuperade landskapet och vill förändra så litet som möjligt, berättar Helena Burman som hamnade i travsporten nästan av en slump.

När hon letade en ridhäst till sig själv hemma i Luleå besökte hon ett travstall och föll direkt.
– Jag upptäckte hur roligt det var med trav och läste alla böcker jag kom över och sög åt mig som en svamp.
Hon har arbetat på anläggningen i Vinninge sedan 2004. Hennes koncept bygger på att hästarna vistas så mycket ute som möjligt. Hagarna är belägna mellan äppelträd eftersom det funnits en sådan odling på markerna tidigare. Hästarna matas för hand och har dessutom möjlighet att få fotbad, vibrationsträning och stå och torka i värmelampor om så önskas.
På Falk on hill som anläggningen kallas finns 32 boxar och alla ytor är väl tilltagna. Helena Burman har även planer på att utveckla verksamheten som inte har med själva travträningen att göra. I en byggnad finns ett stort rum som kallas riddarsalen med tolv meter i takhöjd och repliker av rustningar. Här skulle olika evenemang kunna äga rum,
Men först ska den nya travbanan bli kvar.


Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

Loading ... Loading ...

Webbkryss