Veterinären Lucie Havelka är ordförande i Föreningen för Höörs Hemlösa Katter
som håller öppet hus i dag. Då kan man bland annat träffa katten Honey som återhämtat sig efter att ha hittats när hon svävade mellan liv och död.
I dagsläget bor många av de hemlösa katterna på kontoret ovanför Ringsjöns Veterinärklinik. Men inte länge till...
En av många sötnosar på katthemmet som hoppas på att någon ska erbjuda henne ett nytt hem. FOTO:TOOMAS LAAGUS
... för Lucie Havelka har låtit inreda en byggnad på gården som ska bli nytt katthem.

Nytt katthem snart klart

Det kryllar av nyfikna katter när Lucie Havelka går upp till sitt kontor på Ringsjöns Veterinärklinik som hon driver i Ekeröd utanför Höör.
Hennes engagemang för djur sträcker sig långt utanför jobbet som veterinär. Hon är ordförande i Föreningen för Höörs Hemlösa Katter, som har öppet hus i dag lördag mellan klockan 10 och 15 på veterinärkliniken.

Då ordnas en loppmarknad i det ombyggda svinstallet på hennes gård. Den gamla byggnaden på gården där hon bor och jobbar håller på att göras i ordning för att snart tas i bruk som föreningens nya katthem.
Sedan föreningen startade för tre år sedan har man placerat nästan 1000 katter i nya hem. Bara sedan i somras har föreningen tagit hand om ett 40-tal övergivna kattungar.
– Folk tar väldigt lite ansvar när det gäller katter. Hundar har en helt annan status till exempel. Man skulle aldrig sätta ut en hund i en papplåda och överge den, säger Lucie Havelka.
Att folk börjar kastrera sina katter är en viktig del för att möta problemet.
– Om fler kastrerar sina katter så minskar man antalet katter som föds in i hemlöshet.

Pengarna man samlar in från loppisen och fikaförsäljningen går tillbaka till verksamheten. Föreningen har även tagit fram en kalender som säljs i affärer i Höör och under lördagens öppet hus.
Lucie Havelkahoppas att någon av lördagens besökare ska bli fäst vid några av de hemlösa katter man för närvarande tagit hand om på katthemmet.
På veterinärkliniken strövar katten Honey omkring, men hon är här för att stanna eftersom hon behöver lite extra vård.

Hon hittades med hela kroppen täckt av fluglarver, efter att hon troligen blivit påkörd och blivit liggande så att flugorna kunde lägga ägg.
– Hon var mer död än levande när hon hittades.
Nu mår Honey bra och för Lucie Havelka är behållningen just att se att många katter får ett bättre liv.
– De katter som varit hemlösa är oerhört tacksamma över att bli omhändertagna. Det är min belöning. Jag vill kompensera för den empati de aldrig fått tidigare.

Dagens fråga

Litar du på opinionsundersökningar?

Loading ... Loading ...

Webbkryss