Kultur

Arlövskillen som är stor i Japan

Tecknen på framgången hänger på väggen i studion. Andreas Stone Johansson är låtskrivaren som aldrig har haft ont om inspiration och som tycker om att röra sig mellan genrerna. - Det finns inga dåliga genrer
Artikel Kultur och Nöje Det är en glad ung man vi träffar i Malmö, där han återfinns hos framgångsrika bolaget RoastingHouse.
PREMIUM

Det är en glad ung man vi träffar i Malmö, där han återfinns hos framgångsrika bolaget RoastingHouse. Andreas lever och andas musik och det betyder mycket att få en plats i Melodifestivalen.– Även om jag har sålt mycket så är det mest utanför Europa och nästan ingen här vet om det. Det är kul att få feedback här hemma, säger han.Andreas var fem år när han hörde The final countdown med Europe och fastnade för låten.– Pappa köpte en synt till mig från Hongkong och jag tog ut låten. Sedan blev det Michael Jackson och en massa andra stora förebilder. I Heleneholmsgymnasiet var det hårdrock som gällde, därefter gospelutbildning i Glimåkra och så Musikhögskolan med en pop- och rockutbildning. All musik går hem hos Andreas. Klassiskt, hårdrock, country, klubb, allt är lika kul. – Det har kännetecknat mig genom livet och det har visat sig vara en styrka som låtskrivare. Jag brukar säga att det inte finns några dåliga genrer, det finns bara dåliga låtar.Efter Musikhögskolan arbetade Andreas några år som lärare i musik och engelska. Men att då få tid med sin egen musik blev svårt. Han stod vid ett vägskäl.– Jag tog ett val att bara satsa på låtskriveri och artisteri. Med stöttande föräldrar och privata spelningar gick det de där 3-4 åren, även om jag ibland kände att det var trist att vara luspank efter min fem år långa utbildning. Men så är det med drömmar. Vågar man inte satsa så kan man inte nå dem. Så började något hända. 2009 fick Andreas en stor Japan-hit med 400 000 sålda ex. Han hade då redan skrivit till en dansk schlagervinnare och till Arash. – En dag vaknade jag upp, nöp mig i armen och insåg att det här gick jättebra. Det rörde på sig så fort och jag hade jobbat så hårt att jag knappast hann fatta vad som hände. Och så hände det ju på andra sidan jordklotet.Fortfarande ser han lite förundrad ut när han berättar att hans låtar faktiskt vid några tillfällen, två eller tre gånger, intagit förstaplatsen som mest sålda i världen och att han har cirka 11 miljoner sålda plattor med sina låtar på. Det är inte bara i Asien man gillar hans musik. Andreas är ofta i USA och skriver och har en del på gång där. – Nästa singel med All-4-One, en legendarisk grupp som firar sitt 20-årsjubileum, den har jag skrivit. Nonetheless har han också skrivit i USA, tillsammans med Allison Kaplan, en ung amerikansk låtskriverska.– Ett skivbolag i Los Angeles satte ihop oss. Vi satt och snackade i fyra timmar, vi hade många gemensamma nämnare. Så sa vi; ”Ska vi skriva nåt”. Och på tjugo minuter skrev vi låten. Låtskriveri handlar mycket om att bygga upp en stämning och om personkemi. Det är mycket psykologi i det, att kunna läsa av den andre och känna atmosfären. När SVT kom med förslaget att låta Marie Bergman och Sanne Salomonsen sjunga Nonetheless tyckte Andreas det var extra roligt. – Låten är både sorgsen och glad, den är insiktsull och berättande och gör sig bra med artister som har livserfarenhet. Andreas är en efterfrågad låtskrivare som har fullt upp och en ganska stressig vardag.– De senaste fyra åren har jag haft en lång ”att-göra-lista”. Jag har tackat ja till mycket. Men sista året har jag börjat beta av listan och bara ha några projekt i taget. I april ska den vara avklarad, Då blir det ett annat liv, säger Andreas. Han har ett stort intresse för ett hälsosamt liv, både när det gäller diet och träning. Han tycker om att spela tennis, att måla, skriva dikter och spela spel. I framtiden hoppas han få lite tid över för sin egen artistkarriär.– Jag har enorma planer. Men det är min akilleshäl. Jag skriver och producerar 60-100 låtar per år och sjunger på alla, så jag är på sätt och vis artist alltid. Jag har gett ut ett album själv och planerar ett nytt. Andreas har inga visioner om att slå sig själv på topplistorna eller bli en ny Madonna. Han drar in mer inkomster som låtskrivare än han tror sig kunna göra som artist.– Jag vill ge ut sådan musik som jag älskar, som man kanske inte kan ge ut till andra artister. Musik som är mer konstnärlig. Får vi se Andreas i Melodifestivalen?– Jag hade inte tackat nej, säger Andreas.Det är en filosofisk låtskrivare som sitter där i soffan på RoastingHouse, en som gärna läser Sokrates och Platon och som älskar att samla på citat. – Mitt favoritcitat som jag burit med mig genom livet är ”Man är vad man älskar, inte vad som älskar en”, Det är sant på så många sätt i livet. Det är annars lätt att låta någon annan definiera sig i den bransch som Andreas är verksam i, tycker han. – Det är en integritetsfattig bransch. Men framgång kommer enkla vägar och folk som ser möjligheter i en och vill att man ska ändra sig på ett eller annat sätt. Det är svårt. Man får anpassa sig lite. Men att anpassa sig för att bli mer kommersiell är något Andreas aldrig gjort. Han hamnar ofta i diskussioner om begreppet kommersiellt kontra konstnärligt.– Jag tycker inte om begreppet kommersiellt. När något blir populärt blir det kommersiellt. Men om något konstnärligt blir populärt slutar det ju inte vara konstnärligt. Om jag har 80 procent vad min konstnärlighet säger till mig i mitt låtskriveri så försöker jag lyssna 20 procent ur en musikaliskt obildads öron. Musik kan inte vara bra om man måste vara skolad för att tycka om det, säger Andreas Stone Johansson.

Yvonne Erlandsson

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Predikoturer

Predikoturer
Predikoturer

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Utrikes

Många skadade vid al-Aqsamoskén i Jerusalem

Sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier utanför al-Aqsamoskén i Jerusalem efter fredagsbönen.
Foto: Ahmad Gharabli/AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 169 människor har skadats i samband med oroligheter vid al-Aqsamoskén i Jerusalem på fredagen.

Enligt en israelisk polistalesperson tvingades polisen svara när "upprorsmän" kastade stenar, flaskor och andra föremål mot dem.

Företrädare för palestinska Röda Halvmånen säger att flera av skadade palestinierna hade träffats huvudet och i ögonen av den gummimantlad ammunition som avfyrats av poliserna.

Sammandrabbningen började i slutet av fredagsbönen – som var den sista under årets fastemånad ramadan.

Oroligheter och våldsyttringar har skett nästan varje kväll under ramadan i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar och som hyser heliga platser som al-Aqsamoskén, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Tidigare under fredagen meddelade israelisk gränspolis i Västbanken att man skjutit två palestinier till döds och skadat en tredje efter att de attackerats av palestinierna.

Sport

Oväntad storseger för Newcastle

Newcastles Callum Wilson gjorde två mål i 4–2-segern mot Leicester.
Foto: Nick Potts/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Newcastle blev helt klar för fortsatt spel i Premier League nästa år genom att besegra ligatrean Leicester med hela 4–2.

Med tre omgångar kvar kan inte Newcastle åka under nedflyttningsstrecket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Inrikes

Man i Östersund åtalas för barnvåldtäkt

En man åtalas för våldtäkt mot barn vid Östersunds tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Robert Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 25-årsåldern åtalas för att våldtagit en 14-årig flicka i Östersunds kommun tidigare i år, rapporterar SVT Jämtland och Östersunds-Posten.

Mannen anklagas för att med våld ha tvingat flickan till samlag. Han åtalas också för misshandel, då han misstänks ha fört vidare en könssjukdom till henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Lyft på New York-börserna efter svag jobbsiffra

Börserna steg i USA. Arkivbild.
Foto: Courtney Crow/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi New York-börserna fick en smakstart vid öppningen på fredagen efter statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.
PREMIUM

266 000 nya jobb skapades i april, långt ifrån analytikernas genomsnittliga förväntningar på 978 000. Den i sig negativa statistiken lättade investerarnas oro för att stimulansåtgärderna ska upphöra och räntorna börja stiga.

Rapporten fick bland annat den tioåriga räntan att falla tillbaka något och flera av teknikjättarnas aktier steg. Apple gick upp 0,5 procent och Microsoft ökade 1,1 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Chicago" spikar nypremiär

Igenbommade Ambassador-teatern i New York i torsdags. 'Chicaco' spelades där fram till för ett drygt år sedan.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Broadways långkörare "Chicago" planerar att dra igång igen med premiär i september.

När föreställningen tog paus med anledning av pandemin i mars förra året hade den gått sedan 1996.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL