Annons

Annons

Annons

En stark musikpjäs om flyktingkrisen

Kultur Tidningens recensent Clemens Altgård har sett Teater JaLaDas nyskrivna pjäs Drömmarnas väg på Malmö Operaverkstad.

Text: 

Land i sikte! Drömmarnas väg leder över havet och slutligen till Sverige. Här ser vi, från vänster, skådespelarna Negar Zarassi, Hassan Hadi och Alaá Rashid. Foto: Strobemedia

Annons

Jag var på plats, omgiven av tonåringar, när Malmöbaserade Teater JaLaDas nyskrivna pjäs ”Drömmarnas väg” hade premiär på Verkstan/Malmö Opera i torsdags. Den handlar om ensamkommande flyktingbarn och deras berättelser. Premiären ägde alltså rum samma dag som Sverige, efter ett omdiskuterat regeringsbeslut, införde tillfälliga gränskontroller. Regissören Rayam Al Jazairi har inte haft någon lätt uppgift eftersom Vanja Hamidi Isacsons manus innehåller flera trådar som ska hållas samman. Det rör sig om tre spår. De unga flyktingarna, Nasreen från Afghanistan (spelad av Negar Zarassi), Abdinasir från Somalia (spelad av Alaá Rashid) och Hachim från Irak (spelad av Hassan Hadi), har varsin berättelse som gestaltas på scenen. Det är fiktiva historier men dessa är baserade på ett dokumentärt material. På ett familjehem någonstans i Skåne har ödet fört de tre ungdomarna samman. De berättar för varandra om hur de till slut lyckats ta sig till Sverige.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan