Annons

Annons

Annons

Annons

Utställning som synliggör intolerans

En i högsta grad aktuell utställning invigdes i dag på Kulturen i Lund. I utställningen PK varvas konstverk med olika spel som får besökarna att tänka till och föra diskussioner kring temat intolerans.

– Under de fem år vi har jobbat med den här utställningen känns det som att det hela tiden hänt saker som gjort att den blivit aktuell. I år är den ju särskilt aktuell på grund av de många flyktingar som kommer till Europa, säger konstnären Jon Brunberg, som tillsammans med Andrea Hvistendahl och Elisabeth Ohlson Wallin ligger bakom utställningen.
Utställningen PK, förkortning av uttrycket politiskt korrekt, är producerad av myndigheten Forum för levande historia och har intolerans i samhället som tema.
Konstnärerna har i sitt arbete inspirerats av den undersökning om ungdomars attityder till utsatta grupper som Forum för levande historia gjorde för några år sedan.
Konstverk och installationer varvas med en workshop och spel som bland annat öppnar upp för diskussioner om tolerans och intolerans mellan besökarna.
Gymnasieelever från Spyken testade på fredagen ett av de gruppdynamiska spelen som handlar om vilka olika grupper av människor som finns representerade inom olika delar av samhället.
Eleverna Maja Bjurman, Sofie Zarl och Hanna Berggren utgick från skolans värld när de gav sig in i spelet.
– Det här är ett väldigt bra verktyg som gör att man tydligt kan se vilka grupper som finns representerade inom till exempel skolan, säger Maja Bjurman.
Workshopen riktar sig i huvudsak till skolklasser i gymnasiet och årskurs nio, men fungerar även för andra besökare, och det finns vägledning till utställningen att ta del av.
Jon Brunberg, som fanns på plats på Kulturen i dag, var glad över att se eleverna ge sig in spelen.
– Det är jättekul att se hur de tar sig an det och ger sig in i det. Det känns förhoppningsfullt inför framtiden, säger han.
Jon Brunberg berättar att han under arbetet med utställningen har fått tampas med sitt förhållningssätt till andra männi skor, sina värderingar och sättet han tänker om andra människor. Nu hoppas han att besökarna också ska börja tänka i nya banor.
– Jag hoppas att besökarna ska få med sig ett nyfiket förhållningssätt andra människor, och en del verktyg som de kan använda sig av när de närmar sig andra, säger han.
PK visas på Kulturen fram till den 28 februari.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan