David Stenbeck startade i höstas det digitala bokförlaget David Stenbecks förlag.Foto: Andreas Hillergren
MALMÖ 2014-12-09

Nytt Malmöförlag satsar digitalt

”Du är digital.” ”Du är skogen.” De två meningarna möter den som går in på nystartade David Stenbecks förlags hemsida och just miljötänket tillsammans med ett stort engagemang i lyrik, unga författare och den grafiska formen var tankarna bakom det förlag som David Stenbeck startade i höstas. Och att det inte fick vara för kostsamt.
– Det är så dyrt att trycka, konstaterar han, och ett sätt att undvika den kostnaden är att klippa alla tryckkostnader. Och så kan man sätta verket i centrum och dessutom vara miljövänlig. Att läsa en bok är som att gå in i en skog. Upplevelsen finns i oss och på det här sättet kan skogen få stå kvar.
David Stenbecks förlag har hittills gett ut en bok, den isländska poeten Sigurdbjörg Þrastardóttirs Fackeltåg, Tanken med förlagets utgivning är också att koncentrera sig på lyrik men David Stenbeck har många idéer om annan utgivning också.
– Vi kommer att ge ut essäer och essäsamlingar också och även konstböcker. Just konstböcker passar bra för digitalt tryck eftersom man slipper problem med till exempel mittuppslag om man har stora, breda bilder.
David Stenbeck är född i Lund men kallar sig ibland resande eftersom han jobbat, studerat och bott på så många olika ställen. Med undantag för en kortare utflykt till landet och Borrby är det dock Malmö som gäller numera och i den lägenhet som han bor i med sin fru har det äntligen blivit plats för ett riktigt arbetsrum och det är också där som förlaget huserar.
Förutom David Stenbeck arbetar ytterligare fyra personen ideellt med förlaget.
– Vi har alla andra jobb vid sidan om, förklarar David Stenbeck. Jag letar just nu efter en sponsor för det vore roligt att kunna anställa en person.
I lägenheten driver David Stenbeck också konceptbyrån Neonprojektet tillsammans med sin fru, fotografen Johanna Stenbeck. Där arbetar de på att utveckla nya former för kultur och litteratur – både grafiskt och i olika koncept. Att David Stenbeck har gott om spännande idéer, planer och drömmar märks inte minst när vi börjar prata om vad som kommer att hända med förlaget under 2015.
– Jag hoppas naturligtvis att vi ska publicera och sälja massor av nya titlar och kanske också sälja litteratur styckvis. Tänk en långdikt på fredagen för 30 kronor till exempel. Sedan skulle jag gärna vilja att vi kunde bli en plattform för konstfilm också. Tänk på filmer man ser på utställningar men inte hinner se klart eller vill se igen. Det vore spännande om vi kunde erbjuda sådana.
Och, även om det är det digitala som står i fokus, har David Stenbeck en idé om hur man skulle kunna möta behovet som han ändå tror finns hos många läsare och författare av ett konkret tryckt verk. Han vill skapa usb-minnen som man kan bära i en gyllene ampull till exempel i örat eller runt halsen.
– Det blir som en snygg accessoar och man kan gå runt med sina böcker ändå. Det kan kompensera den taktila förlusten och alla bokälskare kan se att litteraturen kan uppstå i nya former. Sedan har vi också haft tankar på en parfym som doftar trycksvärta.
David Stenbeck skriver också själv – framförallt lyrik. Han debuterade som författare med lyriksamlingen Ljusrepubliken på Norstedts 2008 och har fler böcker som ligger på lur.
– Jag jobbade på en bingohall här i Malmö för elva år sedan, berättar han, och det är det jag håller på att skriva om nu som en diktsamling. Det är väldigt kul att skriva om Malmö i 2000-talets början och jag tror det är dags för den typen av Malmöskildringar – missbruk, våld, stök men också fest och lycka.
Det han skriver själv har David Stenbeck inga planer på att ge ut på sitt eget förlag. Det är inte det som är tanken. Han ser i stället att det finns ett stort svensk författarkapital just nu av unga författare som inte får något utrymme.
– Jag gör mitt bästa för att släppa fram dem.
Närmast på det nya året blir det en fortsättning på den litteraturklubb, Nya avantgardet, som förlaget startat i samarbete med Inkonst i Malmö där tanken är att låta samtidspolitik bli samtidspoesi. Första arrangemanget hölls den 11 november och då var temat Syrien. Nästa tillfälle blir i januari och då ska det handla om EU-migranter.
– Det finns en sådan hinna mellan dem och oss, säger David Stenbeck, och vi ska öppna ett offentligt samtal om detta där panelen får stå för kunskap och publiken för frågorna.
David Stenbecks uppgift är att välja ut de medverkande poeterna – två lokala och ett kanske lite större namn, vilket han just nu går och funderar över. Lyriken är också det som går igen i det mesta han gör – det egna skapandet, förlaget och andra projekt och när jag som avslutning på vårt samtal frågar varför just lyrik är så viktigt får jag ett snabbt och uttömmande svar:
– Lyrik är en världsåskådning och den är pågående och levande när den skrivs. Det är nuet där poeten är lyssnare, meddelare och överförare av det som är på gång. Och när en poet hittar den där speciella klangen mellan samtiden och historien kan hen skriva fram världen.