presskonferens

Ungdomar utnyttjas av kriminella

Tre personer är gripna misstänkta för att ligga bakom sprängningen på julaftonen mot ett fastighetskontor på Herrgården. Straxt efter sprängningen greps en 15-åring. Han är nu anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. I söndags grep polisen två ytterligare män misstänkta för samma gärning. De sitter nu anhållna. Polisen tror att grovt kriminella ligger bakom den senaste tidens sprängningar och att de utnyttjar ungdomar.
– De används för att förvara sprängämnen och vapen. Det är personer i 25-årsåldern som utnyttjar unga som inte är straffmyndiga, säger Stefan Sintéus, polismästare.
Han menar att det är ett vanligt tillvägagångssätt bland grovt kriminella att utnyttja yngre på det här viset. Exakt hur den 15-årige pojken ska ha använts vid sprängningen på julaftonen vill polisen inte gå in på. Däremot kan vice överåklagare Jenny Lindell bekräfta att pojken ska ha funnits på platsen i vid tiden för sprängningen och att han kunde gripas tack vare tips från vittnen.
Med anledning av att polisen har frihetsberövat tre personer misstänkta för sprängningen på julaftonen höll polisen under tisdagen en presskonferens på Rättscentrum. Där berättade Stefan Sintéus att man har haft ögonen på de misstänkta under en lång tid och att den sociala oron i området Herrgården på Rosengård har ökat under hösten.
– Grovt kriminella har försökt ta över området och skapa ett samhälle i samhället, säger Stefan Sintéus.
De kriminella ska bland annat ha sysslat med illegal uthyrning av bostäder på Rosengård. Polisen i Malmö har förstärkt närvaron i området för att få kontroll på situationen. Men när sprängningarna detonerade i december blev det tydligt att ansträngningarna inte räckt till.
Det finns två motiv till bomberna menar polisen. Dels att polisen har ökat sin närvaro i området och dels att flera familjer har hotats av vräkning av det aktuella fastighetsbolaget. Varav en av dem kommer avhysas under nyårsaftonen.
Mycket tyder på att det är samma kriminella personer som ligger bakom både bomberna på Rosengård och bomben i november utanför Rättscentrum. Enligt Stefan Sintéus är det samma typ av bombteknik har använts vid sprängningen den 31 november och sprängningarna den 20 och den 21 december.
– Det är samma typ av stubintråd som har använts. Jag kan säga så här – det är jätteovanligt med sprängningar i Europa och för det mesta är det samma typ av konstellationer som står bakom, säger Stefan Sintéus.
Polisen vädjar till allmänheten att höra av sig om de har något tips angående händelsen. Man söker speciellt en person som ska ha träffats av tryckvågen. Han ska ha blivit chockad och tagits om boende i området.
– Vi vill både få tag på honom och de personerna som tog hand om honom, säger Jenny Lindell.
Susanna Nygren

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev