Distriktsläkaren Lars-Olof Tobiasson har fyllt vårdcentralen med sin privata popkonstsamling. Foto: Andreas Hillergren
De två bilder som ibland provocerar besökare är Warhols porträtt av Lenin och Mao. Foto: Andreas Hillergren
Lars-Olof Tobiasson gillar serier
speciellt Simpsons. Foto: Andreas Hillergren
I ett av väntrummen hänger ett signerat screentryck av Steve Kaufman. Foto: Andreas Hillergren
Lars-Olof Tobiasson framför Rene Gagnons Obama iförd Batmans kostym. Foto: Andreas Hillergren

Doktorn har konst uppåt väggarna

Distriktsläkaren Lars-Olof Tobiasson öppnar dörren till sitt rum. Det finns ungefär ingenting där inne som för tankarna till sjukvård; sterilt, vita rockar och stetoskop.
På hyllorna utmed väggarna trängs serie- och filmstatyetter i olika storlekar. Stålmannen, Batman och Turtles.
– Det här är Region Skånes roligaste rum, säger Lars-Olof Tobiasson, och man kan ana en mallig underton.
Han slår sig ner i sin stol.
– Jag läste någonstans att ungefär åtta procent av befolkningen är intresserad av konst. Men jag tänkte att om man hänger upp konst där folk inte förväntar sig det kanske det kan öka folks intresse.
Lars-Olof Tobiasson samlar på popkonst. Men när väggarna hemma i bostaden blev för fulla började han hänga upp konsten på sin arbetsplats istället. Det var någon gång i mitten av 90-talet. Nu är väggarna på vårdcentralen i Sjöbo snart fulla också.
– När jag började jobba här på 80-talet fanns det nästan inget på väggarna. Folk hade klippt ut saker och hängt upp, berättar han.
Region Skåne har en konstsamling där man kan hämta konst att hänga upp på väggarna, men det tyckte inte Lars-Olof Tobiasson räckte.
– Det finns inte så mycket pengar. Och konsten påminner mycket om varandra. Alla vårdcentraler har ungefär samma konst.
Korridorerna på vårdcentralen i Sjöbo är fulla av popkonst han samlat på sig under åren. Högt och lågt. Original och reproduktioner.

– Mitt konstintresse började med att jag samlade på frimärken. När jag fick mitt första jobb började jag köpa konst. Det första jag köpte var en litografi av Bengt Böckman.
Böckman finns också representerad på vårdcentralen, men mest är det färgstarka tryck och affischer som pryder väggarna. Andy Warhol-reproduktioner, Ron English bild av Musse Pigg i palestinasjal och Rene Gagnons Obama som ”Batman”.
– Konsten har fått bra respons från patienterna. Vissa kommer hit bara för att titta på konsten, säger Lars-Olof Tobiasson.
Han tror att det kan ha positiva effekter med konsten på väggarna.
– Man kanske är orolig när man kommer hit. Då kan det vara skönt att avleda tankarna lite. Men vissa bilder är provocerande.

Han visar två affischer av Warhol som föreställer Mao och Lenin.
– Tre saker är känsligt: politik, sex och religion. Men mina chefer har alltid backat upp mig. Jag har aldrig tagit ner någon konst när det har varit klagomål.
Längst bort i en av korridorerna har han hängt undan två stora grafiska blad som föreställer vodkaflaskor.
– Jag hängde dem lite undangömt för jag var rädd att folk skulle bli upprörda. Men det är faktiskt ingen som har retat sig på dem. De flesta gillar den vänstra bäst.

Dagens fråga

Är du nöjd med låtarna i årets upplaga av Melodifestivalen

Visa resultat

Loading ... Loading ...