Cecilia Gadd delar ut julklappar till lilla Ellie Ehrendahl och mamma Pernilla blir glad. Foto: Aline Lessner
Annie Borg från Ronneby får hjälp av mamma Susanne och volontären Lina Nilsson med pysslandet.
Full koncentration när Leo Ehrendahl målar en tomte. Pappa Andreas tittar på.

”Behovet är störst här”

Familjen Ehrendahl från Vimmerby var några av dem i huset som njöt av att bli omhändertagna med ett mål mat, aktiviteter för barnen och att kunna prata med andra i samma situation.

– Vår dotter Ellie har ett hjärtfel och väntar på att bli opererad. Vi har varit här en månad och det är fantastiskt att det finns ett familjehus där den ena av oss kan vara med vår son Leo, medan den andra är på avdelningen.
– I dag kan vi också samlas hela familjen, barnen kan leka och vi kan umgås med andra när stiftelsen ställer upp för oss, säger mamma Pernilla tacksamt.

Volontärerna från Wilmastiftelsen pysslar med maten, ordnar saker till pysselbordet och delar ut julklappar till barnen.
Ett gosedjur eller några sköna sockar tilltalar de allra minsta och syskonen gläds åt att prova de radiostyrda bilarna.
– Vi brukar också gå ut på barnavdelningarna och dela ut julklappar till de allra mest sjuka barnen. Varje år har vi också klätt granen på barnintensiven med gosedjur, berättar Cecilia Gadd.

Det var hon och hennes man Marcus Gadd som grundade Wilmastiftelsen 2011 efter att ha förlorat två barn under loppet av två år och vistats på Sus i Lund.
– Engla dog i min mage precis innan födseln medan Wilma led av en ovanlig lungsjukdom som tyvärr tog hennes liv. Under tiden som hon utreddes av läkarna på barnintensiven försökte hitta ett botemedel bodde vi i flera omgångar på RMD:s hus.

Samtidigt som paret vakade över sin dotter på sjukhuset kunde de leva ett familjeliv i huset. Alla får ett familjerum, det finns lekrum för syskonen och kök och vardagsrum där man kan koppla av.
– Det är något slags kollektiv där familjerna stöttar varandra. Samtidigt ska du försöka hinna med att laga mat och sköta det praktiska. Det bästa stunderna var när någon kom utifrån med mat och ibland ordnade konserter och trivsel.

Just glädjen över att få stöd i sin oro och sorg kände Cecilia och Marcus Gadd var så viktigt att de en kort tid efter dotterns död bestämde sig för att starta en ideell stiftelse och samla in pengar till olika arrangemang.
– Denna helgen är det julmys och i slutet av december fixar vi en grillafton. Sen brukar vi ha något arrangemang i samband med februari- och påsklovet och sommartid, vid högtider så familjerna kan känna sig ensamma på sjukhuset, förklarar Marcus Gadd.

Volontärerna kommer från stiftelsen men vid årets julmys har man också värvat några frivilliga från Sony i Lund, som erbjuder sina anställda att arbeta som volontär tre av sina arbetsdagar.
– Jag blev tillfrågad av min chef om jag ville vara med i projektet. Det är roligt att kunna göra en insats och här känner man verkligen att familjerna uppskattar att vi är här, menar Terese Mcclaer.

Varje år ordnar stiftelsen så att den skånska barnmusikorkestern Djungelbandet kommer på besök och vid flera tillfällen har sångerskan Sanna Nielsen varit på plats för att uppträda för de sjuka barnen och deras föräldrar. Hon är också en entusiastisk ambassadör för stiftelsen.

– Vi har också gjort flera arrangemang på sjukhuset i Karlskrona, där vi bor, men det finns fler riktigt sjuka barn i Lund och vi känner att behovet är störst här. I framtiden drömmer vi om att donera pengar till forskning kring sjukdomar gällande andningsorganen men har inte insamlingen räckt till, säger Marcus Gadd.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...