Skåne/Kristianstad

SD: Kulturen är antidemokratisk

Artikel Skåne/Kristianstad Det är många timmar kvar till den avgörande omröstningen.

Det är många timmar kvar till den avgörande omröstningen.SD vill ta 60 miljoner från det rödgröna styrets budgetförslag och föra över pengarna till sjukvården.Vänsterpartiet vill å andra sidan satsa mer på kulturen i Skåne.

Hans Olof Andersson (SD) menar att kulturen är antidemokratisk, eftersom den ställer vissa yttringar utanför.– Kultur ska ifrågasätta politik och strukturer i samhället, men så fungerar det inte nu. Vad händer om någon vill sätta upp en pjäs som är positiv till SD? Det hade krävt så mycket säkerhetsinsatser att det blivit omöjligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Sandvik köper mjukvaruföretag för gruvplanering

Sandvik köper ett mjukvaruföretag. Arkivbild.
Foto: Johanna Norin/TT
Ekonomi
Ekonomi

Sandvik har för avsikt att köpa det australiska bolaget Deswik, som jobbar med mjukvaror för gruvplanering. Syftet är att bilda en ny division i Sandvik, Digital Mining Technologies, som ska ta fram digitala lösningar för gruvindustrin.

Deswik har 300 anställda och huvudkontor i Brisbane.

Parterna har enats om att inte uppge köpeskillingen.

Sport

Efter OS-beskedet – Raymonds tionde NHL-mål

Detroits Lucas Raymond jublade efter sitt mål hemma mot nya NHL-laget Seattle.
Foto: Duane Burleson/AP/TT
Sport
Sport

Lucas Raymond fortsätter att imponera under sin debutsäsong i NHL-ishockeyn, detta efter Aftonbladets uppgifter att han inte finns med i Tre Kronors bruttotrupp till OS.

Hemma mot Seattle satte den 19-årige tidigare Frölundaforwarden sitt totalt tionde mål, varav det tredje på fyra matcher, när hans Detroit vann med 4–3 efter straffläggning.

Raymonds mål 6.30 in i tredje perioden betydde 3–2. Knappt åtta minuter senare kvitterade bortalagets Ryan Donato innan Detroits center Dylan Larkin och målvakt Thomas Greiss säkrade extrapoängen i straffläggningen efter en mållös förlängning.

I Vancouvers 6–2-seger borta mot Ottawa spelade Elias Pettersson fram till JT Millers avslutande mål i powerplay. Den svenske stjärncentern förblev däremot själv mållös.

Sport

MLB-lockout – första gången på 26 år

Los Angeles Angels superstjärna Mike Trout, i mitten. Arkivbild.
Foto: Gene J. Puskar/AP/TT
Sport
Sport Den nordamerikanska basebolligan MLB har utlyst lockout efter att klubbägarna och spelarfacket MLBPA inte uppnått en överenskommelse kring ett nytt kollektivavtal.
Det är första gången på 26 år som det blir ett uppehåll i ligans verksamhet.

Beskedet kommer efter att flera kontraktslösa spelare de senaste dagarna skrivit på högt värderade kontrakt.

"Den här defensiva lockouten var nödvändig eftersom spelarfackets vision för MLB skulle hota de flesta lags möjligheter att vara konkurrenskraftiga", säger MLB-kommissionären Rob Manfred i ett uttalande.

Spelarfacket är av en annan åsikt.

"Den här drastiska och onödiga åtgärden kommer inte att påverka fackets beslut att nå ett rättvist avtal", säger MLBPA:s vd Tony Clark.

För första gången på 26 år, säsongen 1994–1995, blir det ett avbrott i MLB:s verksamhet. Då pågick en strejk från augusti 1994 till april 1995 och resulterade i att finalserien World Series fick ställas in. Den här gången sker lockouten inte under säsong, i oktober vann Atlanta Braves World Series.

Inrikes

Sverige kan få nya restriktioner

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen och Folkhälsomyndigheten planerar för nya smittskyddsåtgärder.
– Vi står inför en oviss vinter, säger social minister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Även i Sverige ser vi nu att smittspridningen ökar, om än på betydligt lägre nivåer än tidigare under pandemin, säger socialministern.

Samtidigt har nya virusvarianten omikron dykt upp vilket manar till ytterligare försiktighet.

– Vi kan relativt snart bli tvungna att vidta ytterligare åtgärder, säger Hallengren.

Redan nästa vecka kan nya restriktioner införas, meddelar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Det handlar om de allmänna råd som tidigare gällt. I ett första steg handlar det om att vuxna kan uppmanas att undvika trängsel och använda munskydd.

– Läget är inte akut, men så pass allvarligt i vissa regioner att det kan behövas nya åtgärder. Det har vi rapporterat om till regeringen, säger Tegmark Wisell.

Regeringen kommer även, vilket redan är känt, i närtid att remittera ett förslag om vaccinationsbevis på exempelvis restauranger och gym.

Kultur och nöje

Tidigare barnskådespelare skjuten till döds

Jonshel Alexander mördades i New Orleans. Arkivbild.
Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jonshel Alexander, som hade en roll i den prisbelönta filmen "Beasts of the southern wild" är död. Hon sköts till döds i New Orleans i lördags, rapporterar Deadline.

Alexander sköts när hon satt i en bil tillsammans med en oidentifierad man. Ambulanssjukvårdare dödförklarade henne på platsen medan hennes sällskap själv kunde ta sig till sjukhus med lindrigare skador.

I "Beasts of the southern wild" från 2012 spelade Jonshel Alexander rollfiguren Joy Strong som lever i floddeltat utanför New Orleans, staden där Alexander var född och uppvuxen. Hon blev 22 år gammal.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Utrikes

Ryssland: Vi har gripit ukrainska spioner

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Bild från i november.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland säger sig ha gripit tre ukrainska spioner, varav en påstås ha förberett ett terrordåd. Uppgifterna kommer samtidigt som båda ländernas utrikesministrar är i Stockholmsområdet för OSSE:s möte.

Uppgifterna kommer från den federala säkerhetstjänsten FSB. Två av de gripna "samlade in information om strategiska faciliteter", skriver nyhetsbyrån Interfax. Den tredje påstås ha planerat ett bombdåd.

"Vi har emottagit material som bekräftar att den ukrainska militära underrättelsetjänsten planerat terrorism i vårt land", meddelar FSB enligt Interfax.

Rysslands och Ukrainas utrikesministrar Sergej Lavrov och Dmytro Kuleba är på plats för ett möte i Sverige torsdag-fredag inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Mötet hålls nära Arlanda utanför Stockholm.

Ekonomi

Tokyobörsen ned – nu väntas Europa följa

Asienbörserna inleder torsdagen nedåt. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De ledande börserna i Asien sjönk under torsdagen, efter mer oro över den nya coronavarianten omikron.

I USA var det nedåt på onsdagen, både på grund av virusoron och på grund av att centralbankschefen Powell talar om att diskutera tidigare åtstramningar. Det breda S&P-indexet stängde på minus 1,2 procent. Dow Jones industriindex föll 1,3 procent och Nasdaqs kompositindex tappade 1,8 procent på onsdagen.

I Tokyo tappade Nikkei 225 0,6 procent på torsdagen, medan Topix gick ned 0,5 procent.

I Hongkong ligger Hang Seng upp 0,3 procent. I Shanghai går kompositindexet ned 0,1 procent.

I Europa väntas börserna påverkas av tappet USA och nedgången i Asien.

Inrikes

Ovädret rör sig österut – störningar väntas

Långa köer och snödrev i södergående körfält då lastbilar inte kommer över Hallandsåsen på E6 i ymnigt snöfall och halka på onsdagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Snöfall kombinerat med vind har orsakat flera olyckor på vägarna i södra Sverige under torsdagsmorgonen.
Nu står Kalmar, Gotland och Öland på tur.
– Just nu har tyngdpunkten rört sig österut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT.

Väderförhållandena har varit märkbara i trafiken på flera håll i södra Sverige det senaste dygnet. Nu kan störningar vara att vänta när ovädret tilltar i östra delarna av Götaland.

– Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland, säger meteorolog Charlotta Eriksson.

I Halland har ovädret avtagit, och nederbörden rör sig uppemot land inåt Jönköping. För Skånes del innebär det snöfall i Österlentrakten upp mot Kristianstad

– Där kommer det dröja kvar som längst.

SMHI har utfärdat en orange varning för Gotland, norra Skåne, Blekinge, södra Kronobergs län samt Kalmar och Hallands län och södra delarna av Västra Götalands län.

Olyckor och förseningar

Under torsdagsmorgonen har flera olyckor drabbat vägarna i söder. E6:an norr om Helsingborg stängdes av under torsdagsmorgonen efter att en lastbil kört i diket utanför Ödåkra. Fordonet är bärgat och vägen öppen, uppger polisen för TT.

E4:an är avstängd mellan trafikplatserna Hyllinge och Åstorp i riktning mot Örkelljunga då två lastbilar kört i diket, uppger P4 Malmöhus. Samtidigt står trafiken på E6 helt stilla söder om Göteborg, rapporterar GP.

Skånetrafiken varnar för förseningar i kollektivtrafiken med inställda tågavgångar på sträckan mellan Hässleholm-Karlskrona. Den kraftiga vinden gör även att vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron under tidig morgon.

I Göteborg påverkas flera bussar och spårvagnar av ovädret, och enligt Västtrafik ska man räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor i hela regionen.

Snö stoppar bussar

Hallandstrafiken har stoppat all busstrafik, både regionbussar och stadsbussar, under torsdagsmorgonen, rapporterar P4 Halland.

– Vi har alltså ingen busstrafik i Halland just nu, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken, till kanalen.

Orsaken är stora snömassor på vägarna som blåst in på hållplatserna så att bussarna skulle tvingas stanna mitt i trafiken för att släppa av och på passagerare.

– Den trafikfaran vill vi inte utsätta våra resenärer för.

Hallandstrafiken vet inte hur länge stoppet kommer att pågå, men säger att det blir till minst klockan åtta, beroende på hur snabbt vägarna hinner plogas. Det finns vägsträckor som har högre prioritet efter som det finns bilar som sitter fast där.

För just Halland och västkusten ser det värsta ändå ut att ha bedarrat, men den finns risk för fortsatta förseningar i tågtrafiken under förmiddagen.

Färjor ställs in

Längs södra delarna av östra kusten och Öland och Gotland kommer det fortsatt att snöa kraftigt under morgonen och förmiddagen. Över Smålandsområdet avtar intensiteten sakta och SMHI räknar med att kunna nedgradera varningsnivån från orange till gul under torsdagsförmiddagen,

Det har bland annat fått konsekvenser i form av att Destination Gotland har ställt in två avgångar mellan Visby och Nynäshamn på torsdagen, en klockan 08.15 från Visby och en klockan 12.15 från Nynäshamn. Även tågtrafiken drabbas och varningar om förseningar kommer från flera håll i södra Sverige.

Även E4 har påverkats, i Småland körde fordon av vägen under onsdagskvällen. Från de östra delarna av ovädersområdet rapporteras också om att flera lastbilar kört fast på E22 i Blekinge.

Även huvudstadsområdet har drabbats av snöfall. Från Upplands län ner mot Södermanland kan det komma mer snö under dagen, främst i kustområdena, där snöbyar drar in österifrån.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL