Konstprofessor Einar Forseth har gjort glasmosaiken som innehåller bilder från arbetet och fritiden. Inne i huset finns en oljemålning av samma konstnär. Einar Forseths mest kända verk finns i Gyllene salen i Stockholms stadshus.
Stadsarkitekt Pia Transe-Pedersen på innergården. Hon leder rundvandringar på 50-årsdagen den 12 december.
Lamporna är specialbeställda. De ursprungliga persiennerna levererades av Nilssons möbelaffär.

Kommunhuset fyller 50 år

Koppartaket mot Stortorget kändes överdådigt, tyckte många Svedalabor. Till och med brevlådan var av koppar och den kostade 600 kronor.
Det var kanske tur att den planerade karpdammen på innergården slopades.
Stadsarkitekt Pia Transe- Pedersen har letat reda på gamla handlingar, ritningar och tagit reda på fakta om husets historia. Hon kommer att leda två rundvandringar den 12 december då det på dagen är 50 år sedan som dåvarande landshövdingen Gösta Netzén invigde huset.
– Huset planerades i tio års tid men fick stå tillbaka för andra byggnader, bland annat Centralskolan. Man sparade inte på krutet och satsade på ett välbyggt hus med mycket konst och smidesdetaljer.
– När det var dags att flytta in var pengarna slut och personalen fick ta de gamla möblerna med sig, berättar Pia Transe-Pedersen.
Huset ritades av arkitekten Adrian Langendal som var son till byggmästaren Anders Pettersson som byggt om Svedala kyrka. Huset är byggt i rött, borstat tegel. Teglet kom från försökstegelbruket i Svedala. Husets yttermått är desamma som Lindholmens borgruin.
Men det var inte bara ett hus till de kommunanställda som invigdes för 50 år sedan. Från början fanns här även polis med arrestlokal, arbetsförmedling, försäkringskassa, folktandvård, bibliotek, jordbrukskassa och sköterskemottagning. Efterhand har dessa verksamheter lämnat huset. Vinden där nuvarande Naverlönnsalen finns var oinredd från början. Där finns målningar av konstprofessorn Oscar Reutersvärd. De är mest kända för att de målades på fel vägg.
– Huset har moderniserats efterhand och bland annat fått hissar, fortsätter Pia Transe-Pedersen. Exteriören är densamma och huset fungerar fortfarande 50 år senare. Jag tycker att det här är ett jättefint hus.
Fredagen den 12 december arrangeras visningar i kommunhuset klockan 15 och 17. Visningarna är gratis och deltagarantalet begränsat. Anmälan till kundservice på Svedala kommun. Visningarna leds av stadsarkitekt Pia Transe-Pedersen och avslutas med kaffe och tårta i Naverlönnsalen.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev