I dokumentären Spionen som hamnade i kylan
som sänds den 4 december

Stasiagent visar sitt rätta ansikte

Varför? Denna enkla fråga ställer den tidigare Lundabon Anders Törnvall, som trodde att han hade en vän i den österrikiske studenten Aleksander Radler.
Men Radler varit Stasiagent. Törnvall ett av hans många offer.

Som ung Lundastudent hade Törnvall engagerat sig för oppositionella studenter i DDR. Han blev bekant med Radler. Den som tar del av Radlers Stasiakt och gräver vidare kring människorna som han lär känna i DDR och Sverige ser mönstret. Engagemang för flyktingar och oppositionella från hela östblocket intresserar. Lund var en smältdegel. Men det här vet inte den unge Törnvall om på 60-talet. Först efter murens fall får han insikt i att Stasi spionerat på honom.
Efter murens fall förstördes en stor del av Stasis arkiv. En del av det som berör Sverige finns i 16 000 säckar med pappersstrimlor. Återskapandet görs för hand och med dagens takt är det klart om några hundra år.


När den tyske teologen Dietmar Linke 1994 avslöjade Radler som Stasiagent var akten på omkring 500 sidor. Radler lämnade då Lunds universitet för att bli präst i Burträsk. 2012 hade ytterligare 500 sidor återskapats av Stasiakten. Nu kunde tiden i Lund skönjas. Han hade bosatt sig där 1968 och efter en teologisk utbildning fick han en tjänst som lektor. Han blev präst. Det är utifrån denna plattform han agerar som Stasiagent med uppdrag att kartlägga oppositionella, i synnerhet i de klerikala kretsarna.
När professor Birgitta Almgrens bok Inte bara spioner kom ut 2011 exploderade det. Hon hade domstolsbeslut på att anonymisera det redan offentliga fallet, som snabbt hamnade i media. Radler fortsatte neka. Domkapitlet i Luleå begärde att få se Radlers akt och fick svart på vitt att han förrått människor som fått mångåriga fängelsestraff för att ha försökt fly DDR.
Sommaren 2012 kom till sist ett kryptiskt medgivande i DN. Radler begärde att få bli avkragad som präst, lämnade sina politiska uppdrag och drog sig undan offentligheten.


Nu är Stasiakten 2 800 sidor. Radlers tystnad är logisk. Det är väl känt att Stasiagenter endast erkänner vad som kan bevisas. och vad framtida rekonstruktioner kan ge vet ingen. Törnvall får själv söka svar, men finner motsägelsefulla uppgifter. Uppväxten på barnhem bekräftas, men föräldrarnas historia varierar.
Törnvall träffar Radlers före detta som berättar om planer på giftermål. Radler får ett österrikiskt pass och kan resa fritt. En dag ringer det på dörren. Det visar sig att Radler lever dubbelliv i Västberlin med en annan kvinna.
Agentlivet är inte glamouröst, i synnerhet inte om man företräder en diktatur. Det bränner till i dokumentären när Stasiexperten Helmut Müller Enbergs konstaterar att skådespelare ska stå på scen i 90 minuter. Stasiagenter spelar dygnet runt. I Radlers fall i 25 år.
Men når innebörden fram? Att i över 200 000 timmar leva dubbelliv, ljuga för de som är nära?

Stasiofficerarna var psykologiskt skickliga och hade en förkärlek för mänskliga svagheter och faderlösa. De bygger upp sin agent genom att agera fadersgestalt. Det är synd att säpo har avböjt att medverka i filmen. Deras röst hade behövts.
En del beskriver Radler som bildad och belevad. Andra ömmar för honom när han kommer till Lund. Flera kvinnor blir svarta i blicken när namnet kommer på tal. Dubbellivet ligger på flera plan.
Hans engagemang för Moderaterna i Lund i mitten på 80-talet förvånade, men Radler ursäktade det med att fruns familj tillhörde partiet. Men ett politiskt engagemang kunde ej ske på agentens egna bevåg utan var en del av Stasis medvetna strategi. En legend höjd över varje misstanke skulle byggas för att komma nära det Stasi var ute efter. Teologen, prästen och den konservative politikern blir därmed logisk för den åsiktsagent Radler var.
Törnvall söker försoning och förklaring. I slutscenerna får han äntligen tala med Radler. Det blir en obehaglig lektion i en Stasiagents psyke. Törnvall läxas upp för att han ställer upp i media utan att fråga Radler.
– Jag är besviken på dig.
Självömkan och förnekelse, men också en skoningslöshet. Törnvall görs till en olydig pojke. Radler talar om sina ”eventuella fel” för 50 år sedan.
Men Radler var en flitig agent i ett kvarts sekel. Hans band med Stasi bröts först i och med murens fall.
Frågan kvarstår. Vad gjorde du i Lund under flera årtionden, Aleksander?