Kultur

Min mardröm – några människors verklighet

Foto: Caroline Stenbäck
Artikel Kultur och Nöje På fredagskvällen såg jag premiärföreställningen av Malmökoden - instruktionsbok till parallellsamhället med Teater InterAkt.

På fredagskvällen såg jag premiärföreställningen av Malmökoden - instruktionsbok till parallellsamhället med Teater InterAkt. En bärande tanke i föreställningen är att synliggöra de papperslösa individerna. Flera av aktörerna på scenen har tidigare levt som papperslösa. Redan i inledningen blir det oerhört konkret. Vi får möta José Peerelanga, som berättar om en trafikolycka på Amiralsgatan.

Hur han blev påkörd av en bilist som körde mot rött. Blödande och illa tilltygad tvingades José tacka nej till ambulanspersonalens erbjudande om att få sjukhusvård. Han vågade inte eftersom risken fanns att polisen skulle bli inblandad. En ren mardrömssituation eller hur? Redan där är jag som åskådare starkt berörd. Och föreställningen håller det fasta greppet om publiken genomgående. Vi får möta en rad individer som alla delat erfarenheten av att leva i ständig skräck för att förpassas ut ur landet och att inte kunna leva ett normalt liv. Till detta kommer att de behandlats som brottslingar trots att de inte gjort sig skyldiga till någon brottslig handling. Det är en ytterst nyansrik föreställning där många röster kommer till tals och på flera språk dessutom. Hur tänker de poliser, socialsekreterare och tjänstemän som arbetar med asylärenden? Den frågan får inte bara ett utan flera svar i Malmökoden. Tack vare ett grundligt researcharbete i form av intervjuer och enkäter har Cecilia Nkolina skrivit in autentiska röster i manuset. Skådespelarna på scenen gestaltar handläggares och polisers syn på den egna yrkesrollen.

Hur kluvna de kan vara inför arbetsuppgifterna och mötet med en människa som de vill hjälpa men där system och regelverk får vissa av dem att känna sig som kuggar i ett maskineri. Därmed infinner sig en annan fråga, nämligen den om individens ansvar och handlingsutrymme. Så många frågor och så många svar. När det hela är över bär jag dem med mig. Kvar dröjer också minnesbilder av alla de ansikten jag sett och blickar som jag mött under föreställningen. Det är en viktig detalj, det där med blicken. Genom att se en medmänniska i ögonen sker ett möte som omöjliggör fortsatt kollektiv anonymisering.

Malmökoden - instruktionsbok till parallellsamhället en föreställning som berör och därtill uppfordrar till handling. Jag hoppas att så många som möjligt ser den.

Mjuka

Erik Höglunds konstglas fängslar än i dag

Julia Nemell gillar Erik Höglunds humoristiska föremål. ”Sejdlarna Adam och Eva fick jag av min farmor, det var så jag började samla på hans saker”, säger hon.
Foto: Johan Nilsson/TT
Artikel Mjuka former, färg och bubblor utmärker Erik Höglunds glas. Den folkkäre konstnären var nyskapande, och skulle ha fyllt 90 år i slutet av januari.
– Det märks på samlargrupper och auktioner på nätet att det finns ett intresse för hans saker i dag, säger samlaren Julia Nemell.

Alla som någon gång har besökt en välsorterad loppis eller auktionssajt har garanterat stött på Erik Höglunds glasföremål. Antingen hans tunga askkoppar i formpressat, färgat glas med figurer stämplade i botten eller hans maffiga brunfärgade skålar.

– Hans genomslag var enormt. I stort sett alla hade någon Höglund-pryl hemma under 1960-talet, säger Tullan Gunér, tidigare chef på Blekinge museum i Karlskrona.

Under sin tid där fick museet ta emot en stor samling av Erik Höglunds produktion.

– Donationen var helt oväntad men väldigt rolig för oss på museet, säger hon.

Stämplade sigill på glasen är ett av kännetecknen för Erik Höglund.
Stämplade sigill på glasen är ett av kännetecknen för Erik Höglund.
Foto: Johan Nilsson/TT

Erik Höglund började arbeta som formgivare på Boda glasbruk 1953, trots att han inte hade någon erfarenhet av glastillverkning. Han var 21 år och hade precis gått ut Konstfacks skulpturlinje när han anställdes av Bodas dåvarande chef Erik Rosén, som mer eller mindre gav honom fria händer. När Höglunds nyfikna skaparlust mötte glasblåsarnas tradition och yrkesskicklighet uppstod ett motstånd som resulterade i spännande konst.

– Det är klart att hans idéer utmanade de erfarna och yrkesstolta glasblåsarna vid bruket. Men det är signifikativt för hela hans konstnärskap. Han utmanade allt; sin omgivning, den goda smaken, sig själv – och konsten, säger Tullan Gunér.

Nästan allt hade en funktion samtidigt som det var vackert och laddat med humor och lekfullhet.

Men han hade också charm och en förmåga att entusiasmera hantverkarna att förverkliga hans galna infall. Som att skapa bubblor i glaset.

En kort stund innan glasmassan har fått tillräckligt hög temperatur uppstår små blåsor i massan. När Erik Höglund såg det ville han behålla den effekten i det färdiga glaset. För att lyckas tillsatte han potatis och sågspån i degeln. När det brann upp och förgasades bildades bubblor som stannade kvar. Senare utvecklade han tekniken genom att använda karborundumsand.

Julia Nemell gillar Erik Höglunds humoristiska föremål. ”Sejdlarna Adam och Eva fick jag av min farmor, det var så jag började samla på hans saker”, säger hon.
Julia Nemell gillar Erik Höglunds humoristiska föremål. ”Sejdlarna Adam och Eva fick jag av min farmor, det var så jag började samla på hans saker”, säger hon.
Foto: Johan Nilsson/TT

Att arbeta med färgat material var också udda. Grönt och brunt glas förknippades med enkelt bruksglas – och det var just en ölflaska som inspirerade honom, berättar Tullan Gunér.

– När han drack såg han hur solstrålarna bröts genom botten. Många av hans föremål är vackrast i motljus. Ljus och färg verkar ha fascinerat honom hela livet.

Samtidigt som han inspirerades av primitiv kultur och folklig glaskonst, återkommer också skulpturala, mänskliga former och stämplade sigill i form av ansikten och andra symboler i hans rika produktion.

Adam och Eva-sejdlarna pryds av nakna människofigurer.
Adam och Eva-sejdlarna pryds av nakna människofigurer.
Foto: Johan Nilsson/TT

1973 lämnade Erik Höglund Boda. Men han fortsatte att skapa, allt från järnsmide och bronsskulpturer till furumöbler och oljemålningar.

– Han vägrade skilja på fri konst och nyttokonst. Nästan allt hade en funktion samtidigt som det var vackert och laddat med humor och lekfullhet, säger Tullan Gunér.

Just humorn är det som gör att studenten Julia Nemell gillar Erik Höglund. Hon bor i Malmö, pluggar till webbutvecklare och hör med sina 30 år till den yngre publik som på senare tid har fått upp ögonen för konstnären.

Själv är hon svag för estetiken från 1960- och 1970-talen. Starka färger, roliga former och lite udda design tilltalar henne.

–  Allt som får mig att haja till och som är lite knäppt lockar mig. Sedan dras jag till allt som är murrigt, brunt och orange, säger hon och skrattar.

Första gången hon kom i kontakt med Erik Höglunds glas drabbades hon av den där speciella wow-känslan.

–  Jag var hemma hos min farmor och fick syn på några bruna sejdlar med nakna människofigurer präglade utanpå som dekoration. Jag hade aldrig sett något liknande, säger hon.

Erik Höglund var förtjust i färgat glas.
Erik Höglund var förtjust i färgat glas.
Foto: Johan Nilsson/TT

Hon fick de sex Adam och Eva-sejdlarna, och det blev starten på hennes lilla samling som har växt till ett 30-tal föremål.

–  Jag köper på mig grejer när de dyker upp på loppisar och auktioner.

Hennes stolthet – och också det dyraste föremålet i samlingen – är träpallen i form av en gris. Den köpte hon i en retoraffär i somras.

–  Den kostade 2 500 kronor, han som sålde var oprutbar. Men jag kunde inte låta bli och ångrar mig absolut inte.

En dröm vore att få tag i några av hans tidiga skålar med graverade människor utanpå, eller någon av de speglar i furu med reliefer av fåglar på sidorna som han också gjorde.

–  Jag älskar humorn i hans saker. Det lekfulla och fantasifulla uttrycket. Och att han var så produktiv. Det finns mycket för oss samlare.

Lisa Wallström/TT

'Jag köper på mig grejer när de dyker upp på loppisar och auktioner', säger studenten Julia Nemell, som samlar på Erik Höglunds alster.
"Jag köper på mig grejer när de dyker upp på loppisar och auktioner", säger studenten Julia Nemell, som samlar på Erik Höglunds alster.
Foto: Johan Nilsson/TT
Pallen heter Grisen och tillverkades i mitten och i slutet av 1960-talet.
Pallen heter Grisen och tillverkades i mitten och i slutet av 1960-talet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Tullan Gunér, tidigare chef på Blekinge museum.
Tullan Gunér, tidigare chef på Blekinge museum.
Foto: Privat
Julia Nemell.
Julia Nemell.
Foto: Johan Nilsson/TT
'I en tid när glas skulle vara absolut klart, sirligt och elegant skapade han rustika pjäser i färg', säger Tullan Gunér.
"I en tid när glas skulle vara absolut klart, sirligt och elegant skapade han rustika pjäser i färg", säger Tullan Gunér.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Typiska Höglund-pjäser

+ Glasmadamer. Flaskor i form av kvinnor med knäppta händer på magen och stämplade ansikten som ”kork”.

+ Skålar eller askkoppar i formpressat färgat glas med figurer stämplade i botten.

+ Pluntor/flaskor stämplade med sigill i form av djur och ansikten.

+ Skålar med rundade kanter i bubbligt, färgat glas.

+ Ljuskronor i smide med glashängen.

+ Bruksglas som servisen H40 från 1964.

+ Konstglas, ofta i form av flerfärgade tjurhuvuden.

+ Furumöbler, bland annat sängar, barnmöbler och speglar.

+ Skulpturer i smide, tegel och brons som Fiskarkvinnan i Karlskrona eller Kunskapens träd i Folkets Hus i Nybro.

Källa: ”Från Boda till New York – konstnären Erik Höglund” av Gunnel Holmér (Carlssons förlag, 1986).

Ljusstake med sigill i form av ett ansikte.
Ljusstake med sigill i form av ett ansikte.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Erik Höglund

Erik Höglund föddes i Karlskrona 1932. Mellan 1953 och 1973 arbetade hans som formgivare på Boda glasbruk där han skapade unika konst- och bruksföremål i glas.

Han arbetade även med smide, gjorde furumöbler samt skulpturer i keramik, sten, tegel och brons. Från tidigt 1950-tal till fram till sin död skapade han runt 150 verk för offentlig miljö.

Erik var pappa till sex barn och han använde ofta familjen som inspiration. Flera av hans skulpturer föreställer scener ur vardagen.

Erik Höglund dog i Stockholm 1998, endast 65 år gammal, efter många år av sviktande hälsa.

Källa: ”Från Boda till New York – konstnären Erik Höglund” av Gunnel Holmér (Carlssons förlag, 1986), Auctionet, Bukowskis och Tullan Gunér.

Erik Höglund.
Erik Höglund.
Foto: Moder Sverige

FAKTA

Boda glasbruk

Bruket i Emmaboda kommun grundades 1864. Precis som många andra vid den här tiden fungerade det som ett litet samhälle i miniatyr. Här fanns ett jordbruk som försåg arbetarna med livsmedel och arbete under de perioder då glastillverkningen låg nere. Med tiden fanns allt från såg och verktygstillverkning till skola och sjukvård på bruket.

Källa: ”Från Boda till New York – konstnären Erik Höglund” av Gunnel Holmér (Carlssons förlag, 1986).

De rundade askfaten, liksom småflaskor och skålar i färgat glas är typiska för Erik Höglund.
De rundade askfaten, liksom småflaskor och skålar i färgat glas är typiska för Erik Höglund.
Foto: Johan Nilsson/TT

Mat

Potatis på olika språk

Billig, mättande, god och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang.
Foto: Christine Olsson/TT
Mat
Mat Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. I dag bjuder vi på potatisrätter från olika länder.

Det finns vissa råvaror som korsar alla gränser och uppskattas på väldigt många håll i världen. Dit hör den måhända simpla, men ack så användbara, potatisen.

De flesta länder har sina egna favoritvarianter på just potatis. Och så här års kanske det ekar en smula tomt i skattkistan och känns knepigt att få middagsbudgeten att gå ihop. Varför då inte gå loss på gammal hederlig potatis och hämta inspiration från internationella vinnande varianter? Billigt, mångsidigt och mättande, vilket språk man än pratar.

"De flesta länder har sina egna favoritvarianter på just potatis."
Billig, mättande, god och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang.
Billig, mättande, god och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang.
Foto: Christine Olsson/TT

Plugg, pärer, pantofflor eller potäter – kalla dem vad du vill. Men tillagas de med kärlek och omsorg kan dessa anspråkslösa små jordäpplen smaka precis hur gott som helst.

I dag är potatis den mest odlade kulturväxten i världen. Visste du till exempel att det finns över 2 500 sorter och med andra ord all anledning att hitta din egen älsklingsart? Detta oavsett hur du väljer att tillaga den.

Det finns över 2 500 sorters potatis i världen. Varför inte hitta din favorit.
Det finns över 2 500 sorters potatis i världen. Varför inte hitta din favorit.
Foto: Christine Olsson/TT

I dessa kolhydratskygga tider är det många som hoppar över just potatisen. Men faktum är att denna lilla oansenliga knöl är fullproppad med nyttigheter, såsom vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du dessutom i dig ett gäng värdefulla antioxidanter.

Tillbehören väljer du sedan efter plånbok och palett. Eller också nöjer du dig helt enkelt med att frossa i potatis på längden och tvären, på spanska, grekiska eller nederländska. För att kanske sedan resa vidare genom resten av jordklotets smakrika potatisland.

Mia Gahne/TT

FAKTA

Patatas bravas – stark potatis

4 portioner, 1 timme

Spaniens bästa potatisrätt. Det här är så gott att man smäller av. Jag lovar.

500 g fast potatis

cirka 1 1/2 dl olivolja

1 1/2 dl neutral olja, till exempel solrosolja

1 gul lök, finhackad

1 röd chili, finhackad

1 krm cayennepeppar

1 burk krossade tomater, à 400 g

1/2 tsk strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk rökt paprikapulver

2 msk sherryvinäger

1 ägg, rumstempererat

1 vitlöksklyfta, riven

flingsalt

2 msk finskuren gräslök eller bladpersilja

Gör så här:

– 1. Värm ugnen till 200 grader.

– 2. Skala potatisen (om du vill, inte helt nödvändigt) och skär den i bitar, cirka 2 centimeter stora. Häll upp 2 msk olivolja på en plåt och ställ in i ugnen i 5 minuter. Vänd potatisbitarna i den heta oljan och ugnsstek sedan i cirka 45 minuter eller tills de får fin yta och är genomstekta.

– 3. Gör tomatsåsen: Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i chili och cayenne och låt fräsa med någon minut, tillsätt sedan tomater, socker, salt och rökt paprikapulver. Blanda väl, sänk värmen och låt puttra sakta i cirka 20 minuter. Ta bort från värmen och rör ner 1 msk vinäger. Smaka av.

– 4. Gör aiolin: Knäck ägget i en skål eller liten matberedare. Tillsätt vitlök och 1 msk vinäger. Häll sedan i 1 msk neutral olja och mixa eller vispa. Fortsätt tillsätta resten av den neutrala oljan, lite i taget under ständig omrörning. Övergå sedan till så mycket olivolja som krävs för att få en lagom tjock majonnäs och tillsätt på samma vis. Smaka av.

– 5. Strö flingsalt över potatisen.

– 6. Häll upp tomatsåsen på ett fat, fördela potatisen ovanpå och toppa med aiolin. Strö över gräslök eller persilja och servera. Doppa potatisen i de båda såserna och njut!

FAKTA

Patates sto fourno – potatis i ugn

4–6 portioner, 45 minuter

Grekisk ugnsstekt potatis med smak av oregano och citron. Gudomligt gott!

1 kg delikatesspotatis

1 dl olivolja

1 dl citronsaft

1–2 tsk torkad oregano

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 tsk sesamfrön

Gör så här:

– 1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna eller ugnsfast form. Häll över olivolja och citronsaft.

– 2. Strö över oregano, flingsalt och peppar. Blanda runt ordentligt.

– 3. Ugnsstek i cirka 25–30 minuter. Strö över sesamfrön och ställ in i ytterligare 4–5 minuter eller tills potatisen fått fin färg. Servera gärna till lammkotletter och tzatziki, men det är även gott till bara en sallad.

FAKTA

Andijviestamppot – potatisstomp med endiver

4 portioner, 45 minuter

När åt du holländsk mat senast? Det här är klassisk husmanskost från Nederländerna och lysande comfortfood.

800 g mjölig potatis

salt

140 g bacon, strimlat

smör

2 endiver, alternativt 1 huvud escarole- eller frisésallad

nymalen svartpeppar

eventuellt 1 skvätt vitvinsvinäger

Gör så här:

– 1. Skala potatisen och koka i saltat vatten.

– 2. Knaperstek baconet under tiden och lägg på hushållspapper, men spara stekfettet.

– 3. Låt potatisen rinna av ordentligt, häll tillbaka i kastrullen, sätt på lock och skaka ordentligt så att potatisen går sönder lite grand. Mosa lätt med potatisstöt, tillsätt stekfettet och en rejäl klick smör.

– 4. Grovhacka endiver eller sallad och blanda ner tillsammans med nästan allt bacon. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt vinäger. Om det verkar för torrt kan du tillsätta lite mjölk och/eller ytterligare en klick smör.

– 5. Toppa med lite extra bacon och eventuellt lite överbliven endive eller sallad. Rätten är god att äta som den är, men smakar även förträffligt till fisk, korv eller köttbullar.

Utrikes

Brittiska UD: Kreml planerar kupp i Ukraina

En ukrainsk soldat vid gränsen till länet Donetsk. Arkivbild.
Foto: Andriy Dubchak/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien säger sig ha information om att Moskva överväger möjligheten att genomföra en kupp och installera en prorysk ledare i Ukraina.
Ryssland avfärdar uppgifterna som "nonsens", likaså mannen som pekas ut som tilltänkt ledare.

"Vi har information som indikerar att den ryska regeringen tittar på möjligheten att installera en ryssvänlig ledare i Kiev, medan man överväger om Ukraina ska invaderas och ockuperas", skriver det brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande sent på lördagskvällen.

Enligt britterna är det den tidigare ukrainske parlamentarikern Yevheniy Murayev som i första hand övervägs som potentiell kandidat.

Janukovytjs premiärminister

Murayev företräder ett mindre proryskt parti som inte lyckades klara spärren för att ta plats i parlamentet i 2019 års val.

När brittiska The Guardian konfronterar honom med uppgifterna blånekar han.

– Ni har gjort min kväll. Brittiska UD verkar förvirrat, säger han till tidningen, och hävdar att han inte ens har rätt att resa in i Ryssland.

Ytterligare ett antal namn nämns i kommunikén, bland dessa den tidigare premiärministern Mykola Azarov. Han hade posten som premiärminister när Viktor Janukovytj var Ukrainas president. Båda flydde till Ryssland i samband med protesterna och upproret 2014.

Det framgår inte i informationen från Storbritannien på vilket sätt Moskva tänker sig installera en ryssvänlig regering.

Påståendena från London är baserade på underrättelseinformation och några bevis presenteras inte. Men det är enligt brittiska medier, exempelvis BBC, ovanligt att brittiska UD namnger personer på det sätt som gjorts denna gång.

"Inblick i tänkandet"

Den brittiska utrikesministern Liz Truss konstaterar också att "informationen belyser i vilken omfattning den ryska aktiviteten är ägnad åt att undergräva Ukraina och den ger en inblick i Kremls tänkande".

Det ryska utrikesdepartementet avfärdar uppgifterna som "desinformation" och "nonsens".

Det säkerhetspolitiska läget i Europa ses av många bedömare som det sämsta på årtionden. Ryssland har mobiliserat tiotusentals, enligt vissa uppgifter över hundra tusen, soldater vid Ukrainas gräns, och avkrävt USA och Nato en rad säkerhetsgarantier och löften om stopp för att fler länder ansluter sig till försvarsalliansen – krav som västmakterna avfärdar som fullständigt orimliga.

Moskva å sin sida hävdar att Ryssland är offer för omvärldens aggressioner.

FAKTA

Bakgrund: Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

FAKTA

Fakta: Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

* Utesluta att Ukraina eller andra länder ansluter sig till Nato.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte starta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Utrikes

Fransk äventyrare hittad död på Atlanten

Jean-Jacques Savin poserar i sin roddbåt i maj 2021. Arkivbild.
Foto: Philippe Lopez/AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Jean-Jacques Savin, en 75-årig fransk äventyrare, har hittats död utanför Azorerna. Den tidigare fallskärmsjägaren och triatleten gav sig av från södra Portugal den 1 januari för att korsa Atlanten i en specialbyggd roddbåt.

Natten mellan torsdag och fredag avfyrade han två nödraketer. På fredagen hittades han uppochnedvända roddbåt och på lördagen kunde den portugisiska kustbevakningen skicka ner dykare som hittade Savins kropp i båten.

Redan 2019 korsade Savin Atlanten, då i en specialbyggd tunna. Den 127 dagar långa strapatsen följdes av tusentals i sociala meder. Nu hoppades han än en gång att ta sig till Karibien, den här gången i en åtta meter lång roddbåt.

Savin fyllde förra veckan 75 ombord på båten. För att fira hade han tagit med sig sin mandolin, gåslever och champagne, skriver T he Guardian.

– Jag åker på semester på havet, sade han innan han åkte.

– Jag ror åtta timmar om dagen och när vinden blåser för hårt stänger jag in mig.

Inrikes

Två gripna för mordförsök i Sundbyberg

Två män greps i natt, misstänkta för mordförsök i Sundbyberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män greps i natt i en lägenhet i Sundbyberg misstänkta för mordförsök. Strax före midnatt fick polisen larm om ett pågående brott i bostaden. När polisen kom dit påträffades en man med förmodade knivskador.

– Han var allvarligt skadad och fördes med ambulans till sjukhus, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

De två gripna männen, som nu ska förhöras, ska ha befunnit sig i lägenheten när brottet begicks. Under förmiddagen ska en åklagare ta ställning till om de misstänkta ska anhållas eller försättas på fri fot.

Lägenheten är avspärrad och en brottsplatsundersökning ska genomföras av kriminaltekniker under förmiddagen.

De inblandade personerna är enligt polisen i "yngre medelåldern".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Sport

Slog ut Zverev – ställs mot Nadal

Denis Shapovalov är vidare i Australian Open.
Foto: Hamish Blair/AP/TT
Sport
Sport Tredjeseedade Alexander Zverev, Tyskland, har spelat färdigt i Australian Open. I fjärde omgången blev Denis Shapovalov för svår.

Kanadensaren, seedad som nummer 14, slog Zverev i tre raka set (6–3, 7–6, 6–3) och möter nu Rafael Nadal från Spanien i kvartsfinal i Melbourne.

Världsfemman Nadal gick vidare genom seger över fransmannen Adrian Mannarino i tre raka set (7–6, 6–2, 6–2).

Roger Federer är den som flest gånger tagit sig till kvartsfinal i Australian Open men Nadal ligger nu på en delad andraplats i den tabellen.

Nadal står i nuläget på 20 grand slam-titlar – lika många som Roger Federer och Novak Djokovic, som båda är borta från turneringen. Därmed har Nadal chansen att i Melbourne bli den förste att ta en historisk 21:a grand slam-titel.

Spanjoren Rafael Nadal besegrade fransmannen Adrian Mannarino.
Spanjoren Rafael Nadal besegrade fransmannen Adrian Mannarino.
Foto: Simon Baker/AP/TT

Inrikes

Inga tecken på brott efter Norrtäljedöda

Inget som tyder på brott efter att två män hittades döda i Norrtälje. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män, 65 och 80 år gamla, hittades under lördagen döda i en bostad i Norrtälje. Eftersom omständigheterna kring dödsfallen var oklara inleddes en förundersökning om mord.

Efter att ha genomfört teknisk undersökning och förhör med boende i fastigheten har misstankarna om att ett brott begåtts inte stärkts, enligt polisen.

– Det finns ingenting i materialet som har framkommit som stärker misstankarna om att ett brott har begåtts, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

Det finns ingen person som misstänks för något brott i samband med dödsfallen och polisen inväntar nu den rättsmedicinska undersökningen för att få klarhet i vad som hänt.

Skåne

Fick långtidscovid klassad som arbetsskada

En undersköterska som jobbat med covidsjuka inom omsorgen har fått arbetsskadeersättning efter att ha drabbats av långtidscovid. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Kävlinge En undersköterska i Kävlinge som arbetat med covidsjuka inom omsorgen och drabbats av långtidscovid har beviljats ersättning från arbetsskadeförsäkringen, rapporterar SVT Skåne.

I december 2020 insjuknade kvinnan i covid-19. Det yttrade sig som en kraftigare förkylning, men efteråt kom andra problem såsom trötthet, huvudvärk och en känsla av att ha influensa i kroppen, berättar kvinnan för SVT.

Kvinnan har ännu drygt ett år senare inte blivit bättre och dessutom har hjärntrötthet tillstött, vilket gör att hon inte längre klarar vardagen.

– Det är som att man är dement, det känns som hjärnan bara går på halvfart, säger hon.

Kvinna har nu fått sin långtidscovid klassad som arbetsskada, efter att ha gjort en arbetsskadeanmälan, och har fått 50 000 kronor i ersättning från Afa försäkring.

– Det är ett plåster på såret, men jag hade mycket hellre varit frisk, säger hon.

FAKTA

Fakta: Rätt till ersättning för covid-19

Det är fastställt att covid-19 är en sådan smittsam sjukdom som kan godkännas som en arbetsskada enligt förordning om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd och därmed omfattas av arbetsskadeförsäkringar.

De som kan ha rätt till ersättning vid smittsam sjukdom är anställda vid ett laboratorium, inom sjukvården eller anställd i annat arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar smittförande person.

För att Afa Försäkring ska kunna pröva rätt till ersättning krävs att skadan kvarstår efter 180 dagar.

Källa: Afa försäkring

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL