Familjen Sielski hade inte kunnat drömma om all den uppmärksamhet som guldföremålet lett till. Foto: Aline Lessner
Maja Sielski tog med guldplattan till skolan och uppmanades av fröken att kontakta ett museum.

Skolarbete ledde till unikt guldfynd

– Jag tog med den till skolan och fröken tyckte att vi skulle vända oss till ett museum, berättar Maja som går i femman på Tingdammsskolan i Oxie.
Pappa Tomasz Sielski har bland annat haft kontakt med Kungliga Myntkabinettet, som tillhör Statens historiska museer, men fått besked om att det inte rör sig om ett mynt. Han har sedan gjort en del andra förfrågningar och när han berättade om guldföremålet på olika sociala forum blev uppmärksamheten stor.

– Det har kommit kommentarer från flera länder, av både proffs och amatörer, men bedömningarna är väldigt olika, allt från 900-tal eller 1600-tal till att det skulle vara ett fantasiföremål, berättar Tomasz Sielski.
När arkeologen och museimannen Sven Rosborn skrivit en kommentar beslöt sig Tomasz Sielski för att ta kontakt med honom.

– Jag tyckte det bra med någon som kommer härifrån, säger han.
De träffades och Tomasz Sielski berättar att det kändes som om Sven Rosborn blev tagen när han fick se guldplattan.
När Skånskan pratar med Sven Rosborn är han märkbart uppspelt och beskriver föremålet som ”mycket spännande”.
Texten på guldplattan lyder i översättning ”Harald Gormsson, kung av Danmark, Skåne Jumne, staden Oldenburg”.

Det handlar alltså om Harald Blåtand som dog omkring 986 i närheten av Wollin i Pommern i nuvarande Polen. Ön och staden Wollin kallades Jumne av vikingarna.
– Kanske har guldplattan lagts i kistan tillsammans med den döde kungen, säger Sven Rosborn.
Samtidigt betonar han att det är oerhört viktigt att vara källkritisk och att uppgifter från den här tiden ska hanteras ytterst försiktigt, särskilt som det inte finns någon dokumentation av omständigheterna kring när, var och hur föremålet hittades.
Det Tomasz Sielski känner till om föremålets bakgrund passar i alla fall ihop med platsen.

– Det ska ha hittats 1840 i samband med att en gammal kyrka revs i närheten av Wollin och sedan förvarats av präster i trakten, berättar han.


Till hans släkt ska det ha kommit efter andra världskriget i samband med deportationen av tyskar från de områden som då blev polska:
– Min farfars bror var befälhavare i samband med gränsjusteringarna och människor som ville till den amerikanska zonen överlämnade en del föremål.
En stor del av familjen tog sig till Sverige på 1980-talet och hans farmor fick med sig en del mindre föremål som hon ansåg vara av värde.

– Hon gick bort tidigare i år och då fick vi lådan med en väldig massa knappar men också guldplattan och en del silverföremål som vi försöker ta reda på mer om, förklarar Tomasz Sielski.
Han påpekar att inget av föremålen nu förvaras hemma utan har flyttats till en säkrare plats.
– Det ska verkligen bli spännande att se om vi kan få reda på mer om guldplattan, men det dröjer nog ett tag, säger han. Själv skulle jag gärna se att den hamnade på Historiska museet i Lund, men det kan ju komma anspråk både från Polen och Danmark.

Maja berättar att det också är många i hennes skola som är nyfikna.
Mamma Ewa är däremot nästan orolig över all uppmärksamhet som familjen plötsligt fått:
– Det var inget vi väntat oss och det händer nya saker hela tiden.

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...