Maria Naidus föreställning The life and times of Ms Karen Henderson hade urpremiär på Palladium i torsdags kväll. Foto: Imre Zsibrik

Berättelse utan sanning

Maria Naidu berättar historien om en kvinna vars historia var så lik hennes egen att hon inte kunde låta bli att vilja undersöka henne närmare. Det mötet får publiken följa via en berättarröst genom hela föreställningen.
The life and times … har arbetats fram av Naidu vid residens och arbetsperioder i London, Köpenhamn, Bangalore, Malmö och Santa Fe och den har nog i större eller mindre utsträckning präglats av de städerna.
Inte minst i ljudbilden. Ljudmattan som sköljer över publiken är intensiv och komplex. Tillsammans med berättelsen om Ms Karen Henderson ryms andra människors röster, instruktioner, ljudet av regn, ettriga tutor i tät biltrafik och mycket mer. Bland annat intromusiken till Sommar i P1 och klassiska frågor lånade från tv-programmet Inside the actors studio.
Bakom pseudonymen Tom, Dick & Harry står Maria Naidu själv, så hon står även för ljudbilden och scenografin.

Om ljudet är överskott på intryck som gärna tar över, så är dansen det sammanhållande kittet. Med sina rörelser blir Naidu en förlängning av historien som ljuden skapar, oavsett om det är ord, bollywoodmusik eller disco.
Samtidigt är hon en unik karaktär i sina illgröna kläder och den illröda peruken som hon byter ut med jämna mellanrum.
The life and times … är ett lapptäcke av rörelser, ljud och ett fyrverkeri av ljus. Den påminner om en pusseldeckare där alla bitar verkar kunna leda fram till ett svar på en gåta. Det hela görs med en glimt i ögat, men i grunden finns en genuin irritation över behovet att placera in alla människor i fack utifrån ursprung.
När historiens kärna verkar vara inom räckhåll dränks den i andra ljud. Vad som är sanning och vad som är påhittat i denna autofiktiva berättelse är omöjligt att vara säker på.
Det enda du kan veta med absolut säkerhet är att inget är vad det verkar vara.

Fotnot: The life and times … spelas även den 14/11 samt 17-18/11 på Palladium