Malmöartisten Noely Gray håller som bäst på att jobba på sitt första album.Men redan nu har en miljon lyssnare hört henne på Spotify. Foto: Yvonne Erlandsson

Nytänd stjärna spås en lysande framtid

Noely Gray är en kommande stjärna, spår Fredrik Andersson på Cardiac Records i Ystad. Han fick upp öronen för den snart 19-åriga sångerskan när hon skulle sjunga upp för en vinjett till ett tv-program.
– Det var ganska sent, han hade lyssnat på och spelat in många och jag tyckte han såg trött ut, berättar Shirin. Men när jag satte igång såg jag att hans ansikte sken upp. Och jag blev jätteglad.
En tid efteråt sökte Fredrik upp den unga sångerskan och erbjöd henne ett skivkontrakt.
– Han sa att han aldrig tidigare hade hört en sådan röst, o-popig och unik, myser Shirin, som strax därpå fick hjälp att hitta sitt artistnamn.
Och nu är det Noely Gray som gäller i officiella sammanhang.
Kanske tränade hon upp sina speciella stämband när hon var liten. Som barn sjöng hon nämligen lite udda saker.
– Jag kan inte säga att sången låg i blodet. Jag brukade gå runt och härma vissa delar av låtar eller instrument. Eller andra människor. Jag använde stämbanden på ett sätt som nog var ganska irriterande för andra, haha.
I tonåren började hon glida över till sång och på Rytmus-gymnasiet i Malmö blev hon säkrare på både sång och låtskriveri.
– Jag gick singer-songwriter-linjen och min lärare Malin Övrell betydde oerhört mycket för min utveckling.
Noely Grays första album kommer nästa sommar.
– Det ska vara rått, ärligt, dramatiskt och souligt. Och det kommer att vara en reflektion av musiken jag lyssnat på i mitt liv.
Det blir också personliga låtar, lovar artisten, som själv skriver allt sitt material.
– Det som inspirerar mig textmässigt är relationen mellan två individer. När den är bra eller när den är dålig och hur den kan vända 180 grader på en minut. Man kan säga att jag sysslar med självterapi, haha, det blir billigare än vanlig. Men vem gillar inte en bra kärlekslåt?
Redan nu är Noely Gray högaktuell och mycket lyssnad på. Hon gästar nämligen John De Sohn på två låtar, Creedence och Far from home. John De Sohn är ett hett namn, en DJ som producerar egna hits och gör tunga remixer. Samarbetet De Sohn/Gray har bland annat fått en miljon lyssningar bara på Spotify.
John De Sohn heter egentligen Björn Johnsson och kommer från Ystad.
– Det var han som valde mig, han kontaktade Fredrik och frågade. Och det kändes häftigt att få frågan. Jag tycker att han är en av de bästa i sin genre och det lockade mig. Jag är fascinerad av det Björn gör, det är ett riktigt hantverk och han lägger mycket värde i minsta detalj.

Nu får Noely Grays karriär alltså en raketstart med hjälp av stjärnan från Ystad.
– Ja, jag hoppas det. Och jag längtar efter att få släppa mina egna låtar. Hittills har vi tre nästan klara, säger den blivande stjärnan.