Personligt

Spännande resa från Skåne till Arktis – och tillbaka

Vonna Svantesseons eget liv ligger bitvis till grund för debutromanen
Artikel Personligt - Ja, jag var likadan som barn som jag är nu.

- Ja, jag var likadan som barn som jag är nu. En vemodig och rastlös drömmare.Hon föddes i göingska Tyringe, där hon helst hängde med killarna, drömde om att spela hockey (”men det gick ju inte för en tös”) och grävde ner sig i berättelser om Nordamerikas urbefolkning.- Det var något med deras stora kunskap om naturen som fångade mig, tror jag. Och med friheten i deras sätt att leva.Att hon skulle bli tandläkare var inget hon anade när hon slutade nian och valde att skippa gymnasiet till förmån för diverse ströjobb.Hon blev mamma redan som 19-åring. ”Väldigt enkelt” är formuleringen hon väljer när hon ska sammanfatta den upplevelsen.- Det var i den vevan som jag och min man började hoppa fallskärm. Vi hade en riktigt härlig tillvaro på klubben i Rinkaby, där vår lilla dotter hade massor av entusiastiska ”extraföräldrar”.Ungefär samtidigt kom hon på att det var läkare eller tandläkare hon ville bli. - Jag hade alltid gillat biologi, jag tror att det var därför.Hon läste in nödvändig kompetens på kvällstid och jobbade ett tag på patologen på Värnhems sjukhus medan hon funderade sig fram till huruvida hon skulle satsa på tandlagning eller medicin i allmänhet.- Att jag slutligen valde tandläkare berodde dels på arbetstiderna, dels på att det var betydligt lättare att få tandläkarjobb än läkarjobb utanför de större städerna.Sin första tjänst hade hon i Oxie, på bekvämt avstånd från Hjärup där familjen bodde. Jobb nummer två var något längre bort - i Dalarna. Hennes 14-åriga dotter valde att bo kvar i Skåne med sin pappa när Vonna Svantesson flyttade upp.- Det var lite kontroversiellt förstås, med en mamma som flyttade ifrån sitt barn, men vi lyckades bevara en nära kontakt.Vonna Svantessons bostad i Dalarna låg ”mitt ute i vildmarken, med björnen runt knuten” vilket passade henne riktigt bra. Eftersom tandläkarvikariaten droppade in med tämligen ojämna mellanrum (”jag fick faktiskt ett erbjudande om ett fast jobb i Sälen, men det var alldeles för långt att köra”) började hon i stället att hitta alternativa försörjningssätt, med just vildmarken som utgångspunkt. Hon arrangerade kanotburen bäversafari, jobbade som fiskeguide och fjällvärdinna, samt startade ett litet skinnhantverksföretag tillsammans med en vän.- Ett sammelsurium, får man nog säga. Men så fick det bli, eftersom jag ville bo kvar i bygden.Efter några års paus från tandläkaryrket kände hon emellertid att det började bli dags att komma tillbaka. Så hon sökte jobb - på Grönland och i de arktiska delarna av Nordnorge. Varifrån får man en sådan idé? Hon svarar med en allvarsam skakning på huvudet.- Det var inte en idé. Det var något som fanns inom mig. En längtan efter att komma nära gränsen. Det är sådan jag är. Om det ska vara så ska det vara. Med marginal. Kanske finns det någon sorts koppling till barndomen och indianerna och drömmen om the frontier, jag vet inte.Hon fick ett vikariat i den lilla fiskebyn Öksfjord i Vest-Finnmark, i den del av Norge som ligger norr om nordligaste Sverige. Ögonen lyser när hon berättar om hur det var att komma dit.- Det var härligt. De har en helt annan kultur. Ett väldigt öppet samhälle. Jag blev hembjuden till folk hela tiden, de är verkligen gästfria. Och naturen. Den är fantastisk. Fjäll var jag ju van vid, men här var det både fjäll och hav.Hon jobbade några år som tandläkare i Öksfjord, veckopendlade därefter under en period till ett tandläkarjobb lite längre söderut, i Troms fylke, fick sedan jobb i Öksfjord igen, varpå hon flyttade med sin dåvarande man ännu ett snäpp norrut, till Honningsvåg, där han utbildade sig till sjökapten.- Det är en lite större genomströmning av folk i Honningsvåg än i Öksfjord, lite mer blandat, men också en väldigt god stämning.Men 2009, efter 14 år i Norge, valde hon ändå att flytta hem till Skåne. Hon och hennes man hade gått skilda vägar, hon ville komma närmare sitt första lilla barnbarn, och så var det det där med vemodet.- Ja, jag har så mycket vemod i mig. Jag tror att det är därför jag kastar mig in i nya saker hela tiden. För att döva det.Så nu bor hon i Höör, nära dottern och barnbarnen men långt från både hav och fjäll.- Jag har en fin marklägenhet, och ser både skogen och en liten tjärn. Jag kan inte klaga. Men det känns lite instängt. Visst saknar jag Norge. Att kunna ge sig ut och ströva på fjället och inte möta en människa. Och ljuset, ja, på sommaren, förstås, men faktiskt även på vintern. Snön lyser upp så mycket, och det är massor med norrsken. Plus att fjordarna aldrig fryser igen, vilket betyder att månen och alla stjärnorna kan spegla sig i vattnet. Det är underbart.Under åren i Skåne har yrkeskarriären bytt riktning än en gång. Problem med bland annat rygg och högerarm (”väldigt typiska arbetsskador hos en tandläkare”) gör det svårt att jobba, men i stället har hon läst in en magisterexamen i kreativt skrivande i Lund, och författat sin första roman som snart släpps på Lo Söllgårds förlag. ”Bukar och fenor”, om en kvinnlig tandläkares passionerade kärlekshistoria med en betydligt yngre man i ett nordnorskt fiskeläge, har uppenbara likheter med hennes eget liv.- Visst finns det paralleller. Det är ju så man gör. Plockar från sitt eget liv och från saker som vänner berättat. Men det är en helt fiktiv historia.Lite nervöst är det förstås, att låta berättelsen möta offentlighetens ljus.- Det är pirrigt. Visst funderar jag lite på eventuella recensioner. Men jag skriver ju först och främst för min egen skull. Så jag hoppas att jag inte ska ta eventuell kritik för personligt. En genomsnittlig debutroman säljer mellan 500 och 700 exemplar. Om jag hamnar där någonstans så blir jag mycket nöjd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migranter räddade ur Engelska kanalen

En båt med migranter anländer i närheten av brittiska Dover efter att ha tagit sig över Engelska kanalen från Frankrike. Arkivbild från 2020.
Foto: Gareth Fuller/AP/TT
Utrikes
Utrikes

71 personer plockades under tisdagen upp ur båtar på väg från Frankrike till Storbritannien, uppger franska myndigheter. De har lämnats över till gränspolisen.

De senaste tre åren har antalet migranter som försöker korsa Engelska kanalen ökat markant, bara i oktober har över 200 personer räddats ur vattnet.

Försöken att ta sig över fortsätter trots varningar om farorna som det innebär. Vattnet mellan Frankrike och England är både strömt och kallt.

Franska myndigheter uppger att omkring 15 400 personer försökte sig på överfarten mellan den 1 januari och 31 augusti i år. Av dem har 3 500 räddats i nöd. Under 2020 var det omkring 9 500 personer som försökte korsa kanalen, att jämföra med 2 300 2019 och 600 2018.

Utrikes

Australien häver utreseförbud

Operahuset i Sydney – snart hoppas Australien kunna ta emot utländska besökare igen. Landet stängde sina gränser mot omvärlden i mars 2020. Arkivbild.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vaccinerade australier behöver inte längre söka tillstånd för att åka utomlands och landet förbereder sig för att kunna ta emot bland annat utländska studenter före årets slut, då man räknar med att nå målet på 80 procent dubbelvaccinerade nästa vecka.

– Den nationella planen fungerar, säger premiärminister Scott Morrison.

Enligt myndigheterna är nu mer än 74 procent av australier över 16 år fullvaccinerade och över 87 procent har fått en första dos.

Inrikes

Två gripna för grovt vapenbrott

Polisen larmades till en adress i Norrköping efter misstänkt skottlossning. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen larmades klockan 21.34 på tisdagskvällen till ett bostadsområde i Norrköping efter larm om smällar, skriver polisen på sin hemsida.

På plats kunde ingen skottlossning konstateras, men två personer greps misstänkta för grovt vapenbrott samt narkotikabrott.

Ett flertal personer kontrollerades vid gripandet, ingen uppges vara skadad.

Sport

Bowman avgår och Chicago bötfälls efter skandal

Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman avgår. Arkivbild.
Foto: Amr Alfiky/AP/TT
Sport
Sport NHL-klubben Chicagos general manager Stan Bowman avgår efter att en utredning om sexuella övergrepp av en assisterande tränare mot en spelare har presenterats.
– Rapporten är både besvärande och svår att läsa. Den talar för sig själv, säger Chicago Blackhawks vd Danny Wirtz vid en presskonferens, enligt ESPN.

Bowman och andra ledare i NHL-laget ska ha låtit bli att polisanmäla anklagelserna mot tränaren 2010, uppger AP.

– Spelaren förtjänar bättre från Blackhawks, säger Wirtz enligt The Athletic.

NHL bötfäller Chicago med 2 miljoner dollar, motsvarande cirka 17,2 miljoner kronor, för otillräckliga interna rutiner och för sent uppvaknande i frågan.

Kyle Davidson tar över som general manager tillfälligt tills hockeylaget hittat en ersättare för Bowman.

Bowman är förbundskapten för USA:s herrlandslag till OS i Peking om tre månader.

"För elva år sedan fick jag höra talas om ett potentiellt olämpligt beteende av en tränare som jag lämnade vidare till vd och ordförande. Först i år fick jag höra att det olämpliga beteendet handlade om en allvarlig anklagelse om sexuellt övergrepp. Jag litade på att mina överordnade hanterade ärendet omgående, jag beklagar att jag antog det", säger Bowman i ett skriftligt uttalande som har AP har tagit del av.

Blackhawks skriver i ett uttalande på sin webbplats att man sedan 2010 har utvecklat policies och handlingsplaner så att liknande händelser inte inte ska kunna upprepas.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktigheter om en stämning.

Ingela Ahlberg/TT

Ekonomi

Olagligt ta ut förseningsavgift för krediter

Kreditmarknadsbolaget Svea Ekonomi får inte längre ta ut förseningsavgifter. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Förseningsavgifter för konsumentkrediter bryter mot lagen. Det fastslår Patent- och marknadsdomstolen och går därmed på Konsumentombudsmannens (KO) linje.

I fjol stämdes Svea Ekonomi av KO, som hävdade att kreditföretaget bröt mot inkassokostnadslagen genom att ta ut förseningsavgifter för konsumentkrediter.

Domstolen delar KO:s uppfattning och förbjuder företaget att ta ut förseningsavgifter.

"Vi är nöjda att domstolen tar ställning för konsumenterna i denna fråga. Lagen syftar till att skydda konsumenten mot överdrivna krav på ersättning", säger Johanna Nyblom, processråd vid KO, enligt ett pressmeddelande.

När en konsument är sen med betalningen har bolagen ofta rätt att begära dröjsmålsränta och ta betalt för betalningspåminnelser och inkassobrev. Däremot finns inget stöd i lagen för att också ta ut förseningsavgifter.

"När företag lägger på förseningsavgift ovanpå det kompenserar sig bolaget på konsumenternas bekostnad på ett sätt som inte är förenligt med lagen", säger Johanna Nyblom

Nu vill KO att alla andra företag inom konsumentkreditbranschen följer domstolens förbud. Förbudet förknippas med ett vite på två miljoner kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sport

Svensk seger i hopplöst väder: "Speciellt"

Sverige vann med 2–0 mot Skottland.
Foto: Steve Welsh/TT
Sport
Sport Vädret var bedrövligt.
Fotbollsmatchen bara marginellt bättre.
Men två sena mål gav ändå svensk seger borta mot Skottland, 2–0.
– Försvarsspelet var oerhört bra, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Skottland har en spansk förbundskapten och det märks.

Det är tydligt att Pedro Martínez Losa vill införliva ett sydeuropeiskt kortpassningsspel i det skotska damlandslaget, och viljan och självförtroendet är redan på plats. Kunnandet är det fortfarande lite sämre med, och det kunde Sverige ha utnyttjat bättre även om det var svårt att spela boll på ett regnigt, ruskigt och väldigt blåsigt St Mirren Park på tisdagskvällen.

– Det var speciellt. Det var svårt att veta om det var medvind eller motvind och när det skulle blåsa till. Man hade kunnat önska bättre förutsättningar men det är som det är, säger backen Emma Berglund.

Ett reservbetonat svenskt lag – endast Filippa Angeldahl fanns med jämfört med startelvan i VM-kvalet mot Irland i torsdags – pressade som vanligt högt och hårt, och det ledde till många skotska misstag i närheten av det egna straffområdet.

Efter första halvlek stod det ändå 0–0 trots ett par klara svenska chanser som kom till av felpassningar från hemmalaget.

Avstyrt på mållinjen

Allra närmast var Madelen Janogy i slutminuterna av halvleken. Efter stor oreda runt målvakten Jenna Fife trillade bollen ner vid fötterna på Janogy som hade öppet mål. Men på mållinjen kastade sig Chelseastjärnan Erin Cuthbert fram och lyckades på något sätt styra undan bollen i sista stund.

Till andra halvlek gjorde Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson en förändring och den höll på att ge utdelning med ens. Johanna Rytting Kaneryd kom in till höger i anfallet i stället för Janogy, och 24-åringen satte sin prägel så fort domaren blåste i gång spelet. Först spelade hon fram Elin Rubensson som sånär fick dit bollen, och någon minut senare var det Rytting Kaneryd själv som såg ut att spräcka nollan.

Filippa Angeldahl serverade en utmärkt boll i djupet, Rytting Kaneryd kom fri och gjorde allt rätt när hon fräckt vände bort både målvakten Jenna Fife och backen Sophie Howard. Målet stod vidöppet, men Häckenyttern sköt utanför.

– Jag bränner mer eller mindre öppet mål. Men jag kände ändå att jag kom in bra, och fick övertag på min kant. Jag ville bara visa upp mig i dag och bara njuta och det kände jag att jag gjorde, säger Rytting Kaneryd.

Det redan dåliga vädret blev än sämre under andra halvlek, och det är förståeligt att skönspelet uteblev. Defensivt var Sverige dock precis lika starkt som vanligt. Trebackslinjen Nilla Fischer–Emma Kullberg–Emma Berglund släppte inte till något och så fortsatte det även när Fischer skadade sig och ersattes av Chelseas Magdalena Eriksson.

– Vinden påverkar en hel del. Men fortfarande var vårt försvarsspel oerhört bra, aggressivt och vi vann tillbaka bollen ofta och de skapar inte speciellt mycket under 90 minuter. Vi har en tydlighet i hur vi vill hindra motståndare från målchanser och bevisligen har vi något som fungerar bra, säger Peter Gerhardsson.

Framåt var det sämre ställt, och förutom Johanna Rytting Kaneryd var det dåligt med pigga offensiva initiativ för svensk del. För att råda bot på det satte Sverige in tre som kan det där med anfallsspel: Sofia Jakobsson, Hanna Bennison och Fridolina Rolfö.

Hittade krysset

Tre minuter senare, i den 72:a minuten, tog Sverige ledningen. Bennison drog upp anfallet, Rolfö var den som avslutade det.

Skottland försökte rensa undan bollen, men den hamnade i stället hos Barcelonaanfallaren, som kunde vända upp i favoritläget precis utanför straffområdet och avlossa sin vänsterkanon. Jenna Fife fick fingrarna på bollen, men kunde bara peta den ännu högre upp i krysset.

I slutminuterna utökade Sverige till slutresultatet 2–0, med god hjälp från skotska spelare. Sofia Jakobsson slog inlägget från vänster och Fife stod för en tavla när hon styrde bollen rakt på Sophie Howard och in i eget mål.

Om en månad samlas fotbollsdamerna nästa gång. Då väntar viktiga VM-kvalmatcher på hemmaplan, mot Finland i Göteborg den 25 november och mot Slovakien i Malmö fem dagar senare.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Giroud Milans hjälte – Zlatan hoppade in sent

Olivier Giroud nätade för Milan.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Sport
Sport

Olivier Giroud blev matchens enda målskytt när Milan hemmabesegrade Torino. Serie A-mötet på San Siro var knappt en kvart gammalt när en hörna nickskarvades till fransmannen som från nära håll stötte in 1–0.

– Jag tycker att vi gjorde en bra match. Allt var inte perfekt, men vi vann och det är det viktigaste, säger Giroud till Dazn, enligt sajten Football Italia.

Zlatan Ibrahimovic, som i lördags gjorde sin första match från start efter skada, fick börja på bänken den här gången. I 87:e minuten ersattes Giroud av den svenske fotbollsstjärnan, som inte hann uträtta något av värde under sina få minuter på planen.

Milan har 28 poäng efter tio matcher och toppar Serie A. Det är första gången på 67 år som Milan vinner nio av säsongens tio första matcher.

Utrikes

Dåd nordost om Bagdad krävde civila offer

Utrikes
Utrikes

Minst elva personer dödades och flera skadades när beväpnade gärningsmän på tisdagen attackerade en ort nordost om irakiska huvudstaden Bagdad. Gärningsmännen misstänks tillhöra terrorrörelsen IS, enligt irakiska myndigheter.

Attacken genomfördes i al-Rashad i provinsen Diyala. En majoritet av befolkningen i trakten är shiamuslimer.

Gärningsmännen var utrustade med automatvapen, uppger irakiska säkerhetskällor.

Attacken uppges ha genomförts sedan terrorgruppen först tagit två personer som gisslan och krävt lösen för dem. När lösesumman inte betalades ut, valde gärningsmännen att attackera och döda civila.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL