En djungelberättelse

Det var väldigt kul att bläddra i de där böckerna. Modiga äventyrare som trotsat stormiga hav, korsat öknar och begett sig långt in i djungeln, bara för vår skull! Jag vek ut kartor ur böckerna och såg hur vägen hade gått. Vackra teckningar avbildade de mest spännande ögonblicken under resan. Här fick man se när äventyraren bytte glaspärlor med den exotiska lokalbefolkningen. Det var säreget folk som bodde fruktansvärt långt borta. Vilken tur att hjälten klarade sig och återvände till oss med sina berättelser.

Onekligen trist att den sortens rafflande reseskildringar inte kan skrivas längre, nu när världen är upptäckt och fotograferad. Men för den som saknar fantasieggande berättelser om jättekonstiga människor som bor långt härifrån och lever helt annorlunda liv har en ny genre blommat upp: skildringar av sverigedemokraternas väljare.

Den tappraste insatsen på området måste vara den som nyligen utfördes av Aftonbladets reportrar. Sex skribenter fick det mest skrämmande uppdrag man kan ge en stockholmsjournalist i karriären. De skulle åka hem! Hem till kommuner där de tillbringat sina arma ungdomsår, eländiga hålor som de trott att de äntligen lämnat bakom sig. Men nu var de ute på ett viktigt uppdrag. Att ta reda på varför så många i den gamla djungelbyn har röstat på Sverigedemokraterna. Bilderna visade hur reportrarna med allvarlig min poserade bredvid skyltarna vid kommungränsen. Säffle. Falköping. Sölvesborg.

Har man läst en djungelberättelse har man läst alla. Förutsägbarheten är betydande. Detta drag går igen i vildmarksberättelserna om sverigedemokrater. Vilka förklaringar hittade man på dessa avlägsna orter? Att missnöje med invandringspolitiken driver väljare till Sverigedemokraterna kan alla räkna ut. Men SD-väljarna får ett karaktärsdrag till. Det är förvirrade väljare i ”småorts-Sverige” som har en ”känsla av att vara övergiven, inte sedd”. Ett upphittat typiskt väljarexemplar fotograferas och citeras när han säger att ”politikerna skiter i oss här ute”. Man bara väntar på att prillan ska spottas ut.

Det är fin dramatik som egentligen bara har ett problem, nämligen valresultatet. I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna 801 178 röster. Var bor de väljarna någonstans? Sorry. Orter som Säffle och Sölvesborg är i själva verket inte den typiska miljön. Istället hittar man flertalet, 59 procent, av SD-väljarna i fyra typer av kommuner: storstäder, större städer samt förortskommuner till storstäder och större städer. Det såg i stort sett likadant ut valet 2010.

Så trist! Hur kan det komma sig? Helt enkelt därför att det är där det bor folk. Nästan 67 procent av väljarna bor där och riksdagspartierna har sina största väljarbaser i eller nära de större städerna. SD kan nå skyhöga siffror på mindre orter, men eftersom de är små spelar de liten roll för valresultatet.

Istället för att åka hem till Sölvesborg skulle man fått en mer relevant bild genom att ta bussen till Solna eller Huddinge. Risken är att Sd-väljarna då inte skulle framstå som fullt lika exotiska.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×