Så här såg det ut när No Border Musical spelades på Bastionen i Malmö. Nu får de ensamkommande flyktingbarnen fortsätta att berätta på scenen. Foto: Amelie Herbertsson

Ensamma flyktingar får egen teatergrupp

Nina Norén är tillsammans med Sara Larsdotter konstnärlig ledare på Teater InterAkt i Malmö. De har under tre år tillsammans med Asylgruppen arbetat med ensamkommande unga flyktingar i Malmö. Detta resulterade bland annat i No Border Musical, som spelades 2012 för utsålda hus på Bastionen och på Unga Dramaten i Stockholm.
Genom Malmö Nya Community Teater fördjupar Teater Interakt sitt långsiktiga arbete med denna utsatta grupp. De har fått stöd för projektet av Svenska Postkodslotteriets kulturstiftelse.
Vad innebär begreppet Community teater?
– Det handlar om att man jobbar där man är, berättar egna berättelser, säger Nina Norén. Här handlar det om att lyfta fram de ensamkommande flyktingungdomarnas historier.
Teatergruppen har haft ett par möten och nu är det elva medverkande. De flesta är i asylprocessen, och har erfarenhet av hur det är att vara papperslös i staden.
– Vi jobbar för att fler ungdomar ska få veta att vi finns, speciellt unga kvinnor, säger Nina Norén. Det är många gånger svårare för dem att våga ta kontakt. Vi har tagit kontakt via olika föreningar och informationen går också mycket mun till mun.
Under arbetet med No Border Musical uttryckte flera ungdomar en önskan att fortsätta jobba med teater.
– Nu är det många i den nya gruppen som redan första dagen ger uttryck för att de vill jobba för en bättre värld, för rättvisa och för världens papperslösa, säger Nina Norén.
Några har också jobbat med teater tidigare. Det är många skratt när vi träffas, trots att många har sorgliga historier att berätta. Teatern fungerar på ett helande sätt.
Vårens föreställningar kommer att spelas på ovanliga ställen i staden, men redan den 21 november har Teater InterAkt urpremiär på Malmökoden – instruktionsbok till parallellsamhället på Bastionen.