Musica Vitae. Foto: Alexander Mahmoud

Dans som ett absolut konstverk

Tillsammans med danskonstnären Virpi Pahkinen har violinisten Fredrik Paulsson skapat verket Babushka! för stråkorkestern Musica Vitae. Temat är ryskt och ekon av musik av Lera Auerbach, Sofia Gubaidulina och även Beethovens Theme Russe ur Rasumovskijkvartetten ackompanjerar Virpi Pahkinen; det är hon som absolut står i förgrunden.
Jag har tyvärr för liten insikt i modern danskonst, har bara perifert tagit del av teorier och diskussioner; det vore därför övermaga att ge sig in i analys och kritik av Virpi Pahkinens konst och jag nöjer mig med att komma med den fåvitske åskådarens synpunkter. Jag har sett henne tidigare och blev även då fascinerad men såvitt jag kommer ihåg når hon nu ytterligare höjd i sin konst.
Hennes framträdande har drag av pantomim men hon berättar ingen historia, det är impressioner, flyktiga skeenden om ens det. Mer fulländad estetik, en dansens motsvarighet till Bachs partitor för violin, konst för konstens egen skull.Och vackert är det, nästan otroligt vackert; och frånvaron av explicita känslor skapar hos åskådaren en egen känslostorm, man blir helt betagen.

Virpi Pahkinens framträdande omramades av två andra ryska verk: Elegie och Polka av Dmitrij Sjostakovitj och Apollon Musagète av Igor Stravinsky. Sjostakovitj skrev Elegie och Polka 1931 för stråkkvartett.
Musica Vitae använde den större stråkorkesterns möjligheter till att skapa en bredare och mer detaljerad klangbild, romantisk, nästan snyftande i elegin och fräsch, elegant och mycket medryckande i polkan. Apollon Musagète skrev Stravinsky för Balletts Russes, den koreograferades av balettmästaren George Balanchine; verket hade premiär 1920. Det är typiskt för Stravinskys klassiska, ”objektiva” stil i den epoken, musiken passar formatmässigt Musica Vitae utmärkt eftersom den är skriven för stråkorkester, dock med större besättning.
Och – som vanligt – levererade Musica Vitae en utsökt tolkning, med stringens, musikalitet och utsökt orkesterklang. Föreställningen ingick i Music Around, som nu börjar närma sig halvtid. Men än återstår åtskilliga evenemang både i Malmö och i Köpenhamn och Helsingborg.