Mattias Carlsson tog med Skånskans fotograf till sin arbetsplats
25 meter upp i luften. Korgen hänger i en vajer i en lyftkran. Tegelstenarna
de inre från 1891

Sista skorstenen
rivs sten för sten

– Det här är definitivt den sista skorstenen. Det var den enda som fanns kvar, säger Nils-Erik Winther, ordförande i Harjager Härads hembygdsförening.
Glacéläderfabriken, Yllefabriken, Scan, Kävlinge Skofabrik, Väveriet, Kävlinge Cementgjuteri – och nu sockerbruket. Kävlinges tid som industrisamhällen har varit över sedan länge. Nu försvinner också spåren.

Under hösten påbörjas rivningen av den gamla Scanfabriken. Som en försmak av den plockas nu den sista stora tegelskorstenen i Kävlinge ner. Och det sker för hand med hjälp av kofot.
– Skorstenen är i för dåligt skick. Den skjuter ut stenar på vintern så att det går hål i taken på byggnaderna runt omkring, säger Jan Östlund, ägare till Håltagarna i Skåne AB som fått i uppdrag av ägarna Skånska Lantmännen att riva skorstenen.


De omkringliggande verksamheterna är också skälet till att skorstenen måste rivas för hand. En sprängning hade inte gått att genomföra på ett säkert sätt. Arbetet sker således på hög höjd. Jan Östlunds anställda började 50 meter upp i luften för tio dagar sedan. Därefter har de sakta arbetat sig nedåt – varv efter varv runt skorstenen.
– Det tar en dag, sedan vänjer man sig, säger Mattias Carlsson lugnt, innan han tar med sig Skånskans utsände 25 meter upp i luften.

När korgen, som hänger i en vajer från en gigantisk lyftkran, lyfter ovanför fabriksbyggnaderna tar den kraftiga vinden genast tag i den. När vi når toppen slår korgen emot skorstenen några gånger innan den hänger någorlunda stilla.
Skorstenen är byggd i två lager. När det äldsta började krackelera byggdes ett nytt utanpå det gamla och förstärktes med metallringar. Nu bräcks tegelstenarna loss en gång för alla och slängs ned i innandömet.
Sockerbruket i Kävlinge, grundat 1891, upphörde 1955 då potatisproducenten Solanum tog över. De stängde i sin tur 2010. I dag används bara lagerbyggnaderna, bland annat för att förvara potatis och socker.
Så sluts en cirkel i ett samhälles industriella historia.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×