Anders Vestergård

Musik för vanliga och vuxna barn

Uppföljaren, den svensk-franska långfilmen ”Sound of noise” möttes av stor uppskattning när den premiärvisades på filmfestivalen i Cannes 2010. Tidskriften indieWire kallade den ”en Bonnie och Clyde på trummor”, den fick flera utländska kritikerpris och i Sverige belönades den med en Guldbagge. Nu spelar Six Drummers live på Operaverkstan i en blandning mellan konsert och workshop. Den är främst avsedd för skolungdomar men även allmänheten har tillträde.

Det är en tvåtimmars föreställning som inleds med en kondenserad version av ”Music for one apartment…” där man enbart håller sig till köket, följt av en vad som på konstmusikspråk borde heta Sonat i tre satser för sex gummigrisar, därefter en interaktiv del där åskådarna i olika stationer får vara med och skapa ett verk som sedan spelas upp som avslutning.

Det blir otroligt nöjsamma två timmar. Elegant komik blandas med äkta musikalitet och en god portion stilla vansinne till en uppvisning som inte kan lämna någon oberörd. En fast, högst påtaglig, rytmbotten spetsas med klangbilder av de mest skilda slag. Att Six Drummers är virtuoser går inte att tvivla på, perfektionen är total både när det gäller att hantera ett set pukor eller få ljudet av en matberedare att komma på mikrosekunden rätt. Och deras minspel à la Buster Keaton ger en extra förstärkning av komiken.

Detta ska ju vara en föreställning riktad framför allt till barn och som vanligt när Operaverkstan är inblandad har man träffat mitt i prick. Publiken på torsdagen lyssnade koncentrerat, deltog med liv och lust i de interaktiva avsnitten och verkade ha lättare att acceptera de något udda klangerna än vad närvarande vuxna hade. Sedan kan man ju med viss förfäran undra vad som händer när barnen hemma ska skapa egen musik efter Six Drummers modell och kör ner elvispen i besticklådan.


×