Tony Johansson. Foto: Gunilla Wedding
Tony Johansson som debuterar som författare med thrillern Den tredje passageraren.

Thriller blev ny skrivutmaning

Tony Johansson är doktorande på institutionen för Ekonomisk historia vid Lunds Universitet och har också i många år skrivit socialdemokratiska ledare och krönikor för ett antal svenska tidningar, inklusive Skånska Dagbladet.

I nuläget skriver han för Västerbottens folkblad och Piteåtidningen. Innan han gav sig i kast med att skriva Den tredje passageraren var dock hans enda skönlitterära försök några noveller.

– Jag ville ha en utmaning, förklarar han, men den blev större än jag trodde. Intrigen var inget problem – den låg närmre ledarskriverierna. Det svåra var den litterära gestaltningen – att inte bara beskriva utan få läsarna att känna. Det var något helt annorlunda än vad jag var van vid.

Den tredje passageraren är en thriller, politisk thriller enligt förlaget men mer en spionthriller enligt Tony Johansson, som utspelar sig i Malmö, Landskrona och Stockholm 2001 och 2011.

Avstamp tas på en fiktiv skånsk tidning med centerpartistisk bakgrund och socialdemokratiska krönikörer. Där jobbar också skjutjärnsjournalisten Erik Larsson som tillsammans med praktikanten Karin Löfgren börjar gräva i vem som egentligen körde ihjäl en ökänd högerextremist i Landskrona.

Grävande leder dem i riktning mot ett hemligt vittne och drar in dem i en historia med förgreningar djupt inne i det politiska maktsfären och i det svenska underättelseväsendet.

Tony Johansson berättar att utgångspunkten för historien var hans egen moraliska indignation över den så kallade Egyptenaffären när svenska regeringen på begäran av USA utvisade de två egytierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery.

– Det är verkligen en fläck på Sveriges historia, säger han, och det blev utgångspunkten för min roman. Fast jag vet egentligen inte hur jag fick idén till själva storyn – det vävdes väl ihop.

Förutom att han skriver krönikor och ledare är Tony Johansson doktorand på Ekonomisk historia och skriver på en avhandling om uppgången i arbetslöshet i Västeuropa mellan 1970 och 1990. Romanen har han skrivit på kvällar och under föräldraledighet.

– Min avhandling skulle egentligen varit klar vid årsskiftet men det hann jag inte, konstaterar han. Och sedan skulle den blivit klar i våras men det blev den inte heller.
– Men, den kommer, säger han med adress till sin handledare på Lunds Universitet.

När Tony Johansson skrivit klart sin roman skickade han manuset till två förlag –varav det ena var Celanders som nu ger ut boken.
– Celanders var försiktigt positiva från början, berättar han, men det andra förlaget refuserade och råkade skicka med lektörsbrevet som motiverade refuseringen med att manuset inte höll litterärt. Lektörsbrevet gjorde Tony Johansson så nyfiken att han kontaktade förlaget och bad att få prata med lektören för att veta vad det var som inte höll.

Det visade sig att lektören var Per Axelsson som bland annat arbetat med Henning Mankell och Jan Myrdal att han kunde tänka sig att titta på manuset igen och komma med goda råd.

– Jag skrev om och skickade igen, berättar Tony Johansson. Efter två månader fick jag tillbaka det med konstruktiva kommentarer på nästan varje mening. Det var så jag lärde mig skriva.

Efter ytterligare ändringar skickade Tony sedan manuset till Celanders som svarade med vändande post att de gärna gav ut boken.
Den 15 september kommer Den tredje passageraren ut på Celanders förlag och Tony Johansson konstaterar att han är ”tungt nervös” inför mottagande.
– Om man skriver ledare får man naturligtvis också en massa kritik men det är politisk kritik och det handlar om att argumentera. Det här är helt annorlunda.

Samtidigt hoppas han att det går bra för det finns mer. Uppföljaren är redan skriven och har titeln Det största avslöjandet och det finns en skiss på en tredje del också som ska heta Svensk anknytning.
– Det hade verkligen varit roligt att kunna slutföra hela trilogin, säger Tony Johansson. Det finns nämligen en större historia bakom allt det här och så mycket att spinna vidare på i saker som händer just nu. Tänk bara på Saudi-Arabien-affären eller Carl Bildts roll i Afrika och Lundin Oil.

I framtiden
skulle Tony Johansson gärna ägna sig ännu mer åt skönlitterärt skrivande och han kan tänka sig att skriva helt andra saker än thrillers.
– Jag har ju skrivit en del noveller som utspelar sig i Lund och Landskrona till exempel och skulle gärna skriva mer socialrealistisk om olika människoöden, om det Sverige vi lever i i dag.

… vad han själv läser: ”P O Enqvist är ju en gigant i sammanhanget men jag läser mycket deckare också – Mankell, Sjöwall & Wahlöö och GW Persson. Och så gillar jag John Le Carré. När jag växte upp läste jag mycket Stephen King och hans Att skriva läste jag mycket när jag själv började skriva.”

… hur det skönlitterära skrivandet har påverkat hans ledartexter: ”Faktum är att jag har märkt att mitt språk har förändrats även i ledar- och kröniketexter nu när jag jobbat med boken. Det är inga stora saker men jag jobbar mer med rytm i texten och med upprepningar när jag har tid och jag vet att det är uppskattat.

… sin hjälte skjutjärnsjournalisten Erik Larsson: ”Jag är ju uppväxt med Guillou och GW Persson och gillar verkligen deras böcker men är inte så förtjust i superhjältar som löser alla problem. Erik Larsson löser problem intellektuellt men helt utan våld.”

×