Foto: Eva Sandström

Oscar Zia gav gåshud

Nanne Grönvall, Eric Gadd, Jessica Andersson och Lena Philipsson. Det är en gedigen och rutinerad samling ut den svenska artisteliten som Oscar Zia omger sig med. Och Zia suger in all lärdom han kan.
– Att se hur de andra artisterna hanterat allt är väldigt lärorikt. Speciellt Lena…

Du beskrev melodifestivalen som en slags skola. Hur ser du på Diggiloo-turnén?
– Bara utbildning. Men inte på det sättet att jag apar efter någon annan. Man växer bara som musiker och människa på något sätt.
Den 16 augusti är det turnéavslutning i Stockholm. Stoppet i Kristianstad var nummer 13 i ordningen.
– Sedan väntar plugget i Malmö igen. Jag ser fram emot att gå ut gymnasiet där och planerar att dra mig tillbaka.

Dra dig tillbaka? Du är 17 år!
– Ha. Jag menar att jag ska fokusera på skolan och att skriva min egen musik.

Hur låter den, ungefär?
– Det kommer nig att bli lite av samma stil som idag, men jag vill förnya och utveckla mig också. Det finns flera människor med i det sammanhanget och det ska kul att se hur det utvecklar sig.
Under Diggilooturnén spelar Oscar Zia ”junior-rollen” och blir utsatt för flera gliringar. Bland annat att han i pauserna ammas av just Lena Philipsson.
– Det kan jag ta, skrattar Zia.
– Åskådarna på Diggiloo är lite äldre och är normalt sett inte min publik. Men jag tänker inte på det utan kör bara på, säger Zia.

Och körde gjorde han. Så till den grad att han under konserten var den ende som fick stående ovationer efter att ha sjungit operasången Caruso – i original framförd av Luciano Pavarotti – med en gåshudframkallande säkerhet.