Mustafa Al-Mashhadani gillar att skämta. Nu satsar han på en karriär som komiker och skådespelare. Foto: Claes Hall
Mustafa Al-Mashhadani gillar att skämta. Nu satsar han på en karriär som komiker och skådespelare. Foto: Claes Hall
Mustafa Al-Mashhadani gillar att skämta. Nu satsar han på en karriär som komiker och skådespelare. Foto: Claes Hall

Malmökomiker som siktar mot stjärnorna

Mustafa kom till Sverige med familjen från Irak när han var fem år och har växt upp i Malmö.
– Jag har alltid varit en skojare och alltid velat bli skådespelare, säger han. Men jag har inte tagit tag i det förrän nu.
För ett tag sedan slutade han sitt jobb som försäljare för att satsa på sin framtida karriär på heltid. Med idoler som Kevin Hart, Eddie Murphy och Jamie Foxx siktar Mustafa, eller Almushi som han kallar sig som komiker, verkligen mot stjärnorna.

I januari i år startade han sin facebooksida där han lägger ut sketcher som han själv gör. Många har upptäckt Almushi och periodvis har han fått 1000-2000 nya följare per dag. Han har också börjat testa stand-up så smått, både med bra och mindre bra resultat som han har tagit lärdom av.
Mustafa använder sig av egna erfarenheter från det mångkulturella Malmö när han gör sina sketcher.
– Anledningen till att många kan känna igen sig och relatera till mitt material är att jag är uppväxt bland alla olika kulturer. Jag har umgåtts med alla, varit i alla hem. Och så överdriver jag lite, säger Mustafa med ett skratt.

Att driva med stereotyperna är nämligen ett bra sätt för alla att skratta tillsammans. Åt sig själv och andra.
– Jag känner själv att man ska vara öppen, man ska självklart acceptera alla. Vissa kan tycka att jag gör narr av olika kulturer, men jag känner mer att eftersom jag tillhör en kultur kan jag retas. Och jag känner mig som en i mångkulturella Malmö, jag känner mig lika svensk som arab.

När Almushi gör kill/tjej-skämt är han också på minerat område.
– Men jag retar både killar och tjejer. Jag gör sketcher om hur killar är när de blir dumpade eller när de är avundsjuka …
Hur väljer du situationerna som du använder i skämten?
– Oftast tänker jag på vad som är aktuellt nu, som fotboll. Jag tänker på trenderna. Andra gånger är det bara något som slår mig i huvudet, säger han.
Mustafa har låtit tala om sig och har uppmärksammats på flera olika sätt. Bland annat har han reklamjobb på gång. På hemmaplan i Malmö blir han ofta igenkänd.
– Folk kommer fram och hälsar och säger att de gillar mina videos, säger han.
I framtiden hoppas han få jobba inom många olika forum.
– Jag vill bli en mångsidig underhållare och göra lite av varje. Jag vill inte bli stoppad in i ett fack och hålla på att imitera hela tiden, säger han. Och jag vill vara överallt, synas överallt.

Om han får drömma tar framtidens Mustafa plats i en soffa typ Lettermans eller Conan O’Briens. Program han alltid kollat på.
– Jag vill följa min dröm, men jag vet att det inte håller att enbart drömma, utan man måste också kämpa för det. säger Mustafa.